A japánok kedvenc önismereti ábrája – fedezd fel az ikigai-od!

Szerző: Szlafkai Éva
A japánok kedvenc önismereti ábrája - fedezd fel az ikigai-od!

Miben rejlik a japánok önismeretének titka? Az ikigai a kulcs! Az életedet akkor fogod motiváltan és igazán szabadon irányítani, ha tudod, honnan hová tartasz, mi a fontos számodra, milyen szenvedély hajt, miben vagy igazán jó, hogyan vagy hatással másokra, vagyis ha kellően ismered önmagad. Az önismeret fontos a kreatív, önazonos élet felé vezető úton: meg kell ismerni, hogy mik az ösztönzőid, az értékeid, miben hiszel, milyen elvek szerint alakítod a napjaidat, illetve mit közvetítesz mások felé. Segítek közelebb kerülni a válaszokhoz azzal, hogy felrajzoljuk a saját ikigai-odat!

Az egész folyamat a személyes márkád építgetéséről szól, hogy olyan irányba indulj, amerre dolgod van, olyan emberekkel működj együtt, akikkel egy hullámhosszon vagy, olyan munkát válassz, ami neked való, vagyis olyan életet élj, amit rád szabtak, ami önazonos.

Jeff Bezos, az Amazon alapítója mondta, hogy „az énmárkánk egyenlő azzal, amit mások mondanak rólunk, amikor kilépünk a szobából”. Rólad vajon mit mondanak mások? Hitelesen, ön­azonosan tudod képviselni magad, illetve egyezik-e vajon ez a kép azzal, ami az emberekben (partnerekben, ügyfelekben, munkatársakban) kialakul rólad?

Mindennek az alapja a kellő önismeret:

egyedi értékeid és személyiséged megismerése, értékrended feltárása és meg­ felelő megjelenítése, küldetésnyilatkozatod és az életcélod megfogalmazása, majd a következetes építkezés mindebből.

Így leszel hiteles és megkülönböztethető, valamint ennek a tudásanyagnak a birtokában fogod tudni, hogy milyen ajtókon érdemes belépned, és milyen lehetőségek nem neked szólnak. Ezáltal jobban tudod majd kiaknázni az erőforrásaid, beosz­tani az időd, a megfelelőket választani a rendelkezésre álló rengeteg választási lehetőség közül, valamint fókuszáltabban haladhatsz a céljaid felé.

Ikigai

Ahhoz, hogy hűen tudd képviselni önmagad, a küldetésed és az értékrended, nem árt minél jobban megismerni a személyi­ségedet. Fel kell mérned az erősségeidet, de a gyengeségeidet is, áttekinteni a lehetőségeidet, illetve a rád leselkedő veszély­ forrásokat. Nagyon izgalmas gondolat, ha felteszed magadnak a kérdést:

Mi az én szuperképességem?

A válasszal megkülönböztetheted magad a többiektől, felfedezheted a tulajdonságot, ami csak rád jellemző, és ami segíthet majd a későbbiek során kitűnni a tömegből. A szuperképesség meghatározásában segít, ha tudod, miben érzed kompetensnek magad, milyen tevékenység közben érzel flow-t, miben van tapasztalatod, és mi felé húz az ambíciód, illetve mi az, amit lefed nálad az ikigai fogalma. A 6 hetes Élj kreatívan! kihívás program keretein belül többek között ehhez hasonló feladatokkal, az önismeretet a kreativitás szolgálatába állító kérdésekkel is foglalkozunk. Már lehet jelentkezni az őszi turnusra (augusztus 31-ig kedvezményesen).

Az ikigai a japánok számára a létfontosságú motiváció, ami erőt ad nekik, hogy minden reggel lelkesen felkeljenek. Az ikigai nem a boldogság kereséséről szól, hanem arról, hogy megtaláljuk az életben azt, amit jól és szenvedélyesen csinálunk. A cél az, hogy felfedezzük, miben vagyunk igazán jók, mi okoz örömet, és mi az, ami hozzátesz valamit a nagyobb közösségünkhöz. Amikor megtaláljuk helyünket a világban, akkor ezért és ezzel együtt jön a boldogság. Töltsd meg válaszaiddal a metszeteket, és találd meg saját ikigaiodat!

Értékrendszer

Az értékrended azon alapul, hogy milyen dolgokat tartasz fon­tosnak, és az is számít, hogy ez irányú gondolkodásodat ho­gyan tükrözi az életed. Ha tisztában vagy az értékrendeddel, könnyebben tudsz dönteni arról, hogy miként hasznosítsd az adottságaidat, és biztosabban választhatsz olyan munkát, amelyben örömödet leled. Képes leszel felismerni, hogy mi való neked, és mi nem, így csak a lényegre tudsz koncentrálni, vagyis kevésbé fecsérled majd el az energiáidat. Ha az érték­ rendszeredhez hűen hozol döntéseket, akkor ez ráadásképp a hitelességedet is erősíti.

Hogyan tudod legjobban feltérképezni a számodra fon­tos értékeket? Indulj ki a téged inspiráló emberekből – hiszen nem véletlenül vannak rád éppen ők hatással. Írj össze 20-30 embert, akire felnézel, aki hatással van/volt az életedre! Le­hetnek családtagok, ismerősök, szakemberek, mentorok. Bár­ki. Ha felírtad a nevüket, írd oda mindenki mellé, hogy miért nézel fel rá! Végül szedd össze az öt leggyakrabban előforduló tulajdonságot, motívumot, és gondold át, miként jelennek meg a saját életedben. Ezek lesznek értékrendszered alapjai, életed vezérelvei.

Ha érdekel a téma, olvass róla tovább az Élj kreatívan! című könyvben vagy foglalkozz vele a gyakorlatban a 6 hetes Élj kreatívan! kihívás program során!

Kövesd a Szikrákat a több ezer önfejlesztő taggal: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK vagy csatlakozz a szikrás közösséghez és meríts a rengeteg kreatívan megközelített tudásanyagból a Szikra HUB-ban.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, céges tréningek, online kurzusok, egyéni- és csapatfejlesztés változatos témakörökben, más nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?