Ez van a fényes élet mögött. Győzd le az irigységet!

Szerző: Szokoli Bernadett
Győzd le az irigyseget | Gondolatébresztő Magazinblog | 365letszikra.hu

Emlékszik még valaki a Romy és Michelle című igen egyszerű amerikai filmvígjátékra? Az egymással szembeni irigység munkál benne. Osztálytalálkozóról szól. Arról, hogy egy abszurd közegben hogyan fordulnak ki a hősök saját magukból, csak hogy legjobb énjüket tudják mutatni olyan embereknek, akikhez már évek óta semmi közük és valószínűleg a jövőben sem lesz.

Hogy jutott most ez eszembe? Hát úgy, hogy osztálytalálkozóra készülök…

Az elmúlt pár évben nagyon sokat változtam. Ha valaki megkérdezné tőlem, akkor bátran kimondhatom, hogy elégedett vagyok önmagammal és az életemmel. Olyan emberek vesznek körül, akik fontosak, akik adnak, akiktől tanulhatok, és akiknek én is szívesen adok – bármit. Tényleg megvan minden körülöttem, amit szeretnék (jó persze, Ferrari, nyaraló Sorrenton vagy egy klassz jacht még hiányoznak, de ez most nem ide tartozik). Mégis folyton, amióta csak tudom az időpontot, azon agyalok, hogy hogyan tudom még jobb színben feltüntetni magam, hogyan tudnám elkápráztatni azt a közeget, akikkel 5 éve nem találkoztam és még 5 évig tutira nem fogok. És szerintem nem csak én vagyok így ezzel.

De vajon miért csináljuk ezt?

Az irigység dolgozik bennünk?

Mi van a sztori mögött?

Régen volt bennem irigység, nem is kicsi. Aki jobb volt nálam, szebb volt nálam, azt irigyeltem. Évek kellettek, mire bevallottam magamnak, hogy ez mi is valójában. Mára megtanultam, hogy minden eredmény, minden élethelyzet mögött kőkemény történet és sok esetben egyéni munka áll. Elsősorban a coaching típusú szemlélet tanított meg arra, hogy amit látunk kívülről, az nem mindig a valóság. Gondoljunk csak Hosszú Katinkára! Milyen jó látni a dobogó tetején, milyen jó lenne ott állni a helyén… de kell az a sok edzés is? A belefektetett munka? Vajon mi mindenről kell azért lemondani? És azt tudnám vállalni? Hát persze, hogy nem a válasz, így tudom, hogy az irigység sem helyén való és évek óta már nincs is bennem ez az érzés.

Irigység és az EQ

A közelmúltban arról is olvastam, hogy az irigységgel való bánás összefügg az EQ-val, tehát tanulható! Már korábban is írtam arról, hogy az érzelmi intelligencia fejlesztésével az élet több területén is változásokat tapasztalhatunk meg. Nálam ez nagyon bejött. Amióta felismertem és kezeltem saját irigységemet, kiegyensúlyozottabb lettem, sokkal több mindent tudok szeretettel és érdeklődéssel fogadni. Ezáltal jobban is érzem magam, valódi változást értem el. Nagyon könnyen tudok örülni mások sikerének. Még olyannak is, amit nekem nem sikerült elérnem, mert megértettem, hogy más munkát fektettünk bele, más áldozatokat hoztunk.

Az irigység tehát legyőzhető, csak végig kell gondolni, hogy vajon mi van a siker, az eredmény, a fényes élet mögött. És azt is érdemes végiggondolni, hogy mindezért mi vállalnánk-e az áldozatot?

Úgyhogy azt már biztosan tudom, hogy viszonylag régi kocsival fogok érkezni, messze nem én leszek a legkarcsúbb és talán nem is a legcsinosabb, de hagyom magam, élvezni fogom a sztorikat és büszkén vállalom önmagam – és most Bridget Jones-tól csórok egy gondolatot: úgy, ahogy vagyok.

Leadfotó: Rex/Rex-usa

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?