Mi gátolja a kreativitásod megélését? Ez mind…

Szerző: Szlafkai Éva

Mi gátolja a kreativitást? Számos dolog akadályozhatja, hogy kibontakozz. Köze van a neveltetésünk­höz, a balagyfélteke-centrikus oktatáshoz, a tapasztalataink­hoz, a szociális hálónkhoz, a kialakított szokásrendszerünkhöz – és egyéb környezeti tényezők is közrejátszhatnak. Ideje felfedezni ezeket a gátakat és elkezdeni lerombolni, ha kreatív életet szeretnénk élni.

A képességek, amelyek a kreatív teljesítményhez szükségesek, velünk születettek, ám felnőttkorunkra egyre halványodnak. Mindezért nem az agy anatómiai fejlődési folyamata felelős; a tanult nem kreatív viselkedés eredménye. Még szerencse, hogy fejleszthető! Ehhez nagy segítség az Élj kreatívan! könyv (HVG Könyvek) és a hozzá kapcsolódó 6 hetes kihívás program is (ősszel indul a következő), illetve itt találsz még könyveket, amiket ajánlok a témában.

Az önismeret kiemelt jelentőségű annak érdekében, hogy felfedezzük, megértsük, és jó esetben lebontsuk saját gátjain­kat, amelyek megakadályoznak bennünket, hogy megéljük a kreatív, elégedett énünket.

Csíkszentmihályi írja a Kreativitás c. könyvében, hogy potenciálisan minden ember­ben megvan a kreatív élet vezetéséhez szükséges energia, van­nak azonban akadályok, amelyek a fejlődésünk útjában állnak.

Mi gátolja a kreativitást?

 • Valakiket például kimerítenek a túlzott követelmények, így nem tudják kihasználni a lelki energiájukat.
 • Sokaknak könnyen elkalandozik a figyelmük, ezért nem tudják megfelelően becsatornázni a kreatív energiát.
 • Probléma lehet a szorgalom és a fegyelem hiánya is.
 • Gondot okozhat, ha tanácstalanok és ezért dologtalanok vagyunk, mert nem tudjuk, mit kezdjünk az értékes energiáinkkal.
 • Tipikus kreativitásgyilkos jelenség a tettvágy hiánya, hogy nincs mit lépnünk, alkotnunk, ha semmi nem érdekel minket, így nem is kezdünk bele semmibe.
 • Van, aki fél az ismeretlentől, és nem kutat még több in­ formáció után, hogy közelebb kerüljön a megértéshez.
 • A túl­gondolás egy másik csapda. Amikor azért nem kezdünk bele valamibe, mert kiszámíthatatlannak tűnik, komplexnek; túlagyaljuk, beleragadunk a számos pró és kontra érvbe ahelyett, hogy struktúrába rendeznénk, nem pedig egyben akarnánk letudni az egész feladatot.
 • Akadá­lyozhat bennünket a maximalizmusunk is, ami miatt nem merünk belekezdeni valamibe, vagy ha megtesszük is, görcsösen ragaszkodunk a szabályokhoz, a maximalisták „ez csak így le­het jó!” jelszavához.
 • A túlaggódás ugyanilyen kreativitás­gyilkos érzés. Ha a félelmet választjuk a kreativitásunk helyett, akkor nem kezdünk bele semmibe, mert rette­günk az általunk ismert, stabil világ elvesztésétől, a biztonság illúziójának elillanásától.
 • A kreativitás gátja lehet például a félelem a kudarctól – mi­közben a hibázás a fejlődés velejárója. Nem hibázol, gyakorolsz!
 • Nagy gátja a kreativitásnak a mások véle­ményétől való félelem,
 • vagy éppen a halogatás, miközben csak bele kellene kezdenünk a dolgokba, a többit pedig rábízni a kíván­csiságunkra.

Fejlesztenéd a kreatív szemléletmódodat? Iratkozz fel a Szikramailre, kérj értesítőt a Szikra Hub-hoz való csatlakozáshoz. A Szikra podcastban kreatív kérdések és inspiráló beszélgetések várnak, de ha többre vágysz, szeretnéd felszabadítani a benned lévő kreatív erőforrásokat, iratkozz be az online Szikra kurzusokra, illetve olvasd el az Élj kreatívan! könyvet, töltsd le hozzá ingyen a 60 oldalas munkafüzetet. Ha céges tréning vagy előadás érdekel, látogass el a weboldalamra: evaszlafkai.hu

Szeretnéd lerombolni a kreativitásod gátjait?

Te tapasztaltad már valamelyik kreativitásgyilkos ténye­zőt a saját vagy a környezeted életében? Esetleg tudnád még folytatni a sort? Bizonyára így van, de annyi már ebből is látszik, hogy bőven vannak olyan helyzetek, jellemvonások, be­rögződések, viselkedési minták, amelyek gátolják, hogy ki tud­junk bontakozni és úgy igazán meg tudjuk élni a kreativitásunkat.

Miként tudjuk tehát kikerülni az ehhez hasonló gátakat és felszabadítani a bennünk fortyogó kreatív potenci­ált, hogy az életünket alkotó energiává alakítsuk?

Kereshetsz válasz A 6 leggyakoribb kreativitásgyilkos című cikkben, vagy vágj bele a 6 hetes kihívásba, hogy együtt a gyakorlatban győzzük le őket.

Leadfotó Santiago Pagnotta from Pexels

Ezeket olvastad már?