Közösségben kreatívabbak vagyunk? 5 érv szól mellette, hogy igen!

Szerző: Szlafkai Éva
Közösségben kreatívabbak vagyunk? 5 érv, hogy igen!

Egyedül koncentráltabban alkotunk és fókuszáltabban dolgozunk, ám a magányos zseni csak mítosz; ami a kreativitást illeti, a közösségben az erő. Lássuk, miért.

1. Sokféle nézőpont

A kreativitás szempontjából is hasznos, ha nyitunk mások felé, és kivisszük az ötleteket, problémákat megvitatásra a saját látóterünkből, hogy sokféle aspektusból rálássunk. Egy közösségben eltérő tapasztalatok, vélemények találkoznak, egymást megtermékenyítő gondolatok fakadnak szárba, ez pedig olyan ötletek felé terelhet bennünket, amelyekre egyedül nem gondoltunk volna. Ráadásul csapatban kicselezzük a rutin gondolkodást, vagyis eltérhetünk a jól bevált, megszokott, beidegződött mechanizmusainktól.

A sokféleség teret ad a kreativitásnak,

így ha csoportban gondolkodunk, hasznos, ha különféle területről (más életkor, nem, munkaterület, érdeklődés, származás stb.) érkeznek a tagok, így biztosítva, a színesebb látásmódot, változatos ötletek születését.

2. Inspirálás, motiválás 

Ha megértő, támogató, inspiráló közösségben vagyunk, akkor sokkal lelkesebben dolgozunk a feladatainkon, sokat merítünk egymásból, tanulunk egymás hibáiból és nagyobb bátorságunk lesz belevágni új dolgokba, hiszen vannak, akik ösztönöznek.

Ha megosztjuk a közösség tagjaival a minket foglalkoztató témákat, elgondolakodtató helyzeteket, akadályokat, amelyekkel éppen szembenézünk, akkor biztosan lesz valaki, aki már átélt hasonlót vagy éppen ő is ezen megy keresztül. Ilyenkor kapunk néhány biztató szót, megértést, ösztönző erőt, amitől úgy érezzük, hogy a hibák, nehéz helyzetek ellenére is képesek vagyunk haladni, célokat kitűzni és elérni.

A lelkes emberekben óriási ösztönző erő van, és mindez közösségben felerősödik.

Ehhez persze az kell, hogy a tagok érzelmi intelligenciája hasonló szinten legyen vagy legalábbis kellően empatikusan, elfogadóan és nyitottan álljanak egymáshoz az emberek, hiszen így tudják csak egymást megfelelően ösztönözni.

3. Ötletroham

A divergens, széttartó gondolkodás lényege, hogy szabad folyást adunk az ötleteknek, elértünk a bevált megoldásoktól, és bátran új utak után nézünk. Nevében is benne van, hogy széttartó, bővülő, amely tökéletes folyamat sok ötlet kigondolásához, egy problémára több lehetséges megoldás kitalálásához. Persze ezután logikusan kell válogatni és konzekvensen megvalósítani, de a brainstormingot nagyban segíti ez a típusú gondolkodásmód, ami jobban érvényesül, ha különféle szemléletű ember van egy közösségben.

Ha beleragadunk egy problémába, megtorpanunk egy helyzetben, akkor keressünk egy közösséget, amely kilendíthet a holtpontról és számos ötlettel, potenciális megoldással gazdagíthat.

A művészi ambíciókról esetében hasznos és termékeny az egyedüllét, viszont ötletek létrehozásakor jó szolgálatot tesz mások bevonása, különösen egy diverz csapat. A sokféleség legyőzheti a csoportgondolkodást, serkentheti a növekedést, a csopordinamikát és az innovációt. Egy közösségben az is termékenyen hat, ha van jelen egy különc, aki teljesen új irányt és lendületet tud adni az együttműködésnek az oda nem illő, vagy éppen széllel szembemenő kérdéseivel és ötleteivel.

A cikkem folytatását keresd a HVG Extra A Nő magazin 2019/3 számában.

Leadfotó: Árvai Dóra

Kövesd a szikrákat a több ezer kíváncsi olvasóval: FB CSOPORT, ONLINE KURZUSOK, INSTAGRAM, FACEBOOK OLDAL, SZIKRAMAIL.

Előadások, tréningek, konzultációk kreatív gondolkodás, problémamegoldás témában: evaszlafkai.hu


Ezeket olvastad már?