Mindennapi kihívások – 7 kihívás egy kreatívabb életért

Szerző: Szlafkai Éva

Ha kreatívan éled az életed, akkor olyan energiák szabadulnak fel, amelyek segítségével izgalmas lehetőségeket látsz meg, szabadon alkotsz, bátran önmegvalósítasz, kíváncsi perspektívából szemléled a világot és mindig újabb és újabb kihívások után nézel. Nézzük 7 kihívást, amelyek segítségével felszabadíthatod a kreatív potenciált az életedben.

Vajon hogyan lehetne a frusztráló és rohanó hétköznapokba visszacsempészni valamit, amelytől sokkal elégedettebben, kreatívabban, nyitottabban, boldogabban tudjuk élni az életünket? Próbáljunk ki új dolgokat, szélesítsük a látókörünket, éljük meg másként a hétköznapjainkat! Erről szólt a 2018-as #52hét52kihívás, amelyről itt olvashatsz bővebben, és habár azóta a csoport átalakult, még mindig megtalálod mind az 52 kihívásképet és feladatot. Ezek közül válogattam most ki 7 feladatot, amelyet érdemes kipróbálni, ha felszabadítanád a kreatív potenciált az életedben, és egy kicsit más szemmel néznéd a világot.

A legjobb időpont a kihívások kipróbálására a MOST AZONNAL. Te melyikbe kezdesz bele?

Kihívás: Egyszerűsíts!

Te is néha túlkomplikálod a dolgokat? Túlbonyolítod a folyamatokat? Felesleges holmikat cipelsz magaddal a táskádban? Rendszeresen túlvállalod magad? Kikötnek nálad plusz teendők?
Mit szólnál hozzá, ha egy hétig engedélyt adnál magadnak az egyszerűsítésre. Próbálj meg minden nap, de legalább egyszer a héten valamit egyszerűsíteni az életedben!

Mondjuk pakold ki a táskádban található cuccok felét, és csak a legfontosabbakat vidd magaddal, vagy még táskát sem, csak ami a zsebedben elfér. Ha késztetést érzel még egy feladat/megrendelés/ügyfél bevállalására, engedd el, ne tedd! Ha megvennél még egy dekorkütyüt a szobádba, még egy ruhát a szekrénybe, vagy még egy könyvet, amit nem olvasol el, állj ellent a kísértésnek.

Szeretjük bonyolítani a dolgokat, ugye? Ha pedig nem túlkomplikáljuk, akkor túlmagyarázzuk. Szóval ránk fér, hogy lazítsunk és egyszerűsítsünk egy kicsit. A kihívások erről is szólnak, hogy merjünk elrugaszkodni az eddig bevált rutinunktól.

Mindennapi kihívások  - 7 kihívás egy kreatívabb életért

Kihívás: Fókuszálj a pillanatokra!

A héten minden nap válassz ki egy-egy pillanatot a napból, amelynek azt a címet adnád, hogy A MAI NAP PILLANATA! Fontos, hogy napközben vedd észre, este pedig címkézd fel! Hogy miért? Mert így rátereled a fókuszt az apró, de annál fontosabb pillanatok megélésére: egy csésze forró tea az esős napon, egy kedves mosoly egy idegentől a metrón, ahogy a párod betakar egy pléddel, amikor elszenderedsz, egy szívhez szóló idézet az utcán, a rád hulló levelek az erdőben, egy csokor frissen szedett virág illata, egy pohár bor a barátnőddel egy húzós nap után vagy éppen egy mennyei almás pite az esti edzés helyett.

A kreatív kihívások segítenek nézőpontot váltani. Nemcsak alkotásra, és gondolkodásra hanem a jelen szeleteinek megélésére is buzdítanak, ami által kizökkensz egy kicsit a robotpilótából, másrészt az esti összegzésnél hálával tölt el.

Mindennapi kihívások  - 7 kihívás egy kreatívabb életért

Kihívás: Próbálj ki valami újat!

Készülj fel egy kis megújulásra! Iktass be a megszokott kerékvágásba legalább egy új dolgot. Persze nem kell azonnal mondjuk egy új partnert vagy egy új munkát keresni (vagy de, ha úgy érzed), viszont vállalj be legalább egy kis újdonságot. Mondjuk próbálj ki egy új edzést, iktass be az életedbe egy új szokást, vállalj el egy új céges projektet, menj új helyre strandra, vegyél egy új ruhát, próbálj ki egy új ételt, tegyél ki egy új profilképet, cseréld le a névjegyedet egy újra vagy épp vegyél részt valami számodra új eseményen…
Az újdonságok megtörik a rutint, és az új ingerek megteremtik a lehetőségét a klassz ötleteknek, régóta keresett megoldásoknak (lásd. Kreatív folyamat 5 állomása). Te milyen újdonságot iktatsz a hetedbe?

Mindennapi kihívások  - 7 kihívás egy kreatívabb életért

Kihívás: Meglepetés

Ahhoz, hogy kitörjünk a rutinból, nem árt némi nyitottság és a körülöttünk lévő világra való rácsodálkozás. Hozd magad olyan helyzetbe a héten, amely számodra vagy más számára meglepő.

Fejlesztenéd a kreatív szemléletmódodat? Iratkozz fel a Szikramailre, kérj értesítőt a Szikra Hub-hoz való csatlakozáshoz. A Szikra podcastban kreatív kérdések és inspiráló beszélgetések várnak, de ha többre vágysz, szeretnéd felszabadítani a benned lévő kreatív erőforrásokat, iratkozz be az online Szikra kurzusokra, illetve olvasd el az Élj kreatívan! könyvet, töltsd le hozzá ingyen a 60 oldalas munkafüzetet. Ha céges tréning vagy előadás érdekel, látogass el a weboldalamra: evaszlafkai.hu

Nem kell nagy dolgokra gondolnod, a lényeg, hogy reagálj úgy bizonyos szituációkban, ahogy nem szoktál vagy ahogy nem várnák tőled. Bármilyen apró döntés, reakció vagy a világra való rácsodálkozás megfelel. Mondj igen olyan programra, amin még nem voltál, futás közben zenehallgatás helyett ámuldozz a természeten, reagálj úgy a barátnőd mondandójára, ahogy nem várná tőled, legyél szokatlanul aktív hallgatóság, láss a kávéd tejhabjába különféle formákat, látogass meg egy különleges kiállítást…

Lepd meg magad és a környezetedet a héten, tekints kíváncsian a világra, meríts a gyerekek rácsodálkozásaiból! Hajrá!

Mindennapi kihívások  - 7 kihívás egy kreatívabb életért

Kihívás: Szeret, nem szeret

Nem virágszirmokat kell tépkedni, hanem önmagad sötétebb és világosabb oldalával megismerkedni. Keress egy nyugodt sarkot, pillanatot (mondjuk 1 szabad órát) és nyisd meg az elméd egy kis önismeretnek. Írd fel egy papír egyik oldalára, hogy miket szeretsz magadban, majd a másik oldalára, amiket nem. Fontos, hogy mindkét oldalra írj, illetve minden tulajdonságot értékelj. Főleg a negatívoknál szükséges, hogy keretezz át. Gondold át, miként fordíthatóak a gyengeségeid pozitívba. Ne hátrahúzó tulajdonságnak lásd, hiszen ezek is szükségesek voltak a jelenbeli éned formálásában, szerves részeid. Fogadd el, vagy ismerd fel, hogy ezeken a területeken van még hova fejlődnöd!

Valaki túlzottan önkritikus, neki a pozitív felsorolásnál lesznek kemény pillanatai, a többieknek pedig inkább a mérleg negatív felének összegzésekor. Ha ezeket összeírod és átgondolod, közelebb kerülsz önmagad elfogadásához, tudatosabbá, felszabadultabbá és éberebbé válsz, kikapcsolva a robotpilótádat. Hajrá! Önfelfedező útra fel!

Mindennapi kihívások  - 7 kihívás egy kreatívabb életért

Feladat: 10 évvel idősebb én!

Ennél a kihívásnál a kreatív nézőpontot vesszük elő. A héten minden nagyobb döntésednél, vagy akár csak a nap végén konklúzió gyanánt kérdezd meg magadtól: “Ez a döntés/ez a nap milyen hatással lesz a 10 évvel idősebb önmagamra?
Válaszolhatsz magadnak bővebben is, de az is elég, ha el tudod dönteni, hogy pozitív, semleges vagy negatív. A semleges már okés, de inkább törekedj a pozitívra! Szikrázó felismeréseket a hétre!

Mindennapi kihívások  - 7 kihívás egy kreatívabb életért

Kihívás: Álom Mind Map

Ha igazi kreatív feladat, akkor az egyik kedvenc módszerem, a mind map. Most az álmainkat/vágyainkat fogjuk felszínre hozni vele. Izgalmas lesz!

Szikra online kurzusok

Kreatív fókuszú önfejlesztő online kurzusok. Rendhagyó módszerek, izgalmas témák, egyedi önismereti és fejlesztési technikák! Cégeknek is. Kíváncsi vagy?

szikrakurzusok.hu

Fogj egy (nagyobb) lapot és középre írd fel, hogy “Nyertem 15 milliárd forintot!” Ezután ábrándozz el rajta, hogy mire költenéd.
Rajzold meg hozzá a mindmapet a következő módon és mindig csak egy lépést haladj előre a feladatban.

1. Középre írd fel a mondatot és karikázd be!
2. Húzz belőle 6 vonalat és írd fel a vonalakhoz Otthon, Utazás, Munka, Család/Barátok, Jótétemény, Hobbi. Ezeket is karikázd be.
3. Mind a 6 kategóriából húzz 3-3 vonalat és írj értelemszerűen hozzájuk 3 dolgot, hogy azzal kapcsolatban mire költenéd a pénzt. Pl. Otthonhoz, hogy vennél egy tengerparti házat, vennél befektetésnek két lakást, berendeznéd stílusos dizájnerholmikkal, olyan konyhád lenne, ahol vacsorapartikat adnál stb. Munkához pl, hogy belefognál a saját vállalkozásodba, megírnál egy könyvet. Jótéteményhez, hogy támogatnál egy kutyás alapítványt. Utazáshoz pl., hogy elutaznál 3 hónapra Ázsiába. A családnál pl., hogy a szüleidet egy luxus helyre költöztetnéd Franciaországba, vagy minden barátodnak adnál két millát stb.
4. Ha készen vagy, akkor mind a 3, vagyis összesen 18 vonalhoz írd oda (más színnel), hogy milyen érzéseket váltana ki belőled, ha az megtörténne. (Pl. a saját vállalkozás elkezdése: izgalom és szenvedély a munka iránt, fontosság érzése stb.)
5. Végül írd oda az érzéshez (ismét más színnel), hogy JELENLEG mivel tudnád vagy tudod ezt az érzést elérni, megtestesíteni!

Sokszor a kívánt dolgok/élet megvalósításához nincs szükségünk rengeteg pénzre, csak nyitottságra, kíváncsiságra, némi kreativitásra és a meglévő keretek között is megvalósíthatjuk az ÁLMAINKAT. Hiszen nem a tárgyakra vágyunk igazából, hanem az általuk kiváltott érzéseket szeretnénk kielégíteni.

Szóval hajrá! Jó “álom mind map” készítést és izgalmas felismeréseket kívánok a hétre! Nyugodtan használj a rajzodhoz színeket, ábrákat, ahogy szeretnéd, alkoss egy szemléletes elmetérképet a vágyaidhoz!

Mindennapi kihívások  - 7 kihívás egy kreatívabb életért

Itt is találsz még kihívásokat több különböző cikkbe ágyazva.

Leadfotó

Kövesd a Szikrákat a több ezer önfejlesztő taggal: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK, HUB, INSTAGRAM, TIKTOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, céges tréningek, online kurzusok, egyéni- és csapatfejlesztés változatos témakörökben, más nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?