Miért a magyar a legelhízottabb? Talán nem akkor eszik, amikor éhes és nem kis adagot…

Szerző: Szlafkai Éva
egyél, amikor éhes vagy - gratisography

A túlzásban elfogyasztott ételmennyiség és a felesleges étkezések számának növekedése (stresszevés, unalomevés stb.) oda vezetett, hogy a magyar a legelhízottabb nemzet Európában. Nem ezzel kellene listavezetőnek lennünk, ugye? A változást mindig kis lépésekben kell elkezdeni, és ezt most a szó szoros értelemben is veheted…

Amikor nem figyelünk rá, hogy milyen és mennyi ételt juttatunk a szervezetünkbe, és nem a szükséglet, hanem a vágy irányít, akkor általában sokat és nem a megfelelő táplálékot esszük. És ha nem így teszünk, akkor a szervezetünk sem fog a nekünk tetsző módon működni. Enni muszáj, hiszen ebből nyerünk energiát, de nem mindegy, hogy azzal az energiával hogyan működünk: kajakómásak leszünk vagy épp készen állunk a kihívásokra. Felpörgünk vagy leszedálódunk a kanapéra. Ha üzemanyag kell az autódnak, akkor adsz neki, hogy menjen, igaz? De ha egy diesel-es autónak benzint adsz, mi lesz? Nem fog (rendesen) menni.

Rád jellemző valamelyik állítás?

  • Ha fáradt vagyok, akkor nem főzök, hanem bedobok egy gyorskaját.
  • Reggel nincs időm normálisan reggelizni, útközben bekapok vmi péksütit.
  • Reggel nincs időm reggelizni, csak megiszom a kávémat és rohanok.
  • Ha stresszes vagyok többet eszem/édességet eszem/nem eszem semmit.
  • Ha bánatos vagyok, étellel vigasztalom magam.
  • Napközben alig eszem, de mikor este hazaérek, kieszem a hűtőt.
  • Nem tudok megállni 80%-os jóllakottsági szinten, általában túleszem magam.
  • Sosem hagyok a tányérban maradékot, akkor is megeszem, ha már nem esik jól.

Ezek bizony nem a pozitív energiabevitel jellemzői. Oké, jó dolog az evés, a gourmet-oskodás, az ínycsiklandó falatok, de ha  az étel élvezete a mozgásszegény életmóddal kézen fogva egészségügyi problémákba csap át, akkor már érdemes odafigyelni.

És ami még fontos. Gyakran tévesztjük össze a szomjúságot az éhséggel, szóval mielőtt egy kis kajáért nyúlsz, előbb egy pohár vízzel próbálkozz. Sőt! Add meg a megfelelő hidratációt a testednek, méghozzá 1 liter vizet 20 testsúlykilogrammonként. Ha túl sokat eszünk, akkor nem csak a súlyunk gyarapodhat, de a túl sok cukor túlstimulálja az agyunk, a túl nagy mennyiség pedig eltompítja. Mindkét verzió robotpilóta üzemmódhoz vezet.

Hara hachi bun me.

Vagyis addig egyél, amíg MAJDNEM jól laksz.

Erre biztat az ősi japánok konfuciánus tanítása. Ez kb. 80%-os jóllakottságot jelent, amit magadon is tapasztalhattál. Ha nem zabálsz be, hanem még akár férne beléd, abbahagyod az étkezést, ezáltal a bevitt energia nem leszedál, hanem feltölt. Nem mindegy, ugye?

Az Obesity Update 2017 című tanulmány szerint az elhízottak aránya az Egyesült Államokban, Mexikóban, Új-Zélandon a legmagasabb, a dobógóról éppen lecsúszva a negyedik helyen áll Magyarország.

A jelentés szerint a 5 évesnél idősebb magyar lakosság 30%-a elhízott.

A fiataloknál sem sokkal jobb a helyzet: a 15 év alatti magyar gyerekek 16 százaléka túlsúlyos.* Van hova fejlődnünk.

Nem lehet eleget beszélni erről a témáról, én is rengeteg cikket írtam róla és abszolút képben vagyok a helyes és helytelen étkezés tudományos hátterével is, mégis, én magam is sokszor beleesem az étkezési csapdákba vagy a kényelembe. Miért? Mert lehetünk bármilyen tudatosak, elsősorban emberek vagyunk, azon belül is ösztönlények. A legjobb amit tehetünk, az aranyközépútra való törekvés. Mondjuk ez jelentse azt a héten, hogy kevesebbet eszel és csak akkor, amikor éhes vagy!

8/52. feladat: Csak akkor egyél, ha éhes vagy!

Kezdd el figyelni a szervezetedet, hogy mire van szüksége és ne a vágyaidra koncentrálj! Nem kell az a nutellás muffin az ebéd után, vagy a kávé mellé még egy croissant és az a zacskó chips sem kell az esti melóhoz vagy nachos a moziba. Illetve ha beosztod a napi étkezéseket, akkor inkább tápláló reggeli fog kelleni és nem zabálod szét a hűtőt az esti hazaérkezésnél. Akkor egyél csak, ha valóban éhes vagy. Hidd el, így valóban pozitív energiaként fog szolgálni az étel és nem csak hézagkitöltőként.

Mielőtt leülsz enni, tudatosan készülj rá, és annyit szedj a tányérodra, amennyit úgy gondolsz, még belefér az étkezési céljaidba. Ez által sokkal kiegyensúlyozottabban fogsz étkezni, jobb lesz az emésztésed, nem leszel telezabálva, így több kedved és energiád marad bármilyen egyéb tevékenységre utána és nem csak aludni vágysz majd. Ezek a mini sikerek, hogy tudatosan megálltál egy túlevést, teszik a napodat jobbá illetve a céljaidat lelkesen követhetővé.

Van egy jó módszer a kevesebb evésre, mégpedig ez az „üres tányér elve”, amelyről ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

Konklúzióm

Szerintem ez egy nagyon klassz, tudatosító kihívás volt. Nekem az vált be, hogy amikor enni szerettem volna valamit, vagyis lelki éhségem volt, akkor megkérdezem magamtól, most tényleg éhes vagyok? És ha nemleges volt a válasz, akkor ittam egy pohár vizet és nem ettem mégsem (kivéve szombat este :). Szerintem ez egy rettentően egyszerű módja annak, hogy ne nasizzunk, együnk vagy éppen zabáljunk mindenfélét, hanem azt, akkor és annyit adjuk a szervezetünknek, amire, amikor és amennyire valójában szüksége van. Ezt a tapasztalatot magammal viszem a továbbiakban is.


Mi ez a kihívás?

Ez a kihívás egy felszabadultabb, derűsebb, lazább, boldogabb élet lehetőségéhez vezet! Próbáljunk ki új dolgokat, szélesítsük a látókörünket, éljük meg másként a hétköznapjainkat! Erről szól a 2018-as kihívásom: #52hét52kihívás, amelyről ebben a cikkben olvashatsz bővebben! A feladatokat a SZIKRAKIHÍVÁSOK menüpontban és a zárt FB csoportban találod minden hétfő vasárnap este, addig titokban van, mivel kell szembenéznetek. Kíváncsi vagy? Ha Te is kipróbálod ezt a kihívást, bármikor belevághatsz. Kíváncsian várom a tapasztalatodat itt a cikk alatti kommentfalon vagy a csoportban.


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAIL, FACEBOOK, INSTAGRAM.

Leadfotó: gratisography.com

Ezeket olvastad már?