Bizalom és együttműködés – érdekes kísérletek a csapatmunkáról

Szerző: Szlafkai Éva

Szerinted is fontos a jó csapatmunka? Ha megismerjük viselkedésünk mozgatórugóit, növelhetjük csapatunkban a bizalom és az együttműködés kialakulásának esélyét, a cég iránti lojalitást, továbbá erősíthetjük a vállalati kultúrát és kollégáink motivációját. 

A hasonlóságok szerepe a csapatmunkában

Mark Levine brit pszichológus egy kísérletben focidrukkereket kért arra, hogy – miután válaszoltak arra a kérdésre, mit szeretnek a csapatukban – menjenek át a kampusz másik épületébe. Az út során találkoztak egy beépített kocogóval, aki elesett és sérülést színlelt. Ha a kocogó fehér pólót viselt, a drukkerek harmada segített, ha viszont kedvenc csapatuk mezét viselte, akkor szinte mindenki. Ha azonban a rivális meze volt rajta, szinte senki.

Ez erőteljes bizonyíték arra nézve, hogy az emberek legszívesebben a saját csoportjukhoz tartozókon segítenek.

Azonban a körülmények kis megváltoztatásával elérhető, hogy nyitottabban viszonyuljunk a kívülállókhoz. Amikor ugyanis a megismételték a kísérletet, az előhangoló tesztnél azt kérdezték: miért jó focidrukkernek lenni. Vagyis a közös pontra irányították a figyelmet, és nem a saját csapatukról kérdezték őket. Ezután már többen segítettek a rivális csapat mezében elesett futónak.

Tehát ha vezetőként azt szeretnénk, hogy az újdonsült vagy korábbi vetélytárs kollégák együttműködjenek, szánjunk időt a csapattagok közös dolgainak feltárására. Az összekötő kapocs lehet egy cél, érdeklődési kör, étkezési szokás, hasonló élettapasztalat, esetleg származás.

HVG_Business_Magazin_Szlafkai-Eva-cikke

Szinkronba hozott kollégák a csapatmunka kulcsa

Robert B. Cialdini, a befolyásolás pszichológiájának úttörője Előhatás című könyvében hivatkozik egy kísérletre, amely az önfeláldozást vizsgálta. A kutatócsoport egy jól bevált katonai taktikát alkalmazott a csoporton belüli összetartás fejlesztésére. A résztvevőket csapatokba rendezték, majd néhány embert arra kértek, hogy egy ideig lépést tartva vonuljanak egymás mellett. Más csapatokat pedig arra bátorítottak, hogy ugyanannyi ideig normális, hétköznapi módon sétáljanak. Később a csapatok egy gazdasági jellegű játékban vettek részt, amelyben arról kellett dönteni, hogy a saját pénzüket maximalizálják, vagy lemondanak erről a csapat sikere érdekében.

Akik korábban – előhatást kiváltó módon – együtt meneteltek, azok 50 százalékkal együttműködőbbek voltak.

Vagyis ha a közös cél elérésére akarunk buzdítani, előtte legyen valami összehangolt reakció, szinkrontevékenység, amit együtt végeznek a csapattagok.

Ez lehet közös ritmusban tapsolás vagy dobolás, frissítő tornának álcázott összehangolás, vagy épp csapatszlogen kántálás.

HVG_Business_Magazin_Szlafkai-Eva-cikke

Ha még több kísérletre vagy kíváncsi a témában, szerezd be online a dimag.hu-ról a HVG Extra Business Magazin legújabb számát, amiben elolvashatod a cikkem további részét.  Illetve legyél Te is HVG pártoló tag, ha fontos számodra a független média. 😉

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?