Amigos – kreatívan a beteg gyerekekért

Szerző: Vendég Szerző
Amigos - kreatívan a beteg gyerekekért

„Csodálatos kezdeményezésnek tartom, hogy egyetemisták a szabadidejüket a kórházban levő kicsik felvidításának, okításának szentelik, kreatívan elterelve figyelmüket a betegségről és fájdalomról, ezzel könnyítve a gyógyulásukat.” Dankó Nelli, az MCC Vezetőképző Akadémia (Kreatív gondolkodás kurzusának) diákja Czifrus Eszti Amigóval arról beszélgetett, hogy mi a kreativitás kulcsa az Amigos a Gyermekekért Alapítványban és miért fontos ez a szervezet számára.

Az Amigos a Gyerekekért Alapítvány egy egyetemistákból álló jótékony szervezet, akik a súlyosan beteg gyermekek napjait teszik szebbé nyelvtanítással, játékkal és varázslatos személyiségükkel. A 2015-ben indult szervezet jelenleg 5 városban, 14 kórházi egységben, 153 Amigóval dolgozik, hetente közel 30 gyermeket vidítva fel. Az Amigos alapelvei a játszva tanítás, a megbízhatóság, következetesség, rugalmasság, lelkesedés, a csapatjáték és az Amigók megbecsülése.

Maga az Amigos is egy kreatív produktum

Forgács-Fábián Sárát, az alapítót gyerekkori kórházi élményei ösztönözték az Amigos megalapítására. Ötlete alapján egy kis baráti társaság, ő és tíz másik egyetemista kezdtek el bejárni egy klinikára, gyerekeknek tanítani történelmet és matekot, de kiderült, hogy ezt a kórházpedagógusok is oktatják, így erre kevésbé volt szükség. Ugyanakkor a gyerekek a kórházban a nyelvekkel nagyon le voltak maradva, így ezt kezdték el tanítani.

Hamar kiderült, mennyire élvezik a kicsik, ha valami újdonságot tanulhatnak meg más nyelven, így ezáltal próbálta a csapat felvidítani őket, kiszakítva a kis betegeket a kórházi világból.

Mi a titkos összetevő, miben vagytok mások, mint a többi kórházi szervezet?

Az egyedi nyelvtanítás mellett fontos, hogy nálunk a csapat hangsúlyos, sok csapatépítőt és pszichoedukációs eseményt tartunk, vannak közös kórháztalálkozóink és Amigos estjeink. Azért, hogy a társaság egybemaradjon és a csapat egynek érezze magát, odafigyelünk arra, hogy legyenek közös élmények, közösen dolgozzuk fel a nehezebb dolgokat, szerintem ebben különlegesek vagyunk.

Az Amigos csapata
Az Amigos csapata

Mesélj róla, milyen egy napod Amigóként!

Nagyon átlagosan kezdődik, pont olyan, mint bármelyik másik nap, csak, amikor tudom, hogy kórházba megyek, azt egész nap szoktam várni. Attól függően, hogy új helyre megyünk, vagy a már megszokott helyre, ismert gyerekekhez, különböző mértékű izgalom is van bennem. Mindenki egy félévben egy kórházba jár, így a félév közepén már rutinosabban ismerjük az adott helyet.

Amikor bemegyek a kórházba, próbálok minden egyebet félretenni, ami aznap történt velem, legyen akár jó vagy rossz, és csak a gyerekkel foglalkozom.

Arra koncentrálok, hogy neki mire van szüksége az adott helyzetben: hogy beszélgessünk, nagyokat nevessünk és játsszunk, idegen nyelven UNO-zzunk, vagy hogy ötödször is megverhessen Dobble-ban.

Ahhoz, hogy ezt felismerjem, tényleg teljesen ott kell lennem, nem járhatok máshol lélekben. Bevetés után a saját kórházi csapatunknak írunk egy beszámolót arról, hogy mi történt, a jó és rossz dolgokról is.

Milyen emberek az Amigók? Mi fogja össze a csapatot?

Az egyik legszebb dolog az Amigosban, hogy nagyon vegyesek, színesek vagyunk, és rengeteg féle gondolkodásmódot lehet megismerni ezáltal. Mégis van pár közös pontunk: mindannyian szeretünk játszani, szeretjük a gyerekeket és jól kijövünk velük. Mind egyetemisták vagyunk, noha nagyon sok féle egyetemről jövünk, orvosis, magyar szakos, közgazdász, és bölcsészhallgató is van a csapatban. Nehéz leírni, hogy milyen egy Amigo, de vannak alapelveink, melyekhez mindannyian próbáljuk tartani magunkat: segítőkészség, kedvesség, pontosság.

Ami összefog minket, az a közös cél, mindannyiunkban megvan a vágy, hogy segíteni szeretnénk. Mindannyian lélekben még egy kicsit gyerekek vagyunk, és ezért tudjuk (persze felelőségteljesen) elengedni magunkat és játszani, amit a gyerekek nagyon élveznek. 

Hihetetlen nagy tudás van a szervezet mögött, ami főleg az alapítónál, Sáránál összpontosul. Kezdetben nem volt erőforrás arra, hogy külön szakember csinálja a könyvelést, marketinget, és Sárának egyedül, baráti segítséggel kellett utánajárnia és felépítenie az egészet. Ahogy nagyobbak lettünk, egyre több emberre lett szükség a feladatok ellátásához, így átadta a tudását olyan embereknek, aki tovább tudják ezt vinni. Hivatalos munkavállalókat is vettünk fel, az Amigo-felelősök fizetett dolgozók, főleg régi Amigók közül kerülnek ki. Sára tartja össze továbbra is a szervezetet, ő a Kuratórium elnöke.

Középen az Amigos alapítója, Forgács-Fábián Sára
Középen az alapító, Forgács-Fábián Sára

Hogyan zajlik nálatok egy döntési- vagy ötletelési folyamat?

Sára nyitottan vezeti a szervezetet, minket is bevon a döntésekbe. Sokszor vannak kuratóriumi ötleteléseink, amin minden Amigo részt vesz, és közösen gondolkozunk a jövőről, programok fejlesztéséről.

Sára úgy vezeti az Amigost, hogy ez nem csak az övé, hanem a miénk is, és együtt próbáljuk előre vinni.

Bármilyen ötletet elmondhatunk neki, még akkor is, ha nem kivitelezhető. Minden javaslatot átbeszélünk, és ha megvalósítható, akkor próbáljuk az Amigók bevonásával véghez vinni azokat. Az Amigos Mini online programunk is egy ilyen ötletből született, amikor hirtelen kellett arra reagálni, hogy látogatási tilalmat vezettek be a kórházakban, és így nem tudtunk bemenni a gyerekekhez.

Hogyan jelenik meg a kreativitás a szervezetben?

Kreatívnak kell lennünk, hogy egy-egy kórházi gyereknél gyorsan felismerjük, hogy mit szeret, mivel lehet őt elérni, és erre kitalálni egy játékot, feladatot. Szervezeti oldalról, a kuratóriumi ötletelés is sok kreativitást igényel, sokszor kiscsapatban ötletelünk, majd közösen megvitatjuk. Ezt is a magunk módján oldjuk meg, hogy minél izgalmasabb legyen. A belső szervezeti események tervezése is sok kreativitást igényel: minden hónapban tartunk Amigo estet, itt fontos, hogy minél jobban megismerjük egymást, például kreatív rapid randival, vicces kérdések által. Ezeken mindig más a program, a szervező Amigók találják ki a játékokat. 

A kuratóriumi kiscsoportos ötletelés mellett az Amigos központjának környezete is segíti a kreativitásukat. Az Appy Nonprofit Zrt. irodájában, a Nyugati téren kaptunk helyet, ez több gyerekekkel foglalkozó önkéntes szervezet bázisa, akiktől sokat tanulunk, kreativitásról, szervezeti működésről, marketingről, pénzügyről. Továbbá, a környezetünket gyakran színesítik különböző játékok, dobozok és eszközök, amiket később a gyerekeknek adunk, vagy beviszünk a kórházakba. 

A játékosság az egész működésünk alapja, nem csak a gyerekekkel szoktunk játszani, hanem az Amigos szakmai táborokban is sokszor összeülünk esténként játszani, szabadprogramként.

Mesélj a kudarcaitokról! Hogyan tekintetek rájuk?

Igazán nagy kudarcot nem élt meg az Amigos. Ez nem azt jelenti, hogy minden tökéletes, de inkább nehézségeink voltak, mint kudarcok.

Ilyen volt a kórházi látogatási tilalom a koronavírus miatt, ami nagy fejtörést okozott az Amigosnak, de végül megszületett hat online program (online kórház, online otthon, Amigos Mini, Amigos Extra, TanulTablet mentorprogram, Amigos Kalandor), amivel helyettesíteni tudtuk a személyes jelenlétet.

Próbálunk mindig úgy gondolkodni, hogy ne azt nézzük, ami nem sikerül, hanem tovább agyalunk, hogy ha így nem működik, akkor hogyan kellene csinálni. Megoldás-orientáltan működünk, nem a kudarcokon van a fókusz. Ha valamiben hibázunk, az sem tragédia, tanulunk belőle és megyünk tovább, legközelebb jobban csináljuk.

Mik a szervezet jövőbeli céljai?

Rövidtávú célunk a meglévő öt város (Budapest, Szeged, Debrecen, Szombathely, Pécs) mellett egy hatodikban is megjelenni. 10 éves távlatban szeretnénk külföldre is terjeszkedni, és további országokban létrehozni helyi Amigost.

Az Amigos víziója, hogy egy napon minden beteg gyermek mellett legyen majd egy Amigo, ehhez sok sikert és kitartást kívánunk nektek!

Amigos weboldala: https://www.amigosagyerekekert.hu/

FB oldala: https://www.facebook.com/amigosagyerekekert/

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?