Több mindennel foglalkozol? Akkor te is multipotenciális vagy!

Szerző: Szlafkai Éva
Több mindennel foglalkozol? Akkor multipotenciális vagy!

Kiváló alkalmazkodóképesség, gyors tanulókészség és az ötletszintézishez táptalajt nyújtó komplex jártasság számos területen. Ezek a multipotenciális emberek szuperképességei, amelyeket remekül ötvöznek szorgalommal, lelkesedéssel és tettrekészséggel, így keltve életre a bennük tobzódó kreatív energiákat. Ha a túl sok lehetőség miatt nehezen válaszolsz a “Mivel foglalkozol?” kérdésre, akkor nagy eséllyel te is multipotenciális vagy.

Ha multipotenciálisak vagyunk, több terület érdekel bennünket, több mindennel foglalkozunk, több téren szerzünk jártasságot és ezeket a készségeket, tapasztalatokat kreatív módon ötvözzük.

Kreatív multipotencialitás

Ma már nem néznek ránk rossz szemmel, ha az önéletrajzunkban többféle munkakör vagy állás szerepel, inkább diverzitást jelent, hogy több területen van jártasságunk, ezáltal több szemszögből tudunk rálátni helyzetekre és kezelni problémákat. Nem korlátoz bennünket és tesz szűk látókörűvé az egy területen felhalmozott tudás, ismerjük, milyen sokszor kezdőnek lenni és újrafogalmazni magunkat. Ez a fajta rugalmasság a kreatív személyiségek fontos tulajdonsága, és a változáshoz való alkalmazkodás kulcskészsége.

A multipotenciális emberek gyorsan tanulnak, képesek a kreatív ötleteiket megvalósítani és megtalálni a megfelelő metszeteket a szakterületek között, így egészen egyedi projektekbe fognak bele.

Könnyen alkalmazkodnak és lépnek ki a komfortzónájukból, szerteágazó ismereteik vannak, szorgalmasak, lelkesek és motiváltak.

Emilie Wapnick coach, író, művész azt mondja egy TED-előadásában, hogy szerinte a „Mi leszel, ha nagy leszel?” kérdés ahelyett, hogy arra inspirálná a gyerekeket, hogy megálmodják, mennyi mindenné válhatnának, valójában pont az ellenkezőjét teszi: azt a téves elképzelést ülteti el bennük, hogy hiába érdekli őket számos hivatás, csak egyet választhatnak.  Pedig a multipotenciálisaknak egyszerre több érdeklődési körük és kreatív törekvésük van.

Több mindennel foglalkozol? Akkor multipotenciális vagy!
Dribbble

Mi leszel, ha nagy leszel?

Ezt a kérdést mindannyiunknak felteszik gyerekkorunkban. Az én válaszaim évről-évre mások voltak és ez tökéletesen passzolt a nyughatatlan, lelkes gyermeki önmagamhoz. És a felnőtthöz is. Szeretek több területen mozogni, egyik termékenyíti a másikat. Élvezem, hogy szabadon azzal foglalkozhatok, ami (épp) érdekel és soha nem unatkozom. Soha nem is tudtam unatkozni, mindig hajtott a kíváncsi tettvágy, például ahogy megtanultam írni, belekezdtem egy regénybe és az általam készített katalógusból értékesítettem termékeket, szolgáltatást (matricákat, korrepetálást) az osztálytársaimnak.

Manapság, ha megkérdezik, mivel foglalkozom, a válasz előtt mérlegelem, hogy milyen kontextusban vagyok épp jelen. A legrövidebb válasz: kreatív szakember, és ha szükséges, kibontom olyan irányba, ami megfelel a szituációnak. Egyszerre soha nem öntöm az emberek nyakába, hogy tréner vagyok, közgazdász, kreatív gondolkodást tanítok több felsősoktatási intézményben, foglalkozom tartalomszerkesztéssel, webdizájnnal, újságírással, marketinggel, közösségi médiával, online oktatóplatformokkal, egy kreatív nézőponttal foglalkozó magazinblog főszerkesztője, egy sikeres női programsorozat, két podcast csatorna és egy szabadúszó társulás társalapítója vagyok, több céggel működöm együtt a saját kreatív projektjeiken, számos helyen adok elő és tartok workshopokat kreativitás témában és csak úgy mellékesen, személyi edző képzettségem is van. Ez túl sok az emberek többségének, ám én jól vagyok vele, mert önazonosnak érzem. Többnyire ezt mondom, hogy kommunikációs szakember, ebbe ez a sokminden simán belefér. Mindig túltengett bennem a kreatív potenciál, amit mára megtanultam megfelelően becsatornázni. Szóval multipotenciális vagyok, vagy generalista, ahogy tetszik. Bátran vállalom! És Te?

Nopláne, egy csodás lelkesedés-hurokban vagyok és örömhormon-koktél löket a jutalmam az érdeklődési területeim átjárásaiért. Itt írok erről bővebben: A lelkesedés titkos receptje.

Polihisztor, generalista

A multipotenciális ember klasszikus megnevezése a polihisztor.  A reneszánsz korban a polihisztor a tökéletes embert jelképezte, több tudományágban jártas, ezekben kiemelkedőt alkotó, sokoldalú, tanult ember volt (lásd Leonardo da Vinci vagy Michelangelo). Azt is mondhatnánk, ők voltak a kreatív zsenik.

A multipotenciális, sokoldalú embereket generalistának is mondják, hiszen többfunkciósak, komplexen átlátnak folyamatokat, több területen van jártasságuk, nem bonyolódnak bele a részletekbe. Ezzel szemben a specialista egy adott terület mélyebb tudású szakértője. A kreatív emberek kíváncsiságuk és komplex személyiségük miatt inkább generalisták. Gyakran van több munkahelyük, egymástól akár teljesen különböző szakmájuk, szeretnek több vasat tartani a tűzben, több tányért pörgetni, mert ez elégíti ki a tudásszomjukat és felfedezési, alkotási vágyukat. A T-marketing modell szerint például jó, ha van egy széles spektrumú rálátásunk egy iparágra (ez a T vízszintes szakasza), de kiválasztva egy területet belőle mélyítjük a tudásunkat (a T szára). Nálam ez a marketing széleskörű ismerete, a T szára pedig a kreativitás kutatása, trenírozása. Ezzel kicsit specializálódunk is, mégis megmarad a generalista hozzáállás.

Ha mi magunk nem is vagyunk multiptenciális, bőven meríthetünk az eszköztárukból. Többek között ebben is segítek az ÉNMÁRKA ÚJ NÉZŐPONTBÓL – ÚJRAKEZDŐKNEK, VÁLTÓKNAK ÉS KALANDOROKNAK Szikra online kurzusban.

Ebben a gyorsan és kiszámíthatatlanul változó, komplex világban hatalmas előny a tanulóképesség, hogy a generalisták könnyen váltanak munkaterületet, gyorsan beletanulnak egy újba, bár mély tudást nem feltétlenül szereznek. A Fast Company magazin szerint az adaptációs, vagyis alkalmazkodási képesség a fejlődéshez szükséges egyik legfontosabb képesség a 21. században.

Nagyon sok komplex, multidimenzionális probléma van jelen a világban. Ahhoz, hogy ezeket megoldjuk, szükségünk van a kreatív gondolkodókra.

mondja Emilie Wapnick a TED-előadásában.

Ha megkérdezik tőlünk, hogy mivel foglalkozunk, gyorsan és egyértelműen rá tudjuk vágni a választ, vagy esetleg nehezen, mert túl széles az érdeklődési körünk, nem férünk bele egy dobozba, egy egyszerű válaszba?

Bármelyik is a válaszunk, bátran vállaljuk!  A világnak egyaránt szüksége van komplex rálátású generalistákra és mélyebb tudású specialistákra, tőlünk függ, hogy hol találjuk meg a helyünket és miként működünk együtt egymással. Ha multipotenciálisnak érezzük magunkat, akkor ne hagyjuk magunkat átformálni, mi ebben vagyunk erősek, és bátran hangsúlyozzuk a komplex gondolkodásmódunkkal járó előnyöket.

Miért nincsen mindenkinek hivatása?

Ahogy mondani szokták, ha csak egy TED-előadást nézel meg ma, akkor Emilie Wapnick videója legyen az, aki szellemesen és okos gondolatokkal felvértezve mesél a multipotenciális lét előnyeiről a saját tapasztalatán keresztül.

Leadfotó

Kövesd a szikrákat a több ezer kíváncsi olvasóval: FB CSOPORT, ONLINE KURZUSOK, INSTAGRAM, FACEBOOK OLDAL, SZIKRAMAIL.

Előadások, céges tréningek, online és offline workshopok, egyéni- és csapatfejlesztés a kreativitáshoz kapcsolódó változatos témakörökben. Részletek a weboldalamon: evaszlafkai.hu


Ezeket olvastad már?