Íme 26 híres alkotó ember napi rutinja. Nem akkor dolgoztak, mint mások…

Szerző: Szlafkai Éva

Valaki kevesebbet, többet, szakaszokban vagy egyáltalán, de a legtöbben reggel 09:00-től 17:00-ig dolgoznak. Vajon valóban ez a legjobb időszak arra, hogy a kreativitás kibontakozhasson? A híres kreatív emberek szokásai bizonyítják, hogy az alkotó gondolatok nem feltétlen a hivatalos munkaidőben születnek. Te mikor dolgozol?

Mason Currey úgy döntött, hogy könyvében összeszedi a híres emberek (kutatók, feltalálók, írók, költők stb.) napi beosztását, hogy lássuk, mindegyik a saját rutinja szerint alkotott. Az infógrafikus ábrán Te is könnyedén betekinthetsz, hogy miként telt a híresen kreatív emberek egy napja. Valóban nem a 9-5-ig tartó időszakban működtek igazán hatékonyan.

Híres emberek napi rutinja

Az alábbi infógrafika egy kis képi inspiráció, hogy lásd, ki hogyan alkotott a maga korában, a maga tempójában. Láthatjuk, hogy mindenkinél teljesen más a napi ritmus.

Balzac például hajnalban és délelőtt volt kreatív lendületben, ám Mozart naponta többször is, kis szakaszokban. Kafka csak éjszaka, míg Kant csak kora reggel 1 órát.

Napi egyéb munkával nem sokan foglalkoztak, ám akik igen, azok is keveset. Az alvás általában megegyezik, de kitűnik, hogy az ábra alsó fele nem igazán feküdt le aznap este, csak éjfél után. Kafka például reggel és délután sunyt egy kicsit, nem csoda, hogy miket írt… 😀

Az alábbi ábrából is kitűnik, hogy minden embernek más a maga rutinja, amikor hatékonyan tud működni, ezért is olyan rossz a “kilenctőlötig” munkaidő. Korán sem biztos, hogy akkor vagyunk a legproduktívabbak. Te például mikor vagy toppon?

Én reggel igyekszem a fontosabb tennivalókat letudni, de számos dologtól függ a napi beosztásom: megbeszélések, határidők, feladatmennyiség, a projekt fajtája, kedv stb. Ha be is iktatok lazább napokat hétköznap, simán dolgozom este vagy hétvégén. Mindenesetre igyekszem rugalmasan alakítani a munkaidőmet, persze úgy, hogy a feladatok a szükséges határidőre készen legyenek. Számomra a legfontosabb, hogy én osztom be a saját időmet, így valóban akkor alkotok/dolgozom, amikor érzem a “csít”, így sokkal hatékonyabbnak érzem magam. A szabadidő birtoklása egyébként a freelancer életmód nagy előnye és motivációs ereje.

Mi a TE saját ritmusod?

A szerző az ábrával többek között arra biztat, illetve inspirál, hogy mindenki találja meg a maga napi ritmusát, napi rutinját, amellyel maximálisan kiaknázhatja a saját kreativitását.

Íme 26 híres alkotó ember napi rutinja. Nem akkor dolgoztak, mint mások...

Az infógrafika a Canva oldalán jelent meg.
Leadfotó link


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAILFACEBOOKINSTAGRAM

Ezeket olvastad már?