Ezért vennéd hasznát a laterális gondolkodásmódnak

Szerző: Szlafkai Éva
Laterális gondolkodás | Out of Your Box Magazinblog | 365letszikra.hu

Edward de Bono a kreatív gondolkodás szaktekintélye, írt is pár könyvet a témában. Mindennek a hátterében a laterális gondolkodásmód van, amelynek a lényege a sémák felrúgása, a véletlenek ereje, a lehetőségekre való nyitottság, az új nézőpontok keresése. El kell hagyni a járt utakat, hogy új ösvényekre leljünk.

Azért vennéd hasznát a laterális gondolkodásmódnak,

mert az elsajátítását célzó módszerek segítenek kiszakadni a megrögzött gondolkodási kereteidből és egy új nézőpontból megláttatni számos megoldást bármilyen helyzetben, legyen az munka vagy magánélet.

Biztosan Te is találkoztál már olyan problémával, ami egy darabig megoldhatatlannak tűnt. Egészen addig, míg hirtelen egy meglepően egyszerű megoldás nem bukkant elő. Minden bonyolultnak tűnő probléma utólag egyszerű megoldással zárul. Utólag.

Miután valakinek már eszébe jut, onnantól kezdve abszolút kézenfekvőnek tűnik és nem is látjuk, vajon miért volt erre olyan nehéz rájönni. Az effajta problémákat valóban nehéz megoldani, de csak a hagyományos, puszta logikán alapuló vertikális módszerrel. Ehhez kell a laterális gondolkodás.

Szóval mi a laterális gondolkodás?

A laterális gondolkodás nem egy varázsszó, vagy egy innovatív divatszó, ezt a kifejezést Bono kb. 50 évvel ezelőtt már alkalmazta.

A laterális gondolkodás egyszerűen az elme működésének rendhagyó, kreatívabb módja, mégis a vertikális (logikus) gondolkodás számított mindig is az egyetlen elismert módjának. Akár mondhatjuk azt is, hogy a laterális igyekszik széttörni a logikus gondolkodás béklyóit.

Ez a fajta gondolkodási módot ne zárjuk skatulyába, hiszen nem csak problémamegoldó, inkább mondjuk másként.

Új szemszögből nézhetünk ugyanazokra a dolgokra, vagy új ötletek gyártására használhatjuk bármilyen témában.

Utólag már mindig könnyű meglátni a megoldásig elvezető logikus lépcsősort, a hagyományos gondolkodási kereteinktől nehéz szabadulni. De csak ez vezethet arra a bizonyos megoldást jelentő lépcsőfokra.

A laterális módszer az új ötletekre irányul, de mégsem azonos a kreatív gondolkodással, hiszen ez egy jóval tágabb fogalom.

Szóval Bono Laterális gondolkodás c. könyve különféle módszereket kínál, hogy miként oldhatunk meg újszerűen problémákat illetve miként gyárthatunk könnyedén új ötleteket.

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?