Kreativitás – 19 dolog, amit érdemes tudni róla

Szerző: Szlafkai Éva

A kreativitás egyfajta látásmód; olyan nézőpontból szemlélünk helyzeteket, ami által számos lehetőséget is észreveszünk, ez pedig hozzásegíthet egy elégedettebb, önazonosabb, érdekesebb élethez. Általa egyedien oldunk meg problémákat, rugalmasabban alkalmazkodunk váratlan helyzetekhez, más nézőpontból is rálátunk az életünkre, eredményesebben birkózunk meg a kihívásokkal, lelkesebben éljük a mindennapokat. Merítsünk ebből az alkotó (élet)energiából!

A kreativitás kíváncsiságra ösztönöz, és ez a szemléletmód segít változtatni a megszokott, berögzült viselkedésen, ami hatalmas életminőségbeli javulást hozhat. Épp ezért összegyűjtöttem neked néhány érdekes szikracikket, amellyel más nézőpontból is rápillanthatsz a világ(od)ra. 
A címekre kattintva megnyílik a teljes cikk.

1. A világ első kreativitás tesztjének kitalálója sok embert küldött a halálba

J.P.Guilford alkotta meg a világ első kreativitás tesztjét, mondhatjuk nyugodtan, hogy ő a kreativitáselmélet atyja. Fűződik a nevéhez egyébként egy nagyon érdekes sztori, még a II. világháborúból, amikor a személyiségtesztes módszere csődöt mondott, és így több embert küldött halálba. A megoldást és majd a későbbi szemléletének alapját egy veterán őrnagytól kapta, és ez adta meg neki a lökést is, hogy a kreatív gondolkodást kutassa. De álljon itt egy népszerűbb és közismertebb tesztje: sorold fel 2 perc alatt milyen felhasználási módjait ismered egy tárgynak (tégla, gémkapocs, kő…)! Gyűjts minél több érdekes, egyedi ötletet, ez által olyan megoldási mechanizmust fejleszthetsz ki, amely merőben eltérhet a megszokott sémáktól.

2. Mire felnövünk, a kreativitásunk 90%-át elveszítjük

Tudtad, hogy mire kikerülünk az iskolából, a kreativitásunk közel 90%-át elveszítjük? A jó hír az, hogy a nagy részét visszaszerezhetjük. Már Rubik Ernő is arra buzdított, hogy nem ismeretkonzerveket kellene átadni, hanem az ismeretek megszerzéséhez szükséges eszköztár használatát megtanítani, illetve fejleszteni a képességeket. Úgy javíthatunk az arányokon, hogy trenírozzuk magunkat a módszeres gondolkodásra, komplex látásmódra és növeljük a minket ért kreatív impulzusok számát. Lássuk a módszereket, feladatokat, hogyan fejlesztheted a kreativitásod.

3. A divergens és a laterális gondolkodás mind kreatív

A kreativitás a divergens gondolkodásban nyilvánul meg. Ez a fajta gondolkodásmód teszi lehetővé egy probléma több oldalról való megközelítését, a sémák kerülését vagyis az out-of-the-box mentalitást.  Azért vennéd hasznát a laterális gondolkodásmódnak, mert az elsajátítását célzó módszerek segítenek kiszakadni a megrögzött gondolkodási kereteidből és egy új nézőpontból megláttatni számos megoldást bármilyen helyzetben, legyen az munka vagy magánélet.

kreativitás design thinking

4. A formatervezői gondolkodás segít átértelmezni

Ha elhisszük azt, hogy nem csak egy előre kijelölt út mentén élhetjük le az életünket, hogy számos élet-prototípust kipróbálhatunk, hogy olyan dolgokkal foglalkozhatunk, amelyek érdekelnek, akkor ráérzünk arra az életmódra, amelyet a formatervezői gondolkodásmód inspirál.

Amikor belefogunk egy új dologba, legyen az céges projekt, lakásvásárlás, munkahelyváltás, ötletkigondolás, életmódváltás, körülbelül ugyanazokkal az állomásokkal találkozhatunk az utunk során. Ez egy kreatív folyamat, aminek az állomásait ismerve szinte tervszerűen tudjuk végigvinni a projektünket és nem félünk majd annyira belevágni az ismeretlen, új dolgokba. A tervezéshez formatervezői szemlélet kell, amelynek lényege az átértelmezés. Ebben a cikkben bemutatok öt fontos készséget, hogy mi is formatervezőként gondolkodjunk!

5. Alkotással, tanulással, ötleteléssel fejleszthetjük a kreativitásunkat 

Mindig lásd az érem másik oldalát, vagy a több századikat, a lényeg, hogy kicsit távolodj el a saját igazadtól. Fogadd el, hogy mindig és mindenkitől tanulhatsz valami újat valamint egy rossznak tűnő ötlet is tartogathat óriási lehetőségeket. Csak maradj kíváncsi! Tanulj könyvekből, szakemberektől, tanároktól, véleményvezérektől, barátaidtól, szüleidtől ugyanúgy, mint a kudarcaidból és hibáidból.

6. Egy régi repedt teás edény is tanít a kreativitásról 

Mi mindannyian küzdünk tapasztalatokkal, kihívásokkal, korlátokkal és veszteségekkel, így a kreativitás, a mindennapi kreativitás mindannyiunk számára létfontosságú, legyünk akár tanárok, művészek, szülők, vagy vállalkozók. A dolgok megismeréséhez vezető legjobb út a sztorikon keresztül vezet. Épp ezért egy fantasztikus narrálásban halhatsz egy olyan tanulságos sztorit (TED-előadás) az élet négy aspektusáról, amelyet érdemes megfogadnod, hogy a kreativitásod kiteljesedhessen.

kreativitás raku

8. 8 kompetenciát fejlesztenek a kreatív iskolák – az életre készítenek fel

A világ forradalmi változásokon megy keresztül. Az elmúlt 20-30 évben a digitális technológiák gyors fejlődése, és a népességrobbanás teljesen átalakította az életünk összes színterét, főként a gazdasági környezetet. Az iparosított oktatás, ami a megfelelt a 19-20. század igényeinek, ma már elavult, sőt, az igények teljesen átalakultak. Így nem az a megoldás egy rendkívül bizonytalan jövővel szemben, hogy javítunk a régi rendszeren, hanem teljesen másként csináljuk. Hogy mért és hogyan? A kreativitással és innovációval foglalkozó oktatási szakembernek, Sir Ken Robinsonnak van néhány javaslat a tarsolyában. Ha azt szeretnénk, hogy gyermekeink az iskolapadból kikerülve készen álljanak a 21. század kihívásaira, és sikeresek legyenek az életben, akkor az iskoláknak az alábbi 8 alapkompetenciát kellene fejleszteniük…

9. Az Apolló-13 példája is mutatja, a kreatív gondolkodás életet ment

Az Apollo-13 volt a NASA első komoly vészhelyzete (1970), amelyben egy óriási problémát kellett pillanatok alatt menedzselni, s mindezt a világ közvéleményének nyilvánossága előtt. Az emlékezetes eset a kreatív problémamegoldás egyik legbravúrosabb helyzete volt, amikor a rögzült mintákat pillanatok alatt kellett megváltoztatni. A cikkben az eredeti segélykérés hangfelvételét is meghallgathatod.

10. Mindenki más időpontban kreatív

Te mikor dolgozol? A legtöbben reggel 9-től 17:00-ig. Valaki kevesebbet, többet, szakaszokban vagy egyáltalán, de legtöbben 9-5-ig melóznak. Vajon valóban ez a legjobb időszak arra, hogy a kreativitás kibontakozhasson? Szerintem a magvas gondolatok nem feltétlen a hivatalosított munkaidőben születnek. A cikkben lévő infografikából is kitűnik, hogy ennek a 26 híres embernek különböző volt a napi rutinja, amikor hatékonyan tudott működni, hiszen korán sem biztos, hogy ugyanakkor vagyunk egyformán produktívak.

11. A kreatív embereknek ellentétes személyiségjegyei vannak

A kreatív személyek komplexek, vagyis képesek olyan viselkedési módokat ötvözni magukban, amelyek a többi embernél elkülönülnek egymástól. Ahogy Csíkszentmihályi mondta, ezek a személyiségek az emberi lehetőségek egész tárházát hordozzák magukban. Lehet, hogy az arany középút a jó és ésszerű megoldás, de a kreatív emberek mindkét végletet ismerik és azonos intenzitással élik meg. A cikkben 10 ellentétpárt olvashatsz, amelyek ott feszülnek a kreatív emberekben. Benned is?

12. Több módon is fel lehet szabadítani magunkban a kreativitást, hogy fejlődjünk

„Az a titka a nagyszerű kreatív embereknek, hogy kíváncsisággal telve tekintenek az élet összes aspektusára.” – vélekedik Elizabeth Gilbert. Liz nemcsak megírta az „Ízek, imák, szerelmek” bestsellert, de régóta foglalkozik a kreativitás fogalmával is. Például TED-előadást is láthattunk tőle, amelyben azt taglalja, hogy nem csak a művészek életét teszi sikeressé a kreativitás, hanem mindenkiét, ha megfelelően értelmezik. Ehhez nyújt segítséget ez a cikk. 11 okot olvashatsz arra, hogy miért és miként használhatod sikeresen a kreatív erőt a mindennapjaidban és élheted teljesebben az életed.

13. A világ egyik legkreatívabb cégének titka: nyitottság, szabadság és építő önkritika.

Mi jellemezi a világ egyik legkreatívabb vállalatát? Újszerű gondolkodásmód, építő kritika, őszinte vállalati kultúra, nyílt kártyák, szabadelvűség, a hibákból való tanulás, a változás üdvözítése és a minden szinten inspiráló csapat. Legalábbis a Ed Catmull alapító szerint a Pixart ez jellemzi, amelynek olyan animációs filmeket köszönhetünk, mint például a Wall-e, Toy Story, Némo nyomában, Szörny Rt. Kíváncsi vagy a sztorijára?  Lényegében arról szól, hogyan kell egy újító víziót megvalósítani, mindvégig kitartani mellette és ennek szellemében a csapatunkkal hatékonyan együttműködni. Ráadásul úgy, hogy nem korlátozzuk a másikat, őszintén nyitottak vagyunk egymás gondolatára, kritikájára, szabad és alkotásra inspiráló légkört teremtünk és nem felejtjük el, hogy a hibák hozzá tartoznak a folyamathoz. Inspiráló!

14. A kihívások fejleszthetik a kreativitásunkat

Ha kreatívan éled az életed, akkor olyan energiák szabadulnak fel, amelyek segítségével izgalmas lehetőségeket látsz meg, szabadon alkotsz, bátran önmegvalósítasz, kíváncsi perspektívából szemléled a világot és mindig újabb és újabb kihívások után nézel. Nézzük 7 kihívást, amelyek segítségével felszabadíthatod a kreatív potenciált az életedben.

15. Kreatív, mesélő elmével születtünk

A történetmesélés világhírű szakértője, Carmine Gallo elárulja a titkot, hogyan kell igazán hatásosan mesélni. Hatásosan mesélni azért, hogy tiéd legyen egy szuper állás, milliós befektetés, azonnali támogatás, kampánysiker, a közönség figyelme és még sorolhatnám, mire képes egy jó történet. Ebben a cikkben megosztom veled a storytelling 12 szabályát, hogy Te magad is hatásos történetmesélő lehess. Engedd szabadjára a kreatív énedet és hódítsd meg a világot!

16. A kreatív munkahelyi klíma ismérvei: szabadság, új ötletek, kihívások, játék, vita

Ha te is egy olyan munkahelyről álmodozol, ahol sikeres a problémamegoldás, megfelelő a döntéshozatal, kiteljesedhetsz a munkádban és gördülékenyebb a kommunikáció, akkor kreatív klímaváltozásra van szükséged. De hogy mi is az a kreatív klíma és milyen lépések vezetnek ahhoz, hogy egy munkahely elérje? Íme egy kis segítség a cikkben egy szemléltető INFOGRAFIKÁN is.

17. A kreatív gondolkodás jóval több energiába kerül, mint a rutingondolkodás

A kreativitás, kreatív gondolkodás a haladás motorja. Ehhez pedig szükség van arra, hogy az új kérdésekre új válaszokat adjunk, az új problémákra eddig ismeretlen megoldásokat keressünk, elvonatkoztassunk a sémáktól, és átlépjük a gondolkodási határainkat. De vajon hol húzódnak ezek a határok? Ha a kreativitásról van szó, nem érdemes IQ oldalról közelítenünk. Persze egy alap intelligenciaszint szükséges a képlethez, viszont mivel az IQ tesztek konvergensek, vagyis egyirányúak (egy kérdés és egy jó válasz) a kreativitás pedig divergens (többirányú, szerteágazó)… de erről mindjárt. Akkor hogyan tekintsük át, milyen gondolkodási határok korlátoznak bennünket, hogy felpezsdítsük magunkban a kreatív potenciált?

Ha kreatív életet szeretnénk élni, akkor el kell tudni szakadnunk attól, amit állandónak, megkérdőjelezhetetlennek, megszokottnak gondolunk azért, hogy meglássuk a lehetőségeket és befogadjuk ezt az izgalmas világot.

18. Van 8 egyszerű szokás, amely elősegíti az ötletalkotást!

A kreatív ötletalkotás vagy az AHA-élmény megélése nem egy kiváltságos csoport sajátja. Persze nem is elég az almafa alatt üldögélve várni, hogy jól fejbe vágjon a Heuréka pillanat. Van, akinek bejött, de azért erre ne alapozzunk. A szemléletváltás, látókör szélesítés egy jó tipp azoknak, akik ötletdús megoldásokra vágynak. De van még itt pár tipp egyenesen a Harvardról.

kreativitás

19. A fejlődési szemléletmód kiszélesíti az életterünket

Ha fejlődési szemlélettel tekintünk magunkra és a világra, az tudásvágyra és kitartásra sarkall bennünket. Ennek köszönhetően az élet minden területén sikeresebbek lehetünk. Carol S. Dweck pszichológiaprofesszor ezzel a témával foglalkozik a Stanford Egyetemen. Az alábbi cikkben az általa feltárt következtetésekbe nyerhetsz betekintést, és letesztelheted, hogy fejlődési vagy inkább rögzült szemléletmóddal tekintesz a világra. Képzeld, a kreativitáshoz szükséges készségek is kellő munkával, elkötelezettséggel és tanulással elsajátíthatóak.

És még 5 dolog

20. Teremtsük meg a kreativitás külső és belső feltételeit.

Melyek a kreativitás feltételei? A kreativitás egyfajta szemléletmód, alkotókészség, szabad önkifejezés, amikor olyan nézőpontból szemléljük a világot és benne önmagunkat, ami által számos lehetőséget is észreveszünk, ez pedig hozzásegíthet egy elégedettebb, önazonosabb, érdekesebb élethez. A kreativitás mentális energia, motorja pedig az önmegvalósítási vágy, aminek a kibontakoztatásához megfelelő külső és belső körülményekre van szükség. 

Ha a kreativitás külső feltételei megvannak (elfogadó, támogató, ítélkezésmentes vagyis biztonságos környezet és szabadság, hogy felelősen önmagunk lehessünk), akkor a belső feltételek könnyebben kibontakozhatnak (élményekre való nyitottság, szabad önkifejezés, belső értékelés), hogy kreatívak legyünk.

Ahhoz, hogy ki tudjuk bontakoztatni a bennünk lévő kreatív potenciált, érdemes megteremtenünk a külső és belső feltételeit. Részletek a cikkben.

21. “Minden ötlet már létező ötletek újszerű kombinációja”

Semmi sem teljesen új dolog; minden ötlet korábban ismert információk, meglévő ötletek újszerű kombinációja, ráadásul néha pillanatok alatt belénk hasíthat akár épp zuhanyzás vagy utazás közben, és sokszor hallunk ötleteket, amiket akár mi is kitalálhattunk volna, olyan kézenfekvőek. Miről is van szó?

A kreativitás témakörének egyik népszerű szakértője, a nemzetközi keynote speaker, Fredrik Haren szerint egy ötlet definíciója a következő: IDEA = P (K + I). Vagyis az ötlet (idea) abból fakad, ha egy személy (person) fogja a tudását (knowledge), és átereszti rajta a rendelkezésre álló új információkat (information).

Az ötlet a világban már létező információk, meglévő ötletek újszerű összekapcsolódása, melyek ezáltal teljesen friss, eredeti jelen­tést kapnak. Az új információk felfedezéséhez impulzusokra, az összekapcsolásukhoz pedig ihletre van szükségünk.

22. A Mind map a kreatív problémamegoldás mestereszköze

Szeretnél átlátni komplex problémákat, megoldani bonyolult helyzeteket, hatékonyan tervezni a hetedet/hónapodat/évedet/munkádat, sikeresen dönteni komoly helyzetekben, emlékezetesen tanulni, jobb önismeretre szert tenni, profin és gyorsan felkészülni egy előadásra? Ha igen, akkor ismerd meg a legzseniálisabb és mégis könnyen használható kreatív problémamegoldó módszert, a mind map-et.

A mind map egy szabályzott kreatív problémamegoldó módszer, és mint ilyen, segíti előhozni a megszokott gondolkodási kereteinken kívül megoldásokat. Nem lineárisan dolgozza fel az infókat (vagyis ahogy általában jegyzetelünk, egymás alá írva a szavakat, mondatokat), hanem egész olyan, mint az agyunk. A mind map úgy ábrázolja a gondolatainkat, ötleteinket, ahogyan azok strukturálódnak az agyunkban.

Éppen ezért ezt a vizuális rendszert sokkal jobban átlátjuk, jobban értelmezzük, jobban és hamarabb megjegyezzük. A mind map struktúra segíti a jobb és bal agyfélteke közötti átjárást, vagyis a logikai, stratégiai dolgokért felelős bal agyféltekénket ügyesen összeköti a kreativitásért felelős jobbal. Így a klassz, egyedi megoldások immár logikus, tervezhető formában előttünk is állnak, és sokkal eredményesebb megoldások születnek.

Ha egyszer elsajátítod ezt a kreatív módszert, számos területen hasznos segítséged lesz az életben. Most megtanítom neked az alábbi online Map map kurzusban.

23. A kreativitás gyilkosok legyőzhetőek

Milyen kreativitás gyilkosokat kell legyőzniük a sárgáknak, a kékeknek, a pirosaknak vagy a zöldeknek? A DISC tipológia szerint megtudhatod, milyen hozzáállást kerülj és hogyan keretezd át, ha szeretnéd a kreativitásodat kiaknázni. Varázsigét is kapsz hozzá és minden infót megtudhatsz ebből a cikkből.

Az Élj kreatívan! 6 hetes kihívásában nyomán készült Élj kreatívan! szemléletformáló program 6 lépésben című online kurzus során a kreativitás gyilkos gyakorlatok többször felbukkannak. Készítettem hozzá egy varázsigét, hogy megtanuljuk a szolgálatunkba állítani, hogy többé ne a kreativitásunk gyilkosa legyen, hanem a rakétája. Ehhez egy szokásátalakító mondatot kell megfogalmaznunk és konzekvensen alkalmaznunk.

“Amikor azt tapasztalom, hogy…, ahelyett, hogy (ezt tenném)…, azt teszem, hogy…”

Nagyon izgalmas tapasztalásoknak vagyok tanúja, amikor ezt elkezdik alkalmazni az emberek. Próbáld ki!

24. A kreativitáshoz szükséges készségek és képességek fejleszthetőek.

A kreatív teljesítményhez szükséges készségek kellő munkával, elkötelezettséggel, nyitottsággal és kíváncsisággal fejleszt- hetők. A kulcs mindehhez a rugalmas gondolkodás, de úgy is mondhatjuk, hogy aki fejlődési szemléletmóddal tekint az élet- re, nyitott az új útvonalakra, átveheti az irányítást az esemé- nyek felett, és kibontakoztathatja lehetőségeit.

A kreatív gondolkodáshoz rugalmasság, felszabadultság és széles körű tájékozottság kell. A kreatív gondolkodás alap- ja a figyelem, a memória és a kapcsolatképzés, vagyis, hogy különböző módokon tudd megfigyelni a téged körülvevő világot, majd megjegyezni belőle információkat – amikor pedig előhívod azokat, fontos, hogy hozzá tudd kapcsolni más, már elraktározott tudáselemekhez. Mindezt olyan módszerekkel, gyakorlatokkal, helyzetekkel fejlesztheted, amelyek abban segítenek, hogy képes légy a különféle nézőpontok között vál- tani, egyedi megközelítéseket alkalmazni, szabadon, ám kritikusan gondolkodni, és letérni a rutingondolkodás ösvényéről, hogy szárnyaló képzeleted új utak felé tereljen. A kreativitás készség: a sablonokon túllépés készsége. És mint minden készség, úgy ez is fejleszthető. Ebből a célból írtam meg az Élj kreatívan! című könyvet (HVG Könyvek, 2020) és ezért hoztam létre a Szikra kurzusokat, Magyarország első kreativitás témájú online kurzusoldalát.

25. Együtt könnyebb!

Sok esetben hasznos és termékeny az egyedüllét, illetve haté­kony a páros munka, nagyobb volumenű projekteknél, illetve ötleteléskor azonban jó szolgálatot tehet egy sokszínű csapat. Hogy miért? Mert eltérő tapasztalatok, vélemények ütköznek, egymást megtermékenyítő gondolatok szöknek szárba, ami olyan utakra terelhet minket, olyan ajtókat nyithat ki, amilye­nekre egyedül nem gondoltunk volna.A kreatív ötletek csak úgy szárnyalnak egy klassz csapatban!

Az ötletalkotási folyamat termékenyebb, ha összefogsz másokkal, hiszen többféle szemszög, tapasztalat, szakértelem többféle ötletet is szülhet. Milyen ötletedet segí­tették felszínre mások legutóbb?

Dribble

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Élj kreatívan! könyv CTA

Találj rá az egyedi és szabad önmagadra!

A kreatív szemléletmód kinyitja az ajtókat – segít rugalmasabban megoldani a problémákat, felszínre hozni az ötleteket, a saját utadat járni, megragadni a lehetőségeket, hatással lenni másokra, önmegvalósítani, szabadnak, egyedinek érezni magad és kiteljesíteni az életedet. Egyszerűen felvillanyoz! A jó hír, ez a kíváncsi hozzáállás mindannyiunkban fellelhető és fejleszthető. A könyvben nemzetközileg elismert szakértők, hazai szakemberek, inspiráló történetek és elgondolkodtató feladatok segítenek kreatív éned fejlesztésében. Az eljkreativan.hu weboldalról INGYEN LETÖLTHETŐ FÜZETTEL!

Kíváncsi vagy?

Ezeket olvastad már?