Kreatív klíma – ezt a 10 dolgot biztosítja egy kreatív munkahely

Szerző: Szlafkai Éva
Kreatív klíma - ezt a 10 dolgot biztosítja egy kreatív munkahely

A kreatív klíma, vagyis az egyéni ambíciókat támogató, ötletekre nyitott, változatosságra törekvő és bevonó munkahelyi légkör, ahol teret engednek a játékosságnak és a bizalomnak, hihetetlenül sikeressé tehet egy vállalatot. A Te munkahelyed milyen helyezést ér el az alábbi kreatív klíma skálán?

A Te munkahelyed mennyire biztosítja a számodra a megfelelő és támogató munkakörnyezetet? Mennyire teljesedhetsz ki? Biztonságban érzed magad, miközben kellő szabadságot biztosít? Van tere az ötleteidnek, a személyiségednek? A te munkahelyed hány jellemzőt pipálhat ki az alábbi listából?

A szervezeti klíma – Göran Ekvall svéd pszichológus szerint – a szervezet életében lévő viselkedésminták, attitűdök, céges élethelyzetek, amelyek befolyásolják a folyamatokat, mint a problémamegoldás, döntéshozatal, kommunikációt, tanulást, elköteleződést – e folyamatok pedig a szubjektív jóllét, elégedettség, kreativitás meghatározói is.

A kreatív klíma meghatározásának 4 fő területe:

  1. Bizalom – kölcsönös bizalom, egymás ötleteinek elfogadása, ítélkezésmentesség, támogatás
  2. Motiváló kihívások – a szervezet céljaival való egyetértés, elköteleződés
  3. Szabadság – kezdeményezés lehetősége, autonómia az információk felkutatásában
  4. Sokszínűség – különféle nézőpontok, tudás, tapasztalat sokfélesége, egymás véleményének megismerése

Ezen területek mentén született meg a szervezeti kreativitást támogató klíma alábbi azonosítói.

A szervezeti kreativitás feltételei vagyis a kreatív klíma 10 jellemzője

Kreatív klíma - ezt a 10 dolgot biztosítja egy kreatív munkahely

1.) Szabadság

Serkenti a szervezeti kreativitást, ha az alkalmazottnak felelősségi köre és döntési joga van, vagyis autonómiája a feladatok kigondolásában, meghatározásában, megoldásában, az információk beszerzésében. Ki ne szeretné függetlennek éreznie magát a munkahelyén? Sokkal eredményesebben és motiváltabban dolgozik mindenki, ha felelősségteljes feladatokkal bízzák meg, és mindehhez némi szabad döntési jogkört is kap.

2. ) Kihívás

Ha a munkatársak értik és egyetértenek a céges célokkal, bevonva érzik magukat a folyamatokba, és jelentőségteljesnek érezhetik a munkájukat, sokkal hatékonyabbak lesznek.

3.) Új ötletek támogatása

Az a vállalati kultúra, amelyben az emberek meghallgatják és a támogatják egymás ötleteit, nem pedig semmibe veszik, vagy túlzott kritikával illetik, hozzájárul az emberek kreativitásának kibontakoztatásához, ezáltal pedig közvetetten az innovációhoz. Egy cég nagyban támogatja a munkatársakat, ha nyitott meghallgatni az ötleteiket, de nem csak meghallgatni, hanem ki is próbálni. Az ötletek támogatása biztosítja a munkatársak számára a megbecsültség, fontosság érzetét.

A Te munkahelyeden mennyire támogatják az új ötleteket?

4.) Bizalom, nyitottság

Amennyiben a hibázás nem minősül súlyos vétségnek, nem von maga után érzelmi nyomást, a munkavállaló sokkal kiegyensúlyozottabban végezheti a munkáját. A vélemény szabad megosztása a megszégyenülés kockázata nélkül nagyban hozzájárul a kreatív munkahelyi klíma megteremtéséhez. Egy olyan környezet, ahol nem ítélkeznek, elfogadják a másikat, megbecsülik és bíznak benne, biztosítja a kreativitás kibontakozását.

5.) Idő az elmélyülésre

Hogyan áll a munkahelyed a folyamatok közben felmerülő ötletek, új útvonalak beiktatásához? És a gondolatok, megoldások megéréséhez szükséges pihentetéshez, kikapcsolódáshoz? Nagyban segíti a munkakedvet, ha van idő a feladatok megoldása során felmerülő problémák átgondolására, az új ötletek kidolgozására, a nem tervezett folyamatokra. Ha az ötlet kialakulásának folyamatára gondolunk, akkor az inkubáció szakasza sorolható ide, amikor elengedjük a problémát és várjuk, hogy kialakuljon a megoldás.

6.) Dinamizmus

A változatos munka folyamatosan frissen és motiváltan tarthatja az embert, így ez a feltétel is fontos a kreatív klímához.

kreatív klíma

7.) Kockázatvállalás

A bizonytalanság tolerálása a kreatív ember, kreatív vezető egyik ismérve, így a kreatív klíma egyik fontos faktora is. Hogyan viselkedik a munkahelyed bizonytalan, váratlan vagy épp nem kiszámítható helyzetekben? Megtorpan vagy rugalmas, gátat lát benne vagy lehetőséget a fejlődésre? Az új lehetőségek meglátása és a gyors cselekvőképesség, döntéskészség kombinációja ütőképessé tehetik a céget.

8.) Játékosság, humor

Ha egy munkahelyen teret engednek a jó hangulatnak, viccelődésnek, játékosságnak, spontaneitásnak, akkor a munkatársak is elégedettebbek lesznek, és úgy érezhetik, hogy a munkahelyük az életük része, nyugodt környezetet biztosít, és mint ilyen, jobban húzzák a szekeret.

Szikra online kurzusok

Kreatív fókuszú önfejlesztő online kurzusok. Rendhagyó módszerek, izgalmas témák, egyedi önismereti és fejlesztési technikák! Cégeknek is. Kíváncsi vagy?

szikrakurzusok.hu

9.) Vita

A kulturált hangnemben folytatott vélemények ütköztetése hozzájárul egy szélesebb perspektíva szemléléséhez. Azzal, hogy a munkatársak támogató környezetben megismerhetik egymás véleményét, tapasztalatát, nézőpontját, nem fognak automatikus megoldásokhoz nyúlni olyan helyzetekben, amelyek kreatív problémamegoldást igényelnének.

10.) Konfliktusok

Ez az egyetlen kakukktojás, ami nem pozitív módon befolyásolja a kreatív klímát. Konfliktuson érthetjük a személyes feszültségeket, a társakkal való ellentéteket, napi problémás szitukat és természetesen a pletykákat. Utóbbiról, vagyis a pletykáról van egy nagyon ütős bejegyzés, hogy mit okoz céges szinten.

Ha a 10 tényezőből minél több tulajdonságot el tudsz mondani a munkahelyedről, akkor minden bizonnyal jó helyen vagy.

Az egyéni ambíciókat támogató, ötletekre nyitott, változatosságra törekvő és bevonó munkahelyi légkör, ahol teret engednek a játékosságnak és a bizalomnak, hihetetlenül sikeressé tehet egy vállalatot.

Hogy miért? Mert gördülékenyebb a problémamegoldás, jobb a kommunikáció, hatékonyabbak a folyamatok… mert nagy hangsúlyt fektetett az egyik legfontosabb tényezőre, az emberre. Rád! 

Leadfotó, fotók: Behance – Thiago Tallman

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?