„Képeskönyv volt a jelem, és utáltam” Kónya Bea Pikrea

Szerző: Szlafkai Éva
"Képeskönyv volt a jelem és utáltam" Kónya Bea Pikrea

„Az én jelem az oviban képeskönyv volt, és utáltam, mert mindenkinek tök egyszerű jele volt: ház, virág, kulcs… nekem meg képeskönyv?! Aztán 2018-ban, miután elindítottam a Pikreát, bevillant, hát az Instagram egy képeskönyv… úgy látszik, ide futott ki, az első jelkép meghatároz” – meséli nevetve Kónya Bea kommunikációs tanácsadó, aki Pikreaként vizuális történetmeséléssel foglalkozik az Instagram-on. Többek között az is kiderül a cikkből és a hozzá tartozó podcast adásból, miként viseli Bea a változásokat, miért hálás a szüleinek, mivel ösztönzi az inspirációt az életében és mit kérdezne meg mindenképpen a 10 évvel idősebb énjétől.

A kérdéseket vele együtt megválaszolhatod, és tovább is viheted – akár egy szikrát.

Mindannyian kreatívak vagyunk – csak másképp. Ezt a kijelentésemet igyekszem igazolni szerdánként a Szikra – Kreatív Nézőpont podcastban. 20 perc, 20 kreatív kérdés, 20 izgalmas válasz szakemberektől, neves és hétköznapi emberektől, hogy megismerjünk különféle nézőpontokat a kreatív életről. A beszélgetések rávilágítanak, hogy a szikrákat mindenki megtalálhatja az életében, csak másként, máshol, máshogy, nézőpont kérdése. Ha kíváncsi vagy az elgondolkodtató és játékos kérdésekre valamint vendégeim nem mindennapi válaszaira, tarts velem minden szerdán.

Most Kónya Beát kérdeztem. 🙂

1. Milyen kreatív folyamaton mész át a munkád során?

Elsődleges önkifejezési formám a vizuális történetmesélés, és hogy kapcsolódni is tudjak másokkal, a képeimet az Instagramon publikálom. Egy, a nézőt bevonzó Instagram galéria úgy működik, mint egy igazi galéria: a tárlatban is jól komponált, kurált sorrendben sorrendben követik egymást a képek. Ugyanígy, az Instagramon a saját albumunk kurátorává kell válnunk, és fontos arra figyelnünk, hogy valamennyi képünk összhangban legyen a fő üzenetünkkel, képes legyen vizuálisan azt megtámogatni. A személyes alkotási folyamatom során képekben gondolkodom: általában előre a fejemben kitalálom a teljes, általában szokatlanabb, újszerűbb kompozíciót és csak ritka esetekben fotódokumentálom a történéséket egyszerűen úgy, ahogyan látom őket.

2. …

3. Hogyan viseled és kezeld a változásokat?

A változatosságot ugyanúgy szeretem, mint a jól bevált dolgokat. Hozzáállásom magához a változáshoz azonban felemás, és fontos tudatos munkával emlékeztetnem magam időről időre arra, hogy a világban csak a változás állandó, de minden nagyobb változás egyben lehetőség is a fejlődésre….

4…

5. Ha nem itt és most élnél, akkor hol és mikor?

A boldog békeidőket választanám az Osztrák-Magyar Monarchia idejében, nagy élmény lenne úgy sétálni a kedvenc városaim utcáin, hogy éppen épülnek a kedvenc szecessziós épületeim.

6. …

7. Mi volt az a pont, amikor azt érezted, hogy Pikrea leszel?

Nagyon pontosan emlékszem a pillanatra: 2017. március 11-én egy szabadúszó vállalkozóknak szóló fesztiválon vettem részt, akkor még egyszerű érdeklődőként. Akkor már 8 éve kommunikációs tanácsadó voltam, de ott fogalmazódott meg bennem, hogy mi is az én niche-em. A márkanevem kitalálásához viszont kellett még néhány hónap ötletelés.

8. Mit teszel, ha nem jön az inspiráció?

Engem elsősorban a természet inspirál, így általában sétálni szoktam menni a fényképezőmmel.

Kónya Bea fotója, amit kiemelt az Instagram
Bea fotója, amit kiemelt az Instagram

9. …
10. …

11. Mi az, amire a jelen pillanatban a legbüszkébb vagy?

Nemrég sikeresen elindítottam az online tudástáram több egymást kiegészítő kurzussal. Nagyon örülök, hogy a célcsoportom fogékony az online képzéseimre is, sokat segíthetek ezentúl online formában is nekik, miközben én szabadabban, akár teljesen mással is tölthetem a napom. Nagyon jó érzés rádöbbenni, hogy olyan, mintha ezzel megszázszoroztam volna magamat….

12. …

13. Melyik az az Instagram feed, amelyik egy új kedvenc, amelyikért odavagy?

Ma már viszonylag ritkán találok rá teljesen újszerű feedekre, ezért egy régi nagy kedvencem ajánlanám, aki folyamatosan inspirál. Szeretem nézegetni, ahogyan a finn Instagrammer, @kutovakika tekint az életre, és ahogyan új vizuális kontextusba helyezi akár a mindennapi életünk teljesen átlagos elemeit is.

14. …

15. Mi az, amit a legtöbben nem tudnak rólad?

Régi tartalomgyártó vagyok, aki folyamatos, interaktív kapcsolatban áll a követőivel, így néha azt érzem, az évek alatt már mindent elárultam magamról. Ezzel együtt a magánéletemről nagyon ritkán, nagyon keveset beszélek. Mi lehet az, ami érdekes, de nem privát tény rólam? Ritkán mesélem, hogy az óvodai jelem a képeskönyv volt. Kisgyerekként nem szerettem és nehezen értelmeztem, jobban örültem volna, ha nekem is olyan egyszerű jelem van, mint egy kép vagy egy könyv. A Pikreánál nyert értelmet, hogy ez egy jel lehetett, hiszen maga az Instagram is, a kis app, ami megváltoztatta az életem, egy virtuális képeskönyv.

16. …

17. …

18. …

19. …

20. Mi a legutóbbi olyan olvasás élményed, amely nagyon elgondolkodtatott?

A kérdést az egyik előző vendégem, Kenyeres András tette fel.

Én most Felmár András Credo című könyvét olvasom, az abban foglalt történetek gondolkodtatnak el… olyan jó, hogy lehet különféle emberek élettörténeteiről olvasni. Éppen ebben a folyamatban vagyok.

Hallgasd meg az adást a hiányzó, vagyis a további 11 kérdésért. Például tudd meg, milyen eső lenne vagy milyen korba élne Bea. Ha van kedved, válaszolj te is a kérdésekre hallgatás közben, izgalmas dolgokat tudhatsz meg saját magadról a kérdések fényében…

Bea weboldala: https://pikrea.hu/

Kövesd a Szikrákat a több ezer önfejlesztő taggal: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK vagy csatlakozz a szikrás közösséghez és meríts a rengeteg kreatívan megközelített tudásanyagból a Szikra HUB-ban.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, céges tréningek, online kurzusok, egyéni- és csapatfejlesztés változatos témakörökben, más nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?