Kreatívan szeretnél élni? Írj történetet! Akár tehetség nélkül is…

Szerző: Vendég Szerző

Kevés olyan szabadidős elfoglaltságot tudok mondani, amihez ennyire nem kell befektetés: sem pénz, sem idő. És hogy kreatív-e? Azt senki nem tagadja, hiszen manapság a fogalmazást az angol terminológiát követve kreatív írásnak is hívják.  Ha Te is szeretnél bekezdeni, mert eleged van a reggeltől estig munkából, és hogy úgy múlik el az életed, hogy nem alkotsz semmi kézzel foghatót, viszont időd, energiád, tehetséged (azt hiszed, hogy) nincs semmihez, akkor nyugodtan ragadd meg a billentyűzetet és írj le egy történetet. 

Igen, persze, hogy Krisz ezt mondja, kezdő írókkal dolgozik, nyilván, hogy mindenkit írásra buzdít – gondolhatnád. Hisz akinek kalapács van a kezében, az mindent szögeléssel akar megoldani.

Ez igaz is. Csakhogy ott van az a de. Én sem véletlenül választottam az írást mint önkifejezést, és te sem véletlenül olvasod ezt a cikket. Mert hát legyünk őszinték: a táncoláshoz ritmusérzék kell, a zenéléshez hallás, a rajzoláshoz kézügyesség, a sporthoz nemcsak erő, hanem még a fotelből is fel kell állni és elmenni valahová, az ékszerkészítésről vagy scrapbookozásról meg ne is beszéljünk, mert ezekhez a hobbikhoz kell egy külön szekrény meg egy asztal.

Brutális, de igaz: az íráshoz nem kell semmi. Talán egy számítógép nem árt, de valójában elegendő egy füzet meg egy toll, ezen kívül kellesz te: mindegy, mikor, és az sem szükséges, hogy legyen egyben 2 óra szabadidőd.

Az írás valóban világokat teremt, és itt jön az az aprócska dolog, ami a legnagyobb előnye: írni akkor is írhatsz, ha nincs hozzá tehetséged.

Írj le egy történetet, tehetség sem kell hozzá

Írj le egy történetet a gyerekkorodból, vagy csak jegyezd le, miről beszélgetett az a két fiú a buszon hazafelé. Írj a gyerekednek egy mesét vagy a barátnődnek egy bugyuta szerelmes sztorit. Próbálkozz egy szabadverssel az élet igazságtalanságáról. Mindegy. Az a lényeg, hogy alkoss, hogy légy kreatív!

És hogy jó-e? Mert – mi van akkor, ha nem? Semmi. Olvasd fel a legjobb barátodnak és kérd ki a véleményét – ha szeretnéd. Ha nem, akkor magadnak írtad.

A világ tele van pesszimista emberekkel, akik szívesen húznak bennünket vissza, akármilyen úton járunk. Ne törődj velük.

Ne törődj azokkal, akik azt mondják, az íráshoz tehetség kell.

Nem kell.

A minőségi íráshoz, a megjelenéshez, a szakmai díjakhoz már kell valami, de ezek közül is csak egy, de nem elégséges tényező a tehetség. Ha majd igazán jól szeretnél írni, akkor úgyis megtalálod a módját, hogy fejlődj: könyvet olvasol róla, mentort keresel, szerkesztőnek adod át a kéziratodat. Addig is az a fontos, hogy ne görcsölj – kezdd el, írj valamit. Élvezd, hogy alkotsz!

Vendégszerző: Nádasi Krisz
Író, szerkesztő. Kezdő íróknak szóló blogja: krisznadasiwrites.hu

Leadfotó: pixabay.com

Kövesd a Szikrákat a többezer olvasóval, amire számos lehetőséged van: SZIKRAMAIL, FACEBOOK OLDAL, FB CSOPORT, INSTAGRAM, ONLINE KURZUSOK, ÉLJ KREATÍVAN! KÖNYV ÉS FÜZET.

További lehetőségek: cégeknek kreativitás fejlesztő programok, vállalkozóknak egyéni konzultáció (komplex projektek, kreatív problémamegoldás, énmárka).

Ezeket olvastad már?