Követendő skandináv életszemlélet – 5 dolog, amit a dánoktól tanultam

Szerző: Tóth Villő
Követendő skandináv életszemlélet - 5 dolog, amit a dánoktól tanultam

A tanuláshoz való kreatív hozzáállás, a hygge életérzés elsajátítása, a minimalizmus hagyománya, a realista optimizmus és a felelősségteljes szabadság elvei mind olyan klassz dolgok, amelyeket érdemes ellesni a sokat emlegetett Skandináv államoktól. Az alábbi öt skandináv életszemlélet példája egyenesen a dánoktól jött. Tóth Villő írása, aki mostantól a Skandináv Nézőpont rovatot tölti meg tartalommal.

Amikor 2 és fél évvel ezelőtt Dániába költöztem zöldfülű friss diplomásként nem különösebben tudtam a kultúráról, vagy a dánokról semmit. Mivel éltem fél évet előtte Finnországban, így csak elképzeléseim voltak arról, hogy milyen is lehet itt az élet. Ennyi idő elteltével, viszont megismertem jobban azt, milyen szemléletmód és értékrend alakítja a dán társadalmat. Mutatok nektek 5 ilyet, amit szerintem érdemes megszívlelni.

A munka és magánélet egyensúlya esszenciális egy boldog élethez

A Friday bar kötelező pénteki program minden munkahelyen. Ilyenkor mindenki összeül az irodában egy hosszú hét végén és – általában sörrel – lazít és készül rá a hétvégére. Vicces látvány volt eleinte látni az öltönyös úriembereket a tömegközlekedésen sörrel a kezükben, pontban délután 5 órakor. Mert itt a munkaidőt is nagyon komolyan veszik. Dániában a hygge életérzéshez nagyban hozzájárul az, hogy jól tudják a munkát és a magánéletet különválasztani. A skandináv életszemlélet egyik legbölcsebb tanítása az életük tudatos egyensúlyozása, hogy keményen dolgoznak, de tudják, hogy a kikapcsolódás elengedhetetlen a harmóniához.

Felelősségteljes szabadság

Az első iskolai napomon ez volt az a mondat, ami nagyon belevéste magát az emlékezetembe. Angolul szó szerint: Freedom with responsibility. Ez a gyakorlatban pedig annyit jelent: annyit kapsz mindentől, amennyit beleteszel. Itt a munkában, oktatásban nincs jelen a ‘nekem ez jár’ hozzáállás. Mindenki szabad, de tisztában van azzal, hogy jó eredményeket elérni egyéni felelősségvállalással és kemény munkával lehet és hogy a saját életünk sikereiért vagy kudarcaiért mi magunk vagyunk a felelősek. Mert amennyit beleteszünk, annyit is kapunk vissza és a saját erőfeszítésünk csakis rajtunk múlik. Ez egy igen inspiráló skandináv életszemlélet.

A kreativitás és az innovatív gondolkodás nemcsak a kiváltságosoké

Nagyon sokszor elgondolkodom rajta, hogy mi lehet az oka annak, hogy ez a majd 6 milliós kis ország rengeteg sikeres céget, startupot tudhat magáénak. Nézzünk párat, amit talán mindenki ismer: Lego, Bang & Olufsen, Carlsberg, Momondo, Coloplast, Novo Nordisk, Ramboll, Maersk, Velux, Tuborg, Vestas, William Demant. Ezek pedig csak a nagy nevek, a sikeres startapokat még nem említettem.

Az oktatás szerintem egyáltalán nem nehezebb mint otthon, sőt. Sokkal könnyebb.

Nem kifejezetten a lexikális tudást részesíti előnyben, hanem inkább a kreativitás fejlesztését, hátrahagyva a tanár-diák tiszteletalapú hierarchiarendszert.

Itt az iskolákban kifejezetten bátorítanak arra, hogy merj felszólalni, mondd el a véleményedet és nyugodtan kérdőjelezd meg a tanárt, akit egyébként nem magázol, hanem simán a keresztnevén szólítasz. Bátorítanak arra, hogy hibázz, lehetőleg minél nagyobbakat, hiszen ez a tanulás rögös útja, így a diákok mernek kreatívak lenni és bátran kísérletezni. Ennél fogva pedig olyan őrült ötletekbe ölik az idejüket és energiájukat, amire máshol csak legyintenek. Így születnek ‘őrült’ ‘béna’ vagy ‘bagatel’ ötletekből sikeres startupok.

Természetesen a jóléti állam egy biztonságot ad a kísérletező kedvűeknek, de összességében úgy látom, hogy ez áll a kifejezetten innovatív dánok sikere mögött: a tanuláshoz való hozzáállásuk.

Sokat fejlődtem személyesen e téren is, mert régebben nem voltam kifejezetten kezdeményező, féltem elmondani a gondolataim és az ötleteim nagyobb közönség előtt. Mára már szeretek felszólalni, eszmét cserélni, meghallgatni ellentétes véleményt és okulni belőlük. Azt gondolom ez az egyik alapköve a kreatív és innovatív gondolkodásnak.

Követendő skandináv életszemlélet - 5 dolog, amit a dánoktól tanultam

Tóth Villő, Dánia

A környezetedre odafigyelni egyfajta öngondoskodás

Kezdjük ott, hogy a dán egyszerű és letisztult designnak, a funkcionalitásnak hagyománya van. Az öltözködésben, mind pedig a lakberendezésben a minimalizmus a jelszó. Így arra jut figyelem és energia, ami igazán fontos. Ez látszódik a várostervezésen is, ahol nem az autósokat helyezik előtérbe, hanem a biciklistákat. A szelektív hulladékgyűjtés, közösségi kertek, a városban létesített zöld oázisok mind-mind az emberi jólét szerves részei.
Gondoljatok csak arra, milyen érzés egy tiszta rendes lakásban élni. Kicsit ugyanez, csak nagyban.

A reális elvárások vezetnek igazi boldogsághoz

Ez nem azt jelenti, hogy ne legyenek álmaid, vagy pesszimistának kellene lenned. Ez inkább azt jelenti, hogy a boldogságnak és a sikernek van egy alapvető ára ami munkába kerül, ezzel pedig tisztában vannak. A dánoknak ez akár azt jelentheti, hogy tovább tanulnak mint az átlag, vagy később kezdenek el tanulni, addig pedig dolgoznak és kitalálják, hogy mivel is szeretnének igazán foglalkozni. De a tény, hogy boldogan fizetnek nagyon magas adót alátámasztja, hogy tisztában vannak vele, a jóléti államnak ára van. Mindazonáltal boldogabbak lesznek hosszú távon az egyéni döntéseikkel – ez a dán boldogság.

Leadfotó


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAILFACEBOOKINSTAGRAM

Ezeket olvastad már?