Igazi inspirációforrás Elizabeth Gilbert Big Magic című könyve

Szerző: Szlafkai Éva
Elizabeth Gilbert Big Magic könyvajánló| Gondolatébresztő Magazinblog | 365letszikra.hu -Szlafkai Éva cikke

Ha hiszel a kíváncsiság fontosságában, a kreativitás erejében, az ötletek inspiráló mivoltában, akkor ez legyen az a könyv, amit következőnek mindenképpen elolvasol. Ha nem hiszel, akkor is ez legyen, mert igazi inspirációforrás, segít egy kicsit másként látni, a dobozból kitekinteni. És hozzásegíthet egy elégedettebb és alkotással teli életet élni.

Én imádtam az Ízek, imák, szerelmek c. sikerkönyv írónőjének legújabb könyvét.

Miért Big Magic?

Nincsenek benne bűvésztrükkök, sem ezoterikus irányvonal, inkább a kreativitás témakörét szeretné egy érdekes bűvkörrel felruházni és megmutatni, hogy ez a varázslat mindenkiben ott van, és mindenképpen érdemes figyelni rá, mert hat. A kényelmes és szórakoztató olvasás kedvéért meg is személyesíti az ötletet és az ihletet, így még közelebb hozza a témát az olvasóhoz.

Megvan benned a kurázsi, hogy feltárd a benned rejlő kincseket?

Ha válaszod igen, akkor el is kezdheted olvasni, klassz utazás lesz.

A Big Magic a kreatív életben lakozik

Az írónő szerint a kreatív élet nem a művészek sajátsága, inkább úgy mondhatjuk, hogy felfokozott életet jelent. Egy kiteljesedettebb, izgalmasabb, érdekesebb életet. Ami félelemmel is együtt jár, hiszen különösen akkor bukkannak fel parák, amikor megpróbálsz leleményes és innovatív lenni, amikor kitalálsz valami ötletet és azt megpróbálod véghez vinni. Ilyenkor jönnek az aggályok, károgások, bizonytalanság, de ez természetes (gyík agy). A Big Magic viszont innentől kezd el hatni, hogy ezeket a korlátokat átléped, vagyis kilépsz a komfortzónádból, kinézel a dobozodból és a kíváncsiságodra hallgatva szabad leszel és azt csinálod, amit szeretnél. Mert közben jól érzed magad. És ez egy fontos kulcsszó.

Kövesd azt, ami érdekel, ami lenyűgöz, ami felkavar, ami feléleszt. Ezért érdemes élni, nem igaz?

Fotó a 365letszikra Instagram oldaláról

… írja Elizabeth Gilbert

Az ötletből és az ihletből szereplő lesz

Elizabeth fogja és személyiséget ad az ihletnek. Nem úgy ír róla, mint valami dologról, hanem emberi érzelmek és tulajdonságok egész skálájával ruházza fel. Például azt a pillanatot, amikor meglátogat az ihlet, a szerelembe eséshez hasonlítja, amikor tudod, hogy ő az és fellobbansz iránta. Ilyet én is sokszor éreztem azoknál a projekteknél, amiket régóta dédelgettem és egy idő után – ha még nem múlt el a kíváncsiságom – belekezdtem, mert akkor érett meg rá minden és tudtam kellő időt szentelni a rám bukkanó ihletnek. Hiszen ez egy kapcsolat és ha nem foglalkozol vele, akkor ellaposodik és ő (az ihlet, ötlet) tovább áll, mást keres, aki megvalósítja.

Az ötlet amolyan szabadúszó kreatív beszállító.

Éppen emiatt olyan olvasmányos a könyv, mert az írónő sztorizik, közel hozza a témát, mesél a saját életéről, kudarcairól, kihívásairól, megoldásiról és végig könnyedén kezeli. Nem misztifikálja túl a kreativitást, csak azt szeretné kiemelni, hogy vegyük lazán az életet, merjünk szabadon alkotni és ne mások miatt, hanem mert mi szívesen csináljuk.

Ne a külvilágtól várjuk az alkotásunk (munkánk, véleményünk, szolgáltatásunk, produktumunk stb.) megítélését, mert őket nem befolyásolhatjuk, azt gondolnak, amit éppen jónak látnak. Azért csináljuk, hogy egy érdekesebb, önazonosabb életet élhessünk. És higgyük el, hogy a munkánk legalább annyira szeret minket, mint mi őt… jelentsen ez az esetedben bármit.

Kőkemény meló vs Csillámpor

Ezt a címet a könyvből vettem, mert annyira tetszett. Arról van szó, hogy nyugodtan vágjunk bele a minket érdeklő dolgokba, amelyek szenvedéllyel, odaadással, érdeklődéssel töltenek el, de legyünk tisztába a „szarburgerrel” – az író kifejezése – vagyis a „nem szeretem” részekkel is. A flow élmény mögött kőkemény munka van, és időnként minden dolog szívás. Tehát nem is úgy érdemes közelíteni a téged érdeklő dolgokhoz, hogy miért lelkesedsz, hanem mi lelkesít eléggé ahhoz, hogy a negatív részét is elviseld hosszú távon?
Gondolkozz el rajta!

Mikor kezdheted el életed legkreatívabb időszakát élni?

A válasz egyszerű: amikor úgy döntesz. Hidd el, senkinek az engedélyére nincs szükséged hozzá. A könyv számos példát és életsztorit felvonultat, hogy bemutassa, ki miért alkot, mivel kell szembenéznie és miért fontos az életében a kreatív szemlélet. Nem szövi körbe csillámporral ezeket a sztorikat, csak röviden, tanulságosan leírja és hozzáfűzi a véleményét, ami sokszor önironikus. Okés, hemzseg a öniróniától. De olyan szelíden, barátságosan, viccesen, ismerősen.

A könyv hemzseg a könnyed, humoros öniróniától.

A könyv kiváló inspirációforrás

Szelíden piszkálgat végig és kérdéseket tesz fel a történetekből kinyúlva. Az egész a kíváncsiság felébresztésére irányul és ő maga is azt mondja – ahogy én is gondolom – a kreativitás maga a kíváncsiság. Ha tele vagy tudásvággyal, kérdésekkel, akkor jó úton jársz, hogy egy érdekesebb életet élj.  Te honnan meríted a munkádhoz szükséges inspirációt, ha a szenvedélyed lelankad? – kérdezi. De  a szenvedély érzésénél van egy egyszerűbb dolog, amit akkor vizsgálj meg, ha nem találod az utad, elakadtál, vagy ráuntál valamire.

Van bármi, ami érdekel?

Ha igen, akkor kezdj bele. Foglald el magad, válassz akár egy teljesen más dolgot, hogy ne az aggodalmaidra és a rád nehezedő nyomásra figyelj. Másként fogalmazva, ha nem tudod azt csinálni, amit szeretnél, menj és csinálj valami mást. Csak csinálj valamit. Ne unatkozz, ne légy dologtalan, hanem aktív, mert belesüppedhetsz a helyzetedbe. Az inspirációt a mozgásban levés vonzza.

Fotó a 365letszikra Instagram oldaláról. Elizabeth Gilbert Big Magic

A kreativitás tele van ellentmondásokkal- ahogy ez a cikk is taglalja – , de vállad fel ezt a hétköznapi varázslatot, mert megéri. Bármire képes lehetsz, amit csak akarsz. Ne hidd, hogy a kreativitás csak kiváltságosok sajátja. Mindenkié.

„… amit gyakorolsz, abban egyre jobb leszel. Ha 20 éven keresztül mindennap kosaraztam vagy tésztát gyúrtam volna, ha állandóan autót szerelek, akkor lefogadom, hogy most már egész jól dobnám a büntetőket, isteni croissant sütnék, vagy se perc alatt megjavítanék egy sebváltót. Ehelyett megtanultam írni.”

A szerzőnő az Ízek, imák, szerelmek c. könyve után úgy gondolom ismét egy sikerkönyvet tudhat magáénak. Bár olvasva a könyvet már tudom, hogy ez a siker már maga az alkotás folyamata volt igazán.


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAILFACEBOOKINSTAGRAM

Ezeket olvastad már?