Miért fontos a szemléletváltás? Hogy sikeresebben érjük el a céljainkat!

Szerző: Szlafkai Éva
Miért fontos a szemléletváltás? Hogy sikeresebben érjük el a céljainkat!

Egyedül a dzsungelben vagyunk képesek fejlődni. Vagyis a kényelmes, kiszámítható, megszokott, biztonságos életünkben max. csak toporoghatunk, de ha igazán bevállalósak vagyunk, akkor ki kell törnünk a dobozunkból, vagyis a korlátainkon túli dzsungelbe kell mennünk. Ahol a tigristől tanulhatunk. Vagy inkább Carol Dwecktől a Stanford professzorától, méghozzá azt, miért lehetünk sikeresebbek a rögzült helyett fejlődési szemléletmóddal. Szemléletváltás szemináriumon jártam.

Ismét előtérbe került a kedvenc témám. Most éppen egy legutóbbi Szemléletváltás szemináriumon, amelyet a Develor International két nagyon jó fej trénere tartott. Kíváncsi voltam, hogy vajon miként dolgozzák fel a témát, amely engem is nagyon foglalkoztat. Az az igazság, hogy igazi élmény volt, mert sokat nevettünk és számomra új szemszögből közelítettek. Néhány dolgot megosztok veletek, mert a szemléletváltásról nem lehet eleget beszélni/írni.

Frissítés » Megjelent Carol Dweck -Szemléletváltás c. könyvének kibővített változata!!

Mit tanulhatsz a tigristől a dzsungelben?

Mit csinál a tigris az állatkertben? Alukál, házhoz kapja a nőstényt, hozzák neki a kaját, nem kell más állattal harcolnia, csak élnie kell a jól megszokott és kiszámítható életét. És vajon mi lenne, ha ezt a tigrist szabadjára eresztenék a dzsungelbe? Nem biztos, hogy túlélné, mert nem GYAKOROLTA a dzsungellétet. Itt minden nap meg kell küzdenie a kajáért, előrejutásért, kiszámíthatatlan minden, és számtalanszor hibázhat. Ám ezekből a hibákból tanulva csiszolgatja a jó megoldásokat, megküzdési technikákat és helyt áll. Hiszen nem egy steril ZOO ketrec a természetes közege, hanem a dzsungel, amelyhez hozzá kell szoknia és szép lassan így fejlődik és válik túlélővé, harcossá.

Mi magunk is sokszor inkább a kényelmes ketrecet, vagyis a komfort zónánkon, dobozunkon belüli életet választjuk. Mert félünk a dzsungeltől. Az ismeretlentől. A hüllőagyunk pedig rikoltozik a kockázatoknál, hogy ne sodorjuk magunkat veszélybe.

De egyedül a dzsungelben vagyunk képesek fejlődni.

A biztonságos vacokból nem tanulunk, nem élünk, nem tapasztalunk, nem fejlődünk.

Mindenki képes fejlődni

Mondja Carol S. Dweck egyenesen a Stanfordról, ahol évtizedek óta tanulmányozza a szemléletmódok hatását az életünkre. Mert igazából ettől függ minden, hogy miképpen látjuk és éljük meg az életünket. Azt mondja, hogy kétféle ember/szemléletmód létezik: a rögzült és a fejlődő szemlélettel élő ember (itt tesztelheted, hogy rád melyik jellemző).

Szemléletváltás - Carol S Dweck

Aki rögzülten közelít, az fél a kihívásoktól, megállítják az akadályok, nem tanul a hibákból, irigy mások sikereire és nem épül a kritikákból. Ezzel szemben a growth mindset-tel élők, vagyis a fejlődő szemléletmód hívei imádják a kihívásokat, mert általuk új dolgokban próbálhatják ki magukat, tanulnak a kudarcokból, épülnek a kritikákból, inspirálják mások sikerei. Itt bővebben olvashatsz róla.

Az, hogy bizonyos helyzetekben Te melyik oldalon vagy, meghatározhatta az is, hogy felnőtté cseperedésed alatt milyen visszajelzéseket kaptál. Ha mindig dicsértek az eszedért, ügyességedést, szépségedért, netán éppen ellenkezőleg, mindig korholtak, és kétségbe vonták a személyiséged („Hülye vagy!”, „Buta vagy!”, „Neked ez sem sikerül!”), akkor jó eséllyel a rögzült viselkedésmintába ragadsz. Ám ha inkább a tevékenységeidért, a kitartásodért dicsértek a személyiséged/tulajdonságod helyett, akkor valószínű fejlődő nézőpontból tekintesz az élet kihívásaira.

A jó hír, hogy bármikor képesek vagyunk a szemléletváltásra, hiszen képesek vagyunk fejlődni. Ezt vallja Carol.

dweck

Miért érdemes elsajátítani a fejlődő szemléletmódot?

 • Nyitottabbá válunk a kihívásokra.
 • Kitartóbbak leszünk az akadályok leküzdésében.
 • Bátrabbá válunk a veszélyeket látva.
 • Elszántabbak leszünk a folyamatos fejlődésre.
 • Inspirálni fognak mások sikerei, nem irigylésre késztetnek.
 • A problémákból lehetőséget fogunk látni.
 • Kreatívabban, kíváncsibban fogjuk élni a mindennapjainkat.
 • Kifogások helyett megoldásokra törekszünk.

Szemléletváltás - Carol S Dweck

„Miért nem” és „hogyan igen”? Avagy fordítsd át a kifogásokat!

Az egyik leghasznosabb megközelítést abban a formában kaptam, hogy miként fordítsunk át berögződéseket. Ha fejlődő szemléletmódból szeretnél reagálni, akkor a mondatod sosem úgy kezdődjön, hogy „Az a baj, hogy …”, hanem inkább így: „Az a feladat, hogy …”. Próbáld ki!

Minden esetben, amikor jön a lehúzó monológod, és épp kifogást keresel, inkább fordítsd át, és nézd meg, hogy az a dolog MIÉRT van úgy és HOGYAN tudod javadra fordítani.

 • „Azért nem teljesít jól a csapat, mert fásultak és nem motiválja őket semmi.”  helyett
  Rá kell jönnöm, vajon MIÉRT fásult a csapat és HOGYAN tudnám őket motiválni?
 • „Neki könnyű, mert támogatják az ötletét és kedvelik a főnökök, tuti ezért sikerült neki.”  helyett
  Rá kell jönnöm, vajon MIÉRT támogatják őt és HOGYAN tudok én is alkalmazni hasonló módszert?
 • „Dehogy próbálok ki új dolgokat! Mi lesz, ha felsülök és mindenki engem fog hibáztatni.”  helyett
  Mégis, mi lesz a hasznom, ha mégis belevágok, mit nyerek belőle, hogyan fejlődök a szituációból?
 • „Hiába próbálkozom, a többiek nem értenek engem, inkább visszatartanak, sőt, direkt mást csinálnak.” helyett
  Miért nem értenek meg és mit tehetnék, hogy jobban kommunikáljunk?
 • „Egyáltalán nem ért hozzá, hülyeségeket beszél, inkább hátráltat a munkámban, mint segít.” helyett
  Mi az, amiben más a látásmódja, tudása és hogyan tudnám az ő segítségével másként kezelni/látni a helyzetet? Mit használhatok fel az ő szakértelméből ennél a projektnél?

Érted? Érzed a különbséged?

Érdemes ennek fényében átgondolnod a saját kifogásaidat, vagy hátráltató szemléletedet. Például gondold át, hogy milyen kihívásokat vagy hajlamos elkerülni, vagy milyen akadályok láttán vagy hajlamos feladni a dolgokat? Milyen fajta kritikát veszel személyes támadásnak és milyen kudarcokért okolsz másokat és nem vállalod a felelősséget? Ha megvagy, gondold át, miként fogsz rajta változtatni, miként fordítod meg.

Összességében a szemléletmód megváltoztatása nem egy cél, hanem egy eszköz, hogy általa sikeresebbek, elégedettebbek legyünk és elérjük a céljainkat.

Itt találsz egy klassz infografikát a két típusú szemléletről, amely még jobban elmagyarázza a dolgokat.
De szívből ajánlom Carol S. Dweck TED-előadását is!

Leadfotó: gratisography.com

 

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?