A kreativitás illata: Éclat. Ilyen egy parfümkészítő workshop

Szerző: Szlafkai Éva
A kreativitás illata: Éclat. Parfümkészítő workshopon jártam


Milyen a kreativitás illata? Ha egy illatot kellene társítanod a kreativitásodhoz, mi lenne az? Esetleg gyermekkorod egyik nosztalgikus illata, mondjuk a gyurmáé, a frissen szaggatott mézeskalácsé vagy az indigóé? Vagy inkább a természethez kapcsolódna ez az illat: az eső vagy az erdő illata, netán kedvenc virágodé, ami az íróasztalodat díszíti vagy a hajnali földúté, amin reggelente futásnak indulsz? Meg tudod fogalmazni? Én megalkottam a sajátomat. A legutóbb készített parfümöm neve: Éclat. Vagyis Szikra. A neves parfümőr, Minya Viktória parfümkészítő workshopján jártam.

Annyit elárulok, hogy a Szikra parfüm esszenciái: citrus, feketeribizli, narancsvirág, ámbra, karamell és egy kis málna.

Ezeket intuitívan, több tucat szív, fej és alap illatot megszagolva állítottunk össze Viki segítségével, aki gondoskodott a jól megkomponált arányokról is. Ahányan voltunk, mindenkinek összeállt az illata. Mindegyik egyedi lett. Mi magunk alkottuk. Mi ez, ha nem kreativitás?!

Szóval számomra a kreativitás illata az Éclat parfüm(öm)ben öltött testet. Imádom! AHogy minden egyes résztvevő imádta az általa alkotott egyedi illatot.

Szikra, avagy Éclat parfüm
A parfüm neve: Éclat. Vagyis Szikra.

A workshopra egyébként a LinekedIn-en, Molnár Juditnál bukkantam rá, és néhány mondatból azonnal nagyon szimpatikus lett az esemény. Judit projektmanager, élményprogram-szervező és szenvedélyes parfümkészítő, aki a Párizsban élő és alkotó parfümőr Minya Viktóriával együtt 2020 óta rendezik meg egyedi parfümkészítő workshopjaikat limitált résztvevővel. Igazán kuriózum egy ilyen program.

Viktória a parfümkészítés művészetét a modern parfümgyártás bölcsőjében, Grasse-ban sajátította el. Miután számos parfümháznak dolgozott, úgy döntött, hogy saját parfümsorozatot komponál. Első parfümje, a Hedonist 2013-ban jelent meg, majd a rákövetkező években alkotta meg a Hedonist Rose, Hedonist Iris és Hedonist Cassis, Hedonist Absolute parfümöket.

Ismerjétek meg Juditot és Vikit.

Talán nem egyenesen vezetett az utatok a parfümök világába. Ha ki kellene emelni egy kihívást vagy egy hajtűkanyart, mi lenne az? 

Judit: Én 6 éve kezdtem el érdeklődni a parfümök és az illatok iránt. Az egyik budapesti niche parfümériában egy egyedi élményprogramot szervezve a törzsvevőimnek, beszélgettem az akkori üzletvezetővel. Ő ajánlotta, ha szeretnék az illatokkal komolyabban is foglalkozni, keressem meg egyik kontaktjukat, Daniel Pescio, brazil származású francia parfümőrt. Először vele kezdtem el parfüm workshopokat, mesterkurzusokat szervezni, tanulni az összetevőkről, valamint egy 10 alkalmas parfüm iskolát is elindítottunk a komolyabb érdeklődök számára. Nekem ez a tanulás nagyon sokat adott önismeretben, amikor elkezdtem az illatokkal foglalkozni, akkor nem volt a legjobb pályán az életem, de sok mindenre rávezetett, sok mindent tapasztaltam, megtapasztaltam az összetevők és a kreált illatok által. 

Viki: Az én életemben elég sok hajtűkanyar volt. Az, hogy parfümőr szeretnék lenni, csak egy franciaországi Erasmus alkalmával esett le. Ez elég spirituális élmény volt számomra, amikor levettem a könyvespolcomról a Parfüm ’97 című könyvet és akkor, ott másképp nyílt ki számomra. Megálltam benne a parfümőr szónál, és rájöttem, hogy igazából minden út ide vezetett. Sokáig nem is mondtam el senkinek a vágyamat, csak miután a felismeréstől számított 4 év múlva felvételiztem az iskolába. Addig gyűjtöttem rá a pénzt, mert nagyon drága iskola volt. A döntésemről mindenki azt mondta, hogy telitalálat.

Más oldalról megközelítve a kihívást, a Hedonist parfüm megjelenése előtt nagyon sok kihívással kellett szembenéznünk, tipikusan ami elromolhat, az el is romlott. Nagy lelkierő kellett, hogy ne adjam fel a projektet, kitartsak és visszanézve rengeteget tanultam ebből az időszakból. Volt egy pillanat, amikor teljes belső megnyugvás töltött el, hogy akármi történik, akkor is végigviszem, megjelenik a parfüm. Ez a belső hajtóerő és eltökéltség azóta is jelen van és nyugalmat ad számomra minden megjelenés előtt.

Az alábbi képen Viki illatorgonáját látjátok, amely a parfümőrök „alaphangszere”.

2. Mi a Drive-otok, a belső hajtóerő, miért csináljátok? 

Judit: A workshopok, mesterkurzusok, események után nagyon sok pozitív visszajelzést szoktam kapni a résztvevőktől, hogy milyen igazán különleges, egyedi élmény, amikor valaki elkészíti magának a saját parfümjét, amilyen senkinek nincs a környezetében, és amikor nagyon sok pozitív, egyedi visszajelzést kap a saját alkotására, akkor az mennyire jó, különleges és felemelő érzés.

Amíg nem jönnek el egy ilyen programra az emberek, általában nem tudják elképzelni, hogy ők tudnak valami olyat alkotni, ami jó lehet, hiszen ők nem parfümőrök. De olyan még nem volt, hogy valaki nem úgy távozott, hogy imádta az általa készített alkotást. Ez az érzés, felismerés, és sok pozitív visszajelzés komoly hajtóerőt ad, hogy érdemes csinálni, és én szeretném minél több emberhez eljuttatni ezt a lehetőséget. 

Viki: 11 éve dolgozom parfümökkel, elég erős a szaglásom, mondhatjuk úgy, hogy be van tréningezve. A mai napig nagyon élvezem, amikor szagolhatok, például amikor új nyersanyagok jönnek.

Egyfajta „mentális orgazmust” okoz az agyamba az illatok megszagolása.

Minya Viktória

Rám a legegyszerűbb nyersanyagok, illatok is nagyon erőteljesen tudnak hatni, ez visz előre, az illatok iránti szenvedély.

Milyen helyzetben érzitek magatokat kreatívnak? 

Judit: Én több tevékenység során is kreatívnak érzem magam. Például az üzleti életben, amikor valamilyen problémát, vagy feladatot oldok meg, amiben használom a saját intuíciómat, és valamilyen nem megszokott megoldás/válasz születik. 

Elsősorban akkor érzem magam kreatívnak, amikor alkothatok, legyen az parfüm, festmény, egy egyedi ötlet, bármi más, a lényeg, hogy megélhessem a belső, magam által vezetett úton a saját inspirációmat.

Molnár Judit

Viki: Művészeti vonalon mozgok, ahol több ág is összeér, és ettől azt érzem, hogy a kreativitásom is folyamatosan fejlődik. Amikor valami problémát kell megoldani, akkor úgy vettem észre, elég kreatívnak bizonyulok. Van, hogy azonnal, van, hogy pár nap múlva érkezik hozzám belső sugallatra egy megoldás. Én azt is vallom, hogy érdemes egy kicsit várni, hogy érkezik-e jobb megoldás, mint amit azonnal gondolok (inkubáció -szerk.), és sokszor váratlan helyzetekben érkezik. Például a mostani parfümkollekció ötlete, amin épp dolgozunk akkor jutott eszembe, amikor táncoltam. A tánc engem egy nagyon termékeny tudatállapotba hoz, ami közben sok ötletet megtalál. Illetve épp a minap este félálomban egy dalnak a szövege és dallama született meg bennem, ami szintén egy kreatív inspirációként hatott.

Szerk: Félálomban az alfa agyi hullámok aktivitása miatt jobban előtérbe kerül a kreatív folyamat inkubáció állomása, illetve a kapcsolatképzés, amikor a fejünkben lévő gondolatok a tudatalattinkban megérnek, összeérnek egymással és AHA-élmény formájában törnek felszínre több agyi hálózat munkájának eredményeként. A legjobb az egészben, hogy a tudatunk alatt magától zajlik a folyamat. Így jönnek a jó ötletek…

Kreativitás illata : Szikra, avagy Éclat
A készülőfélben lévő Éclat (Szikra) parfüm.

Honnan jött a közös workshop ötlete, és mit gondoltok, mi teszi egyedivé? 

Judit: A pandémia első hullámában megszűnt az együttműködésem a korábbi partneremmel. Már korábban is gondoltam rá, hogy a magyar nyelv miatt is, meg a pályafutása, parfümjei miatt is, hogy szeretnék Minya Viktóriával együttműködni. Amikor ez a dolog megtörtént, akkor egyszerűen írtam Vikinek és ő nyitott volt az együttműködésre. Ezután megcsináltuk tavaly ősszel, 2020-ban az első közös workshopokat, s az nagyon jól sikerült. Akkor már tudtuk, hogy ez hosszabb távú együttműködés lesz. Nagyon sok pozitív visszajelzést kapok a résztvevőktől folyamatosan, mennyire szeretik Viktória személyiségét, elhivatottságát, és nem utolsó sorban csodás illatait. A kurzus az általa kidolgozott saját rendszer szerint teljesen egyedi, nem elérhető más parfümőrnél, sem a magyar piacon. Így az a tervünk, hogy a jövőben is, a lehetőségekhez mérten, amikor Viki Budapestre tud utazni, még minél több érdeklődőnek tudjuk megmutatni, hogy akár önismeretben is mennyit adhat számára, ha elkészíti a saját illatát, ami nincs senkinek a környeztében. 

Viki: Igyekszem jó tanár, mentor és vendéglátó lenni a workshopokon, és olyan információkat, tudást megosztani a parfümök világáról, amely a vendégek számára szellemileg stimuláló lehet.

Kedvenc részetek, emlékezetes pillanat a workshopok során? 

Sok különös, egyedi pillanat van. Minden esetben kis csoportokkal dolgozunk, minden csoport dinamikája más, de mindig nagyon jó a hangulat, mindegy, hogy milyen a korösszetétel, sokszor jönnek vidékről, még külföldről is résztvevők. A legszebb pillanat számunkra mindig az, amikor látjuk a csillogó arcokat, a boldogságot, hogy mi az a parfüm/illat, amit a résztvevők alkottak. Persze vannak sokszor vicces, érdekes, igazán különleges, megható történetek is. 

Ha egy illatban kellene megfogalmazni magatokat, milyen illat lennétek és miért?

Judit: Én folyamatosan több illatot is használok – jellemzően a saját magam által kreált parfümöket, vagy Viki parfümjeit. Az, hogy épp melyiket teszem magamra, függ a napszaktól, eseménytől, hangulatomtól, kivel találkozom. Úgy érzem, egyre kifinomultabban választok már. Nagyon szeretem a bőrös, fás illatokat, de mostanában elkezdtem olyan egyedi virágos kombinációkat is használni, amelyekre korábban nem biztos, hogy gondoltam volna. 

Viki: Nagyon fontosak az illatok az életünkben, tudattalanul nagyon tudnak befolyásolni minket, és a szaglás képességének a fejlesztésével valamennyire tudatossá válhatnak ezek. Én a Hedonist és a Hedonist Iris Absolute-ot szoktam viselni, ezeket váltogatom, de napközben nem viselek parfümöt, mert a gyártás során magunkon is kipróbáljuk az illatokat. Egyébként magamat nehezen fogalmazom meg egyetlen illatban, illetve minden parfümömbe nagyon sokat tettem bele magamból. Talán ez lenne a válaszom.

Bővebben a workshopról: It’s YOUR World FB és Instagram
Minya Viktória weboldala: https://viktoriaminya.com/

Szóval íme, a Szikra. Franciául: Éclat.

Franciául minden egy kicsit kifinomultabban hangzik, ebben is Viki segített. Ha pedig elfogy az általam készített parfüm, akkor a megkomponált illatok és arányok ismeretében Viki előállítja a párizsi műhelyében és repül a budoáromba. A saját parfümöm. Azért ez elég egyedi.

Ha te is szeretnél saját illatot, én nagyon ajánlom a workshopot. Alkosd meg a saját parfümödet, ami csak rád jellemző, ami a te egyediségedet ölti illatba. Egy cseppnyi kreatív szikra minden alkalommal, amikor magadra fújod, a saját kreativitásodat juttatja majd eszedbe.

Kreativitás illata! Szikra, avagy Éclat
A kreativitás illata: Éclat

Kövesd a Szikrákat a több ezer önfejlesztő taggal: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK, HUB, INSTAGRAM, TIKTOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, céges tréningek, online kurzusok, egyéni- és csapatfejlesztés változatos témakörökben, más nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?