A kreativitás 4 mindennapi leckéje egy lenyűgöző sztoriban elmesélve

Szerző: Szlafkai Éva
A KREATIVITÁS 4 MINDENNAPI LECKÉJE EGY LENYŰGÖZŐ SZTORIBAN ELMESÉLVE

A dolgok megismeréséhez vezető legjobb út a sztorikon keresztül vezet. Épp ezért egy fantasztikus narrálásban halhatsz egy olyan tanulságos sztorit az élet négy aspektusáról, amelyet érdemes megfogadnod, hogy a kreativitásod kiteljesedhessen. 

Julie Burstein nevét nem hallottam még és igazából csak egy pillanatra akartam belenézni az előadásába. A címe érdekesnek tűnt: „A kreativitás 4 leckéje”.

A 15. percben ocsúdtam fel, hogy még mindig nézem, ráadásul ritka átütő figyelemmel. Ennek a nőnek az érdekfeszítő és nagyszerűen összeszedett mondanivalója olyan hipnotikusan nyugtató narratív hanggal párosult, hogy meditatív állapotba estem tőle. Vagy inkább transzba, miközben ő mesélt.

Kíváncsi vagy, miről mesél és hogyan? Akkor mindenképpen nézd meg a cikk végén a TED előadásáról készült videót.

Nem szeretném helyette elmondani a lényeget, így csak pár dolgot emelnék ki belőle, méghozzá az összefoglalást és a tanulságot, de a sztorikat meg kell hallgatnod, mert nagyon hatásosak.

A törött dolgok az igazán értékesek az életben, nem a tökéletesek; a repedések teszik őket teljessé.

Mi mindannyian küzdünk tapasztalatokkal, kihívásokkal, korlátokkal és veszteségekkel, így a kreativitás, a mindennapi kreativitás mindannyiunk számára létfontosságú, legyünk akár tanárok, művészek, szülők, vagy vállalkozók. Nem érdemes a tökéletességet hajszolnunk, mert a tanulságainkat, az átadható bölcsességeket a repedéseinkben hordozzuk…

A régi repedt teás edény tanulságos esete

Egy japán teás edényt – úgynevezett rakut -mutat előadása közben Julie, amely több, mint száz éves, de amelyen még látszanak a fazekasmester keze nyomai, és amely egyszer eltörött a története folyamán. Egy múzeum restaurátora ahelyett, hogy eltüntette volna a repedések nyomait a ragasztás során, inkább kiemelte ezeket arany festékkel. Ez az edény sokkal szebb így törötten, mint eredetileg, amikor készült. Láthatjuk ezeket a repedéseket, mert történetet mesélnek az életünkről, az alkotás és a megsemmisülés váltakozásáról, az irányításról és a „történni hagyásról”, és arról, hogy a töredékekből új dolgok születnek.

A hipnotikusan magával ragadó előadásában elmesél több történetet munkáról, játékról, és az élet 4 aspektusáról, amit magunkévá kell tennünk ahhoz, hogy a kreativitásunk kiteljesedhessen!

Nézd meg a videót, amelyhez van magyar felirat!

Tudod mennyi idődet veszi el? Körülbelül negyed órát. Éppen ezért készíts magadnak egy kávét/teát/vizet/bort és szánj a napod 96 negyed órájából 1-et erre a videóra!

Mit érdemes tudnod Julie Bursteinről?

Julie egy díjnyertes rádiós producer, aki karrierjének nagy részében kreatív emberekkel készített interjúkat és ebben a témakörben vezetett műsorokat. Első könyve (amelyen egy villanykörte szerepel „Spark: How Creativity Works”, vagyis „Szikrázás: Hogyan működik a kreativitás”. Igen, ezen a ponton elmorzsolok egy könnycseppet.  Julie népszerű előadó a kreativitás témakörében, nem véletlenül beszél a TED nívós színpadán is. A Studio 360 és a Spark alapítója, vezetője illetve éveken át vezette a Public Radio International kreatív csapatát. Magát producernek, (újság)írónak, ötletgenerátornak és szülőnek aposztrofálja, aki szenvedélyesen szeret kávés és teás csészéket készíteni.

Oké, indíthatod a videót! 😉

Leadfotó: dribbble

 

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?