Rugalmas munka hatékonysága és élményei. A te munkád mennyire rugalmas?

Szerző: Mecsei Rita

Mivel manapság nagyon felkapott téma a munkahelyi rugalmasság, fontos, hogy tisztázzuk, hogy mik azok az előnyök és tapasztalatok, amit egymás mellé állíthatunk a téma kapcsán. Otthoni lazsálás vagy motiváló munkakörülményről van inkább szó? Vendégszerzőnk, Mecsei Rita munkája során több éve foglalkozik a rugalmas munka hatékony céges bevezetésével és saját bőrén is szerezett már ezzel kapcsoltban tapasztalatokat.

Rugalmas munka: úri huncutság vagy megnövekedett hatékonyság?

Amit látok, az az, hogy sajnos sokan gondolják még mindig azt, hogy a rugalmas munkavégzés valamilyen úri huncutságnak számít. Ezt okozhatja az is, hogy nem teljesen tisztázott a rugalmas munkavégzés fajtáinak a folyamatba való beillesztésének, hogyanja. Viszont ahhoz, hogy ez megváltozzon egy teljes szemléletváltásra van szükség.

A rugalmas foglalkoztatást egy lehetőségnek kell megélni, mely során hatékonyságot és elégedettséget tudunk növelni.

Muszáj a munkaadóknak igazodni a különböző generációk elvárásaihoz, azért, hogy a munkaerőpiacon sikeresek legyenek. Fontos, hogy belássuk, hogy a nagyfokú kontrol nem jelenti azt, hogy hatékonyabbak leszünk és attól, hogy látjuk a munkavállalókat biztosan dolgoznak is. A hosszútávú megtartásukban nagy szerepet játszik a rugalmasság, és a lehetőségének megadása.

Azért, hogy a szemléletformálást elkezdjük, arra gondoltam összeszedem azokat a pozitív érveket, amik a rugalmas munka mellett szólnak.

Ha munkavállalóként van lehetősége valakinek rugalmasan végezni a munkáját, egy nagyfokú bizalmi viszony alakul ki, felettesével és munkahelyével kapcsolatban is
 • Mit okoz ez?
  • megnő a lojalitás
  • magáénak érzi a cég sikereit, munkáját sokkal fontosabbnak fogja érezni
  • nyitott kapcsolatok fognak kialakulni
Kialakul az a sokszor emlegetett munka magánélet egyensúly
 • lehetőségünk lesz a munkaidő szabad beosztására – amit végezhetünk, este, reggel, saját hatékonysági ritmusunkhoz igazítva;
 • magánéleti teendő hétköznapi elintézése- banki ügyintézés, villanyóra leolvasás elintézése, posta felkeresése stb.;
 • frusztráció megszűnik az által, hogy több idönk jut mindenre -pl.: ovi, iskola szünetbe a gyerek holléte megoldható;
Hatékonyságot és motiváltságot növelhetünk vele
 • azzal, hogy kiesik az utazási idő, amit valljunk be sok esetben rengeteg időt elvesz, azt mind munkára fordíthatjuk;
 • koncentráltabban lehet dolgozni, minden zavaró tényező kizárható;
Egészséges munkavállalók dolgozhatnak a munkaerőpiacon
 • a rugalmas munka lehetőségével sokkal kevesebb stressz éri minket;
 • sokkal könnyebben lehet követni az étkezéssel kapcsolatos elveinket;
 • több alkalom és energia adódik sportolásra;

Az imént felsorolt érvek, mind mind növelik a hatékonyságunkat és segít minket munkánk során.

Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egy olyan munkahelyen dolgozom, ahol teljesen elfogadott a rugalmas munka alkalmazása. Azt gondolom, hogy a felsorolt érvek egytől-egyig igazak rám/ránk és a jövőben is arra törekszünk, hogy ez megmaradjon.

„Harmadik hete otthonról dolgozom…”

Ezzel kapcsolatban szeretném megosztani veletek a legfrissebb giga rugalmas munka élményemet. Kollégáimmal egy nagy költözésben veszünk részt, ami azt eredményezte, hogy harmadik hete otthonról dolgozunk. Azt gondolom, hogy nagyon érdekes és tanulságos tapasztalás volt ez mindegyikünknek. Amit először kiemelnék, hogy óriási találmány a FaceTime videó hívás. Rá kellett jönnöm, hogy ennyire hosszú otthon töltött munka közben szükség van a kollégáinkra, hogy lássuk őket és ne csak telefonon vagy emailben egyeztessünk. Nagyon jó volt számomra, hogy a reggeli kávé közben bejelentkeztünk és megbeszéltük az előttünk álló napot. Amit én különösen élveztem ezekben a hetekben, hogy kitolhattam a napjaimat. Sajnos vagy nem sajnos az én hatékonysági ritmusom az esti órákban szikrázik. Reggel nem kellett korán elindulnom, nem kellett csinosba öltözni és kezdhettem a munkát a saját koncentrált ritmusomba.

rugalmas-munka

Ezen felbuzdulva megkérdeztem a kollégákat is, hogy hogyan érezték magukat az elmúlt hetekben. Összegezve annyit mondanék, hogy hosszú idő után szükség van egymás társaságára, viszont ők is azt igazolták vissza, hogy nagyon pozitív a saját munkabeosztás és sok olyan feladat van, amit jobb, ha otthonról végzünk el.

A rugalmas munkavégzés win-win

Nyilván vannak olyan helyzetek, feladatok, amit jobb személyesen, egy irodából elvégezni, de azt gondolom, hogy meg lehet találni az egyensúlyt a rugalmas munka alkalmazásában is. Pl.: 3 nap iroda, 2 nap otthon. Ez a felosztás azt is eredményezi, hogy kénytelenek vagyunk végig gondolni feladatainkat, átgondolni a hetünket, priorizálni, mikor kell nyomtatnunk, megbeszélnünk kollégával. Ez egy újabb hatékonysági előrelépés.

Szóval én mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy lépjen a rugalmas munka felé vezető útra és kérje ezt munkaadójától is., hiszen ez a módszer mindenkinek hasznos, mindenkit előre visz. Rugalmasságra fel!

Neked mennyire rugalmas a munkád illetve hogyan lehet még rugalmasabbá tenni?

Fotók: pexels.com


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAIL, FACEBOOK, INSTAGRAM.

Ezeket olvastad már?