Mi is az a Janteloven? Egy újabb skandináv kifejezés, amit ismerned kell!

Szerző: Tóth Villő

Skandináviáról a legtöbb embernek a jóléti társadalom, innováció, egyenjogúság, nemlétező korrupció, hygge és persze a húsgolyó jut eszébe. Gondolkoztál már azon, hogy miért olyanok az északi népek amilyenek? A válasz részben a skandináv társadalmi normában keresendő, mely alapja a ‘Janteloven’, magyarra fordítva Jante törvényei. Tóth Villő írása.

Aksel Sandemose dán-norvég író fogalmazta meg egy kis faluról, Jantéról szóló novellájéban azt a 10 szabályt, mely nagy hatással volt a skandináv társadalmak szerveződésére és látásmódjára:

  1. Ne gondold, hogy különleges vagy.
  2. Ne gondold, hogy egyenrangú lennél velünk.
  3. Ne gondold, hogy okosabb vagy, mint mi.
  4. Ne is gondolj arra, hogy jobb lennél nálunk.
  5. Ne gondold, hogy többet tudsz, mint mi.
  6. Ne gondold, hogy fontosabb vagy, mint mi.
  7. Ne gondold, hogy jó vagy bármiben is.
  8. Eszedbe ne jusson nevetni rajtunk.
  9. Ne gondold, hogy bárki is törődik veled.
  10. Ne gondold, hogy bármit is taníthatsz nekünk.

Első olvasatra meglepően sokkoló ez a 10 szabály, de állítólag Sandemoset az ősi norvég kultúra hiedelemvilága ihlette meg, mely szerint ahhoz, hogy egyéni boldogságunkat fenntartsuk, elővigyázatosnak és alázatosnak kell lennünk. Ezáltal pedig harmonikus és stabil életet élhetünk.

Janteloven a mindennapokban

A Janteloven valójában az egyenjogúság társadalmi ‘alaptörvénye’, ami magyarázatot adhat arra, miért a skandináv népek a világ legboldogabb emberei. Az egyén boldogsága mindig individuális szinten keresendő, ezért mindig magunknál kell kezdeni, mielőtt összehasonlítanánk magunkat a szomszéddal vagy a kollégánkkal.

Északon az egyenjogúság és a közösség nagyon fontos alapelvek, ami erősen formálta a társadalmi szerkezetet.

Itt nincsen elit iskola, kiugróan tehetséges vagy kitűnő program a tanulóknak. Ha valaki jobb a másiknál, az azért jobb, mert több munkát fektetett bele az adott tárgyba, azonfelül pedig kötelessége segíteni annak, aki kevésbé jó.

Az oktatás szervezése is különbözik: rengeteg a projektalapú csoportmunka, és itt nincsen kitüntetés a legjobb vagy legrosszabb csoportnak. Csak jegyek vannak és reális visszajelzés a tanároktól, ahol mindig azzal kezdik, mi az, amit jól csináltál, és mi lehet még jobb. Nincsen kiskedvenc, vagy legalábbis nem éreztetik.

‘Senki sem kitűnő’ alapelv

Egy másik példa: a divat. Világszerte híres a dán sikk, azonban a ‘senki sem kitűnő’ alapelv magyarázatot adhat arra, miért néz ki tényleg mindenki ugyanúgy. Én valóban irigylem a dán nők öltözködését, mert jól néznek ki annak ellenére is, hogy színeket sosem hordanak. Mindenki fekete, fehér és szürke árnyalatait ötvözi valamilyen minimalista kiegészítővel.

Ugyanez igaz a designra is. Senki sem különbözik túlságosan a másiktól. A legtöbb átlagos dán otthon alapvető kelléke a Louis Poulsen lámpa vagy a Kahler váza.

De vegyük csak a jóléti rendszert, ahol

mindenkinek ugyanolyan lehetőségek adottak mert mindenkinek joga van az oktatáshoz, az egészségez és végső soron a boldogsághoz.

Ez a hozzáállás valahol még megnyugtató is, mert a mai világban mindenki teper, hogy különleges és kiemelkedő legyen, vegyük csak az Y generációt, akiket különlegesnek neveltek a szüleik, majd a való életbe kikerülve rádöbbentek, hogy ez koránt sincs így, és voilá, megszületett ezen generáció ‘életközepi válsága’. A skandinávok nem zavartatják magukat, ami ezt illeti, és mégis a világ élvonalában vannak nagyon sok területen.

Janteloven egy külföldi szemével

Most, hogy én is jobban beleástam magam ebbe a témába, kicsit sikerült jobban megértenem azt, ami nekem furcsa a dánokban. Alapvetően egy igencsak szenvedélyes közép-kelet európaiként nekem a dánok távolságtartónak és kicsit ‘érzéketlennek’ jönnek le, akikből harapófogóval kell kihúzni mindent, ami az udvarias small talk kategórián kívül esik.

Sokat beszélek más nemzetközivel erről, és mindig abban egyezünk meg, hogy a dánok individualisták, és ezért olyan magas a válások aránya Dániában, vagy ezért olyan nehéz közelebb férkőzni hozzájuk, mert ‘mindig magukkal vannak elfoglalva’. Az tény, hogy egy kelet vagy dél európaival hússzor gyorsabban találok közös témát és kötök barátságot, mint egy dánnal, de ez nem azért van, mert ők önzőek lennének. Szimplán azért, mert itt tényleg egyenlőnek tekintenek mindenkit, így miért járna ki különleges figyelem mint individuumnak vagy munkatársnak. Örülj neki, ha jól elvégezted a munkát, jól megírtad a beadandót a suliban, és ennek a kis alkalmi csevejnek nem kell ajtóstul rontani a házba.

Azt hiszem, megtapasztalni a Jantelovent a hétköznapi életben mindenképp egy érdekes lecke az egyéni boldogságról, közösségről, és mindenképp inspiráció arra, hogy a saját kultúránkat megfigyeljük egy másik szemszögből.

Képek Dribble


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAILFACEBOOKINSTAGRAM

Ezeket olvastad már?