Ne félj jelen lenni a saját életedben! Csináld ezt a 3 feladatot egy hétig!

Szerző: Szlafkai Éva
Hogyan jelen lenni a saját életedben? Csináld ezt a 3 feladatot egy hétig! | legyeljelen_365letszikra_1170x1170

Vajon miért nehéz jelen lenni az életünkben? Tudtad, hogy az ébren töltött óráidat több mint 80%-ban robotpilóta üzemmódban éled? Vagyis olyan tevékenységekkel, amelyek szinte automatikusan hajtanak és nem vagy jelen a saját életedben. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, számos klassz dolog, gyakorlat, feladat segíthet. Mondjuk ez a 3 mindenképpen.

Most élj, igyekezz többet jelen lenni az életedben!

Jelen lenni. Sok szikracikk foglalkozott már ezzel az egyáltalán nem misztikus fogalommal. Egy kicsit ízleld te is. Mit jelent számodra jelen lenni? Számomra egy valamire fókuszálni, nem a tegnapi feladatokkal és a nem a jövő tervezésével foglalkozni, benne lenni a pillanatban, átélni a pillanat okozta érzéseimet… jól hangzik, de valljuk be, kicsit nehéz jelen lenni. Mindig kattog valamin az agyunk, illetve szeretünk a zónánkon belül mozogni, kiszámítható és könnyű döntéseket hozni. Ha a meditáció vagy a mindfulness túl sok neked, akkor mutatok egy közelebb álló nézőpontot.

Te jutottál el már kocsival A-ból B-be úgy, hogy egyáltalán nem is emlékeztél az útra? Mintha robotpilótába kapcsoltál volna és közben teljesen máshol vagy gondolatban.

Nah, erről beszélek.

Persze ennek is megvan a bájosan szép biológiai oka. Az agyunk tök sok erőforrást használ (az energiánk 25%-át ), hogy működtesse a dolgokat. A tudatos gondolkodás nagyon energianyelő, a tudatalatti viszont sokkal hatékonyabb, mert energiát spórol. Ha elégszer csináltunk már valamit, akkor automatára kapcsol. Viszont jó lenne néha visszavenni a kormányt és mi magunknak is részt venni a repülésben, mert csodaszép és emlékezetes tájak felett repülhetünk el úgy, hogy észre sem vesszük. És nincs retúr jegy!

Ez az egész az energiáról szól! Hangold magad egy jobb energiaállapotba és éld meg a napjaid!

Ha megfelelően bánsz az energiáiddal:

  • pörgős és dinamikus vagy;
  • pozitív, optimista vagy;
  • elevennek érzed magad;
  • kiegyensúlyozott és nyitott vagy;
  • jó összpontosítás és tisztánlátás jellemez.

A következő 3 feladat Chris Baréz-Brown Most élj! című könyvéből származik, amely amellett, hogy tartalmában nagyon érdekes és bölcs, egy igazán színes feladatkönyv. Több tucat izgalmas gyakorlatot találsz benne, ami segít jobban jelen lenni az életedben. Én most 3-at osztok meg veled. Kíváncsi vagy?

Most élj! HVG könyvek - legyél jelenMost élj! HVG könyvek - legyél jelenMost élj! HVG könyvek - legyél jelenMost élj! HVG könyvek - legyél jelen

De most nézzünk azt a 3 feladatot!

1. Hagyd 1 hétre a TV-t!

Nem azt mondom, hogy a TV az ördögtől való, én pl. kifejezetten szeretem a Spektrumot vagy a NG műsorait, inkább az a lényeg, hogy ne nézzünk üres, tartalomtalan, agysejtölő műsorokat. Minek? Komolyan? Sokkal klasszabb, értékesebb, érdekesebb dolgokkal is tölthetnénk az időnket. Magyarországon napi 5 órát ülnek emberek a TV-t bámulva. Hagyjuk kikapcsolva egy időre, és keressünk jobb elfoglaltságot, vagy legalább csökkentsük a TV nézéssel töltött PASSZÍV órák számát.

A hét kihívása: Ne kapcsold be a TV-t!
Előny:
egy csomó hasznos időt nyersz vele, amelyet eddig hanyagolt dolgokra tudsz fordítani

Vedd észre, hogy mennyi minden egyéb dologgal ütheted el az időt. Amikor fáradtan hazaérsz a munkából, csinálj inkább valami olyat, amelyre nem igazán jut időd: olvass, sétálj, játssz a gyerekkel, próbálj ki egy új receptet, írj naplót, kézműveskedj, takaríts, beszélgess, lomtalaníts a padláson… nem számít mivel töltöd az idődet, a lényeg, hogy szállj ki a robotpilóta üzemmódból.

Olyan minőségi időt nyerhetsz általa, amelyet az egyszerű túlélés helyett az életed gazdagítására fordíthatsz!

Egy hétig minden nap fejezd be ezt a mondatot: ” Tévézés helyett ma inkább kipróbálom a ….”

2. Mondj igent!

A robotpilóta üzemmódunk átsegít bennünket a napi döntéshozatalok nagy részén és a túl macerásakat, kockázatosakat lerázza rólunk, hogy ne menjen rá sok energiánk. Nagyon szuper, hogy kímél, viszont megfoszt minket egy csomó nagyszerű lehetőségtől. Mi lenne, ha inkább kicsit kockáztatnál. Kicsit mérlegelnél és másként döntenél. Mi lenne, ha igent mondanál olyan dolgokra is, amelyre korábban nem-mel feleltél.

A hét kihívása: A héten mondj mindenre igen-t, amire korábban nem-et mondtál volna.
Előny: 
az új utak, új lehetőségek. Az igen-ek nyitottságot, erőfeszítést és kockázatvállalást követelnek, így sokkal bátrabb és tudatosabb lehetsz a kihívás után. Plusz új és akár egy életre szóló élménnyel/baráttal/párkapcsolattal vagy egy jobb munkával lehetsz gazdagabb.

Ez lehet olyan IGEN, hogy együtt vacsorázol egy olyan ismerőssel, akit mindig lemondasz, ott ebédelsz, ahova nem szoktál menni, szóba állsz olyan kollégákkal, akikkel eddig nem, beülsz egyedül egy mozifilmre, vagy az esti szexnél nem fáj a fejed és akár este hat után is megeszel egy sütit.

Hogy mire mondj IGEN-t? Oké, nem kell mindenre. Viszont arra mindenképpen, amely erős reakciót vált ki belőled.  A reakció lehet izgalom, meglepetés, feszültség, vagy éppen erős ellenérzés. A lényeg, hogy éber tudatállapotot idéz elő. Vágj bele! Rendben? … 🙂

3. Illessz egy plusz órát a napodba!

Miért nem tudsz olyan életet élni, amilyet akarsz? Edzeni, tanulni, olvasni, hobbival foglalkozni… A legtöbb válasz: mert nincs időm. Hát szerezz! A Te kezedben van, hidd el. Ha valamire nem kerítesz időt, akkor az a dolog nem elég fontos számodra. Pedig valójában akár az egész életedet megváltoztathatja: napi 1 óra edzés, napi 1 óra angol tanulás, napi 1 óra bármi, ami a céljaidhoz és a vágyott életviteledhez közelebb visz.

Ha azt mondom, hogy nincs időm valamire, akkor valójában azt állítom, hogy nem akarom megcsinálni.

Ezt Lao-ce mondta. Vagy nem. De a lényeg érthető.

A hét kihívása: Kelj 1 órával korábban és használd ki olyan tevékenységre, amelyet időhiány miatt tologatni szoktál.
Előny: 
A hét végére rá fogsz jönni, hogy az adott tevékenységnek helye van-e az életedben, mert élvezed és ki tudsz benne teljesedni, esetleg hozzásegít a célodhoz, vagy nem, így nem éri meg áldozni rá 1 órát.

Gondold át, hogy milyen tevékenység jelent számodra sokat, amire nem igazán szánsz időt. És iktasd be! Olvass, eddz, tanulj stb. Mindegyik napon foglalkozhatsz ugyanazzal, vagy mindig mással. Te döntesz. Belevágsz?

#52het52kihivas

A 2018-ban futott kihívás összes feladatát megtalálod a csoportban, és bármikor végigcsinálhatod, nincs dátumhoz kötve! Hajrá! 😉 Ha bővebben kíváncsi vagy a kihívásra, olvasd el az erről szóló cikket és ha van kedved tarts velem, létre hoztam egy FB csoportot, amelyhez ezernél is több kihívást kereső ember csatlakozott! Csatlakozz! 🙂

Boldogság a hétköznapokban, avagy így legyél jelen 2018-ban a saját életedben. Indul a #52hét52kihívás! | 52het52kihivas_365letszikra_1200x800px

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?