11 ok, hogy a kreatív élet fejlesztőbb – 1. rész

Szerző: Szlafkai Éva

Nem csak a művészek életét teszi sikeressé a kreativitás, hanem mindenkiét, ha megfelelően értelmezik. Ehhez nyújt segítséget ez a cikk, amelyben 11 okot olvashatsz arra, hogy miért és miként használhatod sikeresen a kreatív erőt a mindennapjaidban és élheted teljesebben az életed.

Mi a kreativitás?

A kreativitás trükkös és agyonhasznált szó, de hogy megfogható legyen ez a fogalom, beszéljünk alkotó erőről, vagy inspirációról,  tettre készségről, vagy más perspektíváról, de legfőképpen KÍVÁNCSISÁGRÓL! Einstein is megmondta, hogy ez a kulcs:Nem vagyok nagy tehetség, csak szenvedélyesen kíváncsi!”

Vagy Leo Burnett, a reklámvilág egyik szaktekintélye, számos „kreatív útvonal” kitaposója is megmondta:

Úgy gondolom, még mindig az a titka a nagyszerű kreatív embereknek, hogy kíváncsisággal telve tekintenek az élet összes aspektusára!

Fontos foglalkoznunk ezzel a témakörrel, mert Tony Buzan kutatása szerint felnőtt korunkra a belénk kódolt kreativitásunk több, mint 90%-át elveszítjük. Döbbenet! De erről egy másik cikkben.

Láttad az „Ízek, imák, szerelmek” című filmet vagy olvastad a könyvet? Elizabeth Gilbert írta, akinek a gondolatait megosztom most veled. A TED előadásán készült videót is megnézheted a a bejegyzés 2. részében, amelyből megtudhatod, hogy miképp vélekedik kreativitás megéléséről meghátrálás és bizonytalanság nélkül.

11 módszer, miképpen lehet felszabadítani magunkban és okosan kihasználni az életünkben a kreativitást, hogy fejlődjünk.

1. Hogyha (meg)élsz, te máris kreatív vagy

Sokan mondják, hogy ők nem kreatívak, ami így nem igaz, vagyis inkább nézzük meg, ki mit ért rajta. Elizabeth azt tanácsolja, hogy helyettesítsük be a „kreatív” szó helyére a „kíváncsi” szót. Ebben a kontextusban mondjunk magunkról ítéletet.

Aki azt hiszi, hogy a kreativitás egy szakértelem, egy szakmai készség egy bonyolult és hozzáértést igénylő tudás, az téved.

Persze valaki fogékonyabb rá és fejleszthető is, de ha más nézőpontból tekintünk rá, és kíváncsisággal azonosítjuk, rá kell jönnünk, hogy a legtöbben kíváncsiak vagyunk, ezt még gyermekként hordozzuk talán magunkban. A gyerekek tele vannak kérdéssel a világról. Ők még nem konzerv tényekkel élnek, amit tanultak, hanem előítéletmentes vággyal, hogy megismerhessék. Nem elfogadják a dolgokat olyannak, amilyen, hanem kérdeznek, kutatnak és tele a van a varázsviláguk számos kincses térképpel. Jó nekik. 🙂

A kreativitás pedig kíváncsisággal kezdődik. Kíváncsisággal egy dologra, amit meg akarunk érteni, amit meg akarunk tudni, ami elindít minket egy felfedező úton.

A kreativitás kíváncsisággal kezdődik. Kíváncsisággal egy dologra, amit megakarunk érteni, amit meg akarunk tudni, ami elindít minket egy felfedező úton.

…egy érdekesebb, egy megélhetőbb élet felé.

2.) Nem vagy géniusz, de van géniuszod

Érdemes megnézned a „Kreativitás infografika, avagy az ötletelés 21 módja” c. bejegyzést, mert van benne egy szuper infografika a kreatív géniusszal kapcsolatban, amit az írónő is említ a cikkben.

3.) Készíts valamit, tegyél valamit, tegyél bármit! Tedd!

Az egyhangúság, az unalom, a tett és a tettrekészség hiánya elbutít, ellustít. Gondolom egyértelmű, hogy ezek a kulcsszavak nem egy inspiratív és kreatív élet jellemzői. Éppen ezért legyen mindig tennivalód, tedd magad hasznossá, ez által fejlődsz, töltöd ki értelmesen a napjaidat, leteszel valamit az asztalra, keresed a helyed a világban. Tett nélkül csak a félelem marad, hogy vajon értékesek vagyunk-e, hasznosak vagyunk-e a világ s a magunk számára. Félelemmel telve és tennivalóval szegényen pedig kreativitás sincs.

Félelemmel telve és tennivalóval szegényen nincs kreativitás.

4) A kíváncsiság a kreatív élet valódi útja

A szenvedély alábbhagyhat, de a kíváncsiság, az érdeklődés nem. Mindig lesz valami a világban, ami érdeklődéssel tölthet el, legyen az akármilyen nüansznyi dolog. Ha valamit szenvedéllyel csinálsz ma, lehet egy rosszabb passzodban a földbe döngöl vagy megunod, szóval ez nem jó hajtóereje a kreativitásnak. A szenvedély elkötelezettséget igényel, a kíváncsiság pedig csak egy szeletet belőled. A szenvedély hajt, a kíváncsiság ad. Mindig egy lépést, egy apró nyomot, amin előrébb haladhatsz és fejlődhetsz az életedben.

leo-burnett-on-creative-people-kreativitas-365letszikra

5.) A frusztráció ne rémítsen meg

..mert a frusztráció nem a folyamat megszakítása, hanem maga a folyamat.

Sok esetben találkozhatunk olyan tanult, művelt, kreatív emberrel, aki kikészült a munkájától, vagy abba is hagyta, csupán azért, mert az útját akadály állta el. Ez megtorpanásra vagy megállásra késztette és a frusztráció elhatalmasodott rajta. Pedig ez az alkotási folyamat része. Már abból adódott az első frusztráció – ahogy Elizabeth említi- , hogy kreatívak akartak lenni. Kreatívak. Akartak. Lenni. Az erre a tényre/vágyra való rápörgés pedig frusztrálta őket és már nem tudtak szabadon alkotni. Ezek az emberek azt hitték, hogy a folyamatra csak rá kell feküdni, és érzik, hogy áramlik, jön az ihlet és folynak az események, szórakoztató és könnyű folyamat zajlik. Pedig ez csak nagyon kevés esetben van így, akadálytalanul.  Flow élményre számítanak, de nem azt kapják. És ez frusztráló.

A frusztráció abból a bizonytalanságból fakad, hogy „Nos, MOST még nem tudom, mihez fogok kezdeni ezzel a dologgal.” …pedig a kreatív folyamat is ezzel a gondolattal kezdődik. Szóval frusztráció nélkül általában nem tudod megúszni a munkát, de ettől nem kell falnak menni. Csak csinálni…lásd 3.)-as pont.

Olvasd el a bejegyzés 2. részét, ahol a videót is megnézheted és a maradék 6 okot is megtudhatod. Kíváncsi vagyok, vajon egyetértesz-e majd a tizenegyedikkel…


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAILFACEBOOKINSTAGRAM

Leadfotó: ideas.ted.com

Ezeket olvastad már?