11 ok, hogy a kreatív élet fejlesztőbb – 2. rész

Szerző: Szlafkai Éva
Kreatív élet fejleszt - Elizabeth Gilbert | Gondolatébresztő Magazinblog | 365letszikra.hu

Az előző részben megtudhattad, hogy az élet kreatívan való megélése sokkal sikeresebbé tesz mind a munkádban, mind a magánéletedben. A folyamathoz már 6 dolgot felsoroltunk, most pedig tovább folytatjuk a sort

6.) Hagyd a csudába a tökéletesség illúzóját

A tökéletességre való törekvés megöl sok mindent. Megöli a cselekvésben lelt örömöd, a hited, az alkotási vágyad. Mert sosem leszel elégedett sem a végeredménnyel, sem a folyamattal. Ismerős érzés? Gondolom az is, hogy amikor tökéletes munkát akarunk végezni, sokkal többször hibázunk és végig feszültek vagyunk, mindegy, hogy ez egy fontos eseményre szánt torta megsütéséről vagy egy jól fizető munka sürgős és pontos elvégzéséről van szó. Ne a tökéletességre törekedj, hanem arra, hogy a munkád elég jó legyen.

Ne a tökéletességre törekedj, hanem arra, hogy a munkád elég jó legyen.

Ezt már nagyon sok helyen olvastam, hallottam és igyekszem egy ideje én is ehhez tartani magam. Ez által sokkal elégedettebb vagyok a végeredménnyel is és jobban élvezem a folyamatot is. Ha valamit tökéletesre tudnál alkotni, akkor az azt jelentenél, hogy kész vagy, megérkeztél, már nem tudsz fejlődni… és ez nagy önámítás lenne, nem igaz?

7.) Nem tudsz megszabadulni a félelemtől, de emlékezz arra, hogy a félelem unalmas

A tudósoktól is tudjuk, hogy a félelem segít minket életben tartani, ez egy ősi biológiai törvényünk, tudod, még a mamutok korából. 🙂 Szóval ez egy olyan dolog, ami van, ennyi, mélyen, belül, ott van. Általános érzelem. És mint ilyen, unalmas. Szóval ne fogj rá semmit, hogy azért nem vágsz bele valamibe, mert félsz. Télen hideg van, nyáron meleg. Na bumm.

Szóval ha félsz valami dologba belevágni valami miatt,  gondolj arra, hogy mi lehet a legrosszabb, ami történhet, mitől félsz leginkább. És ha az bekövetkezik, akkor mi lesz?

Mi lehet a legrosszabb, ami történhet, és ha az bekövetkezik, akkor mi lesz?

A lényeg, hogy ne aggód túl, ne hagyd, hogy megakadályozzon a cselekvésben. Beszéld meg magaddal a félelmed miértjét, de ne hadakozz vele, ha nem juttok dűlőre.

8.) Ha elég hiteles, akkor eredetinek fog tűnni

Abszolút egyetértek az írónővel, hogy nincs teljesen egyéni, egyedi megoldás.Egyrészt azért, mert ez egy csomó szorongást okozhat és nincs olyan, hogy egy alkotás totál egyedi. Hogy miért? Figyelj, a nagy íróknak és festőknek is  volt múzsája és mestere, aki hatott rá. Így inspirálódhatunk mi is mások tetteiből, alkotásaiból, gondolataiból stb. Ez még nem lopás, csupán inspirálódás. Ugyanaz, hogy ötletet sem lehet lopni, csak inspirálódni más ötletéből, de az a munka, amit beleteszünk, teszi egyénivé, sajátossá, egyedivé az egészet. Hiszen mindenki más megoldási útvonalon indul el, és mire végez, teljesen átformálódik a kezdeti ötletből, lehet még csírája sem marad az első dolognak.

Az egyetlen útja, hogy hiteles munkát hozzunk létre, az, hogy alázattal, hittel, kíváncsisággal fogjunk neki és a végeredmény eredeti és abszolút autentikus lesz.

Ötlet lopás | Gondolatébresztő Magazinblog | 365letszikra - Szlafkai Évaä&

9.) A művészethez nem (feltétlenül) kell diploma

Elizabeth Gilbert azt érti ez alatt, hogy ha nagy áldozatokkal jár a tanulás, akkor nehogy ne kezdjünk el alkotni azért, mert nem tudjuk magunknak megengedni a tanulást. Ha van rá pénz, ösztöndíj vagy bármilyen lehetőség, hogy az ember felsőoktatásban tanuljon és szerezzen képesítést, akkor ez fantasztikus lehetőség, nem érdemes kihagyni, hiszen sokat fejlődhetünk. De csak azért ne verjük magunkat kölcsönökbe, hogy intézményi kereteken belül sajátítsunk el plusz tudást.

Foglalkozz vele, alkoss, dolgozz, kövess hasonló érdeklődésű oldalakat, embereket és tanulj tőlük illetve a saját hibáidból, gyakorolj sokat és meglásd, magasabb képesítés nélkül is tudsz kreatív, érdekes, termékeny, alkotó, sikeres életet élni.

10.) A kreatív területek sokszor kedvezőtlen karrier területek

Igazából arról van szó, hogy sokan, akik kreatív területekre vágynak, két, sokszor egymással ellent mondó dolgot várnak tőle. Szabad és termékeny önmegvalósítást és pénzügyi stabilitást. De ez a két dolog sokszor sajnos nem jár kéz a kézben egy úgymond “kreatív” munkaterületen. Érdemes ezért szétválasztani a kettőt. Találj egy önmegvalósító, termékeny táptalajt a lelkedet/egódat boldoggá tevő dolgoknak és találj a zsebednek termékeny területet is, és nem kell feltétlen ennek a kettőnek egy területen/ egy állásban összpontosulnia. Ha összpontosul, az szuper, de ha nem, egyáltalán nem gáz, nincs kőbe vésve, hogyan kellene lennie a dolgoknak.

11) Ne panaszkodj, láss munkához!

A panaszkodás elijeszti az ihletet. Egyszerűen más a töltete, más a rezgése. Minek fecsérelnéd az időd kifogásokra és a kedvezőtlen körülmények miatti bűnbak keresésére. Inkább nézd végig a listát és állj neki tartalmasabb, kreatívabb életet élni! 😉

SOK SIKERT ÉS MEGVALÓSÍTÁST!

Ha tetszett az írás nézd meg a TED videót is, mert biztos vagyok benne, hogy elgondolkodtat, ugyanis Elizabeth Gilbert hiteles és magával ragadó előadó.

Köszönöm, hogy elolvastad és örülök minden visszajelzésnek, hogy neked hogyan jelenik meg az életedben a kreativitás! 😉


A módszerek Elizabeth Gilbert gondolatai, ötvözve a saját véleményemmel.
Ha kíváncsi vagy az eredeti cikkre, a TED Ideas oldalon megtekintheted.

Leadfotó: ideas.ted.com

Kövesd a Szikrákat a többezer olvasóval, amire számos lehetőséged van: SZIKRAMAIL, FACEBOOK OLDAL, FB CSOPORT, INSTAGRAM, ONLINE KURZUSOK, ÉLJ KREATÍVAN! KÖNYV ÉS FÜZET.

További lehetőségek: cégeknek kreativitás fejlesztő programok, vállalkozóknak egyéni konzultáció (komplex projektek, kreatív problémamegoldás, énmárka).

Ezeket olvastad már?