Az 5 legnépszerűbb önismereti módszer – Úton önmagadhoz

Szerző: Szlafkai Éva
Az 5 legnépszerűbb önismereti módszer - Úton önmagadhoz

Neked melyik önismereti módszer vált be eddig legjobban? Nézzük meg, úgy általában milyen önismereti úton szeretünk elindulni, milyen önfejlesztő, önmegismerő módszereket választunk előszeretettel. Az alábbi öt nagy kedvenc!

A piac hemzseg a különféle tréningek, könyvek, cikkek garmadájától, ám van néhány, amelyeket előszeretettel választjuk, mert úgy véljük, innen érdemes elindulni az útra önmagunkhoz. Te mivel egészítenéd ki a felsorolást?

Önismereti könyvek – a legnépszerűbb önismereti módszer

Az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer, ha valaki keresi az utat önmagához.

Ki ne fogott volna már a kezébe legalább egyszer önismereti könyvet, legyen szó a spirituálisabb vonalon mozgó Coelhoról, esetleg Oravecz Nóra könyveiről, illetve bármilyen szakkönyvről az énmárkától a pszichológiai írásokig. Mindenkinek megvannak a maga bevált önfejlesztő könyvei, de íme, még néhány tipp tőlem: John Purkiss – Énmárka, Carol S. Dweck – Szemléletváltás, Elizabeth Gilbert – Big Magic, Almási Kitti – Bátran élni, Gary Chapman – Az 5 szeretetnyelv, és persze Szlafkai Éva – Élj kreatívan! – Önmegvalósítás és problémamegoldás a mindennapjainkban, Herendi Kata és Szabó Eszter Judit – 20 önismereti kérdés és válasz stb.

Az önfejlesztő könyvek zseniálisak és nagy segítséget jelenthetnek, ám azzal a hátránnyal is járnak, hogy hiába olvasunk jó és hasznos dolgokat, ha aztán azokat nem ültetjük gyakorlatba, nem emeljük be az életünkbe. Te milyen önismereti könyvet olvastál legutoljára, amiből néhány javaslatot aktívan alkalmazol is az életedben?

Ha már Szabó Eszter Judit, akkor Szikra podcast.

Önismereti tesztek, cikkek

Mi, nők, imádunk teszteket kitölteni akár offline, akár online. Bármilyen kis mini teszt kitöltésre sarkall, legyen szó arról, hogy milyen ruha illik ránk, egészen a komolyabb személyiségtesztekig.

Akik komolyabban belefognának az lélekburváságba, íme a két legnépszerűbb teszt, a DISC-teszt, amely színek szerint csoportosít, vagy a BIG FIVE tipi-teszt, amely egy kicsit bonyolultabban tárja fel a személyiségtípusokat, de annál velősebben. A kreativitás szintedet is lemérheted, vagy a kreativitás típusodat, de akár az IQ szintedet is a Mensa online IQ-próbatesztjével.

A cikkek gyors tudást ígérnek, a tesztek pedig gyors megértést, ám ugyanabba a konklúzióba ütközünk, mint a könyvek esetében, az egész mit sem ér, ha nem kezdjük el az olvasottakat alkalmazni az életünkben.

önismereti tesztek, módszer

Online kurzusok, előadások az önismeretről

Rengeteg tréninget találsz az önfejlesztés minden ágán. Ha a Youtube-on, a Webunin vagy a Facebook eseményeknél körülnézel, a népszerű pszichológusokon át a coachokig, specializált bloggerekig sokan tartanak edukációs programokat. Az előnyük a kényelem, hogy otthon, a laptopoddal az öledben is elindulhatsz az önfelfedező utadra, ám a hátránya, hogy eleget ülsz mostanában otthon a laptopoddal az öledben és sok kurzus vagy előadás esetén csak egyirányú a folyamat, nem tudod kivel megbeszélni.

Ha szereted az online kurzusokat, nézz körül a Womenspiration tréningek oldalán, és külön ajánlom az Élj kreatívan! szemléletformáló program 6 lépésben online kurzust.

önismereti módszer
Kép: pixabay

Szakemberi segítség

Az egyik leghasznosabb önismereti módszer, ha az önmagunkhoz vezető utunkon segítségért fordulunk másokhoz. Olyan szakemberhez – legyen szó coachról, pszichológusról vagy bármilyen segítő szakma képviselőjéről -, akiről úgy gondoljuk, hogy tudásával, szakértelmével, odafigyelésével hasznos társa lehet a magunkhoz vezető úton. Olyan részeinkre mutathatnak rá, és bíztathatnak a felfedezésére, amelyekkel egyedül nem látnánk rá. Viszont amilyen hasznos, annál inkább hosszabb távú, elköteleződést, kitartást és bizalmat igényel.

Önismereti támogató csoportok

Egy összetartó közösség minden szempontból igazi kincs: támogat, inspirál, fejleszt, biztonságot ad és feltölt. Szerencsére ezen a téren is jobbnál jobb lehetőségekben dúskálhatnak a nők, például kézműves vállalkozóknak a Mákgubó kurzus, tudatos nőknek a Womenspiration reggelik, vállalkozó anyukáknak a Mompreneurs közösség, üzletasszonyoknak a BusinessWomenNetwork, a csajos kikapcsolódást kedvelőknek pedig a Csajszombat stb. Azért nagyon kedvelt, mert sorsközösséget ad, ám azért kevésbé hasznos, mert konkrét megoldásokkal nem feltétlenül szolgál az önismereti utunkhoz.

Fejlesztenéd a kreatív szemléletmódodat? Iratkozz fel a Szikramailre, kérj értesítőt a Szikra Hub-hoz való csatlakozáshoz. A Szikra podcastban kreatív kérdések és inspiráló beszélgetések várnak, de ha többre vágysz, szeretnéd felszabadítani a benned lévő kreatív erőforrásokat, iratkozz be az online Szikra kurzusokra, illetve olvasd el az Élj kreatívan! könyvet, töltsd le hozzá ingyen a 60 oldalas munkafüzetet. Ha céges tréning vagy előadás érdekel, látogass el a weboldalamra: evaszlafkai.hu

önfejlesztő csoport womenspiration_1920x1280.jpeg
Kép: womenspiration.hu

És amiben mind az 5 önismereti módszer megjelenik – Úton önmagadhoz kihívásprogram

Az önismeret egy hatalmas kaland lehet, ha megfelelően indulsz neki, tele érdekes kihívásokkal és izgalmakkal. Egy játék, amivel csak nyerni tudsz. Erről szól az Úton önmagadhoz kihívásprogram. Nem kell egyedül keresned az utadat, nem kell egyedül bóklásznod egy lemerülőben lévő zseblámpával az önismeret dzsungelében – szakértői segítséget kapsz, közösségi élményt, ajánlásokat, kényelmes, online teret és motiváló eszközöket.

Képzeld, idén nőnapon 3 éves lett a Nők az úton podcast. Nagyon büszkék vagyunk Anitával a több mint 150 gondolatébresztő adásra, amelyben több mint 120 vendéggel beszélgettünk az évek során. Ennek megkoronázásaként megálmodtunk egy olyan módszert, amellyel még nem találkoztam idehaza… egyébként is tudjátok, évek óta szeretek rendhagyó programokat, kihívásokat útnak indítani.

Az áprilisban induló Úton önmagadhoz programsorozatban rengeteg érdekes havi témával találkozhatsz, izgalmas, gondolatébresztő előadásokkal, heti kihívásokkal és elgondolkodtató feladatokkal – és szakértői segítséget is kapsz mindehhez. A rendhagyó önfelfedezéshez egy havonta megújuló letölthető önismereti térképet és útitársakat is kapsz, akik hasonló célokért küzdenek, mint te.

Úton önmagadhoz - önismeret módszer kihivasprogram-nokazuton-1280x720.jpg

A főbb különlegességei, esszenciája a programnak:

  • hónapról hónapra megújuló témák az életünket lefedő legfontosabb területeken,
  • minden héten más-más szakértő, szakember osztja meg a témához kapcsolódó feladatot a csapattal egy videóban,
  • együtt menetelő és egymást támogató csapat, amely egyben összefogja a Nők az úton podcast hallgatóit is
  • havonta megújuló, egymáshoz illeszthető és személyre szabható térképek, amelyen követheted a haladásodat
  • izgalmas módszertan, könyvnyeremények, elgondolkodtató feladatok, amelyek feldobják a szürke hétköznapokat és cselekvésre ösztönöznek

A komplex, professzionálisan megtervezett tematikájú kaland során meghívott szakértők és vendégek osztják meg tapasztalataikat, történeteiket, hasznos útravalóikat – és különleges kihívásokat kapsz, amelyek megváltoztatják az életedet.

Tudj meg mindent az Úton önmagadhoz kihívásról: https://nokazuton.hu/kihivas/

Kövesd a Szikrákat a több ezer önfejlesztő taggal: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK, HUB, INSTAGRAM, TIKTOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, céges tréningek, online kurzusok, egyéni- és csapatfejlesztés változatos témakörökben, más nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?