Egy provokatív könyv: Seth Godin Ikarosz tévedése

Szerző: Szlafkai Éva
Seth Godin Ikarosz tévedése | Out of Your Box Magazinblog | 365letszikra.hu

Ezt a könyv nagy hatással volt ár, bár nem így indult a kapcsolatunk. Kivételesen nem neten rendeltem, hanem könyvesboltban vettem. Ennek elég egyszerű oka van, nem győzött meg a hivatalos tartalomismertető.

A Pinterest falamra mindig felpakolom azokat a könyveket, amik érdekelnek és szándékomban áll majd megvásárolni, de éppen akkor nem rendelem meg. Hát ez a könyv nem volt benne. Véletlenül (persze, véletlenek ugyebár nincsenek) találtunk egymásra és végül nagy hatással volt rám. Ezért …

Ez most akkor jó könyv vagy sem?

Amikor az egyik könyvesboltban nézelődtem, olvasgattam, és volt is már egy könyv a kosaramban, ez is a kezembe akadt. A borító nem tetszett (írtam már korábban, hogy ez fontos), és miután elolvastam a tartalmat, az sem. Még is belelapoztam, mert csípem Seth Godin stílusát, gondoltam csak nem lehet olyan rossz a könyv. Jól tettem. Az ő könyveit egyébként is nagyon klasszul át lehet tekinteni, mert tele van nüansznyi hosszúságú, viszont annál lényegesebb minifejezetekkel, amelyekre lényegre törő kulcsszavakkal utal. Megtetszett a kiszagolt belbecs, méghozzá annyira, hogy helyet is cserélt a mű az addig masszívan a kosaramban lapuló könyvvel.

Seth Godin: A provokatív író

Seth Godin stílusa számomra nagyon inspiráló, építően kreatív, kissé ironikus  és nagyon előremutató, és mindezek mellett abszolút hiteles szakmailag – nagyon kedvelem az írásait. Mint említettem, a könyveire jellemző a kis egységere való megfontolt tagolás, ami egyrészt megkönnyíti az olvasást, másrészt pedig arra is ösztönöz egy lélegzetvételnyi szünettel, hogy gyakran elgondolkodj azon, amit említ. Mert nem rágja a szádba a mondanivalóját, hanem hagyja, hogy te magad ízlelgesd a saját szád íze szerint és lefordítsd a saját mentális nyelvedre.

Ő csak meggyújtja a lámpást. Igen, azt hiszem ez a kifejezés jellemzi őt nagyon: meggyújtja a lámpást

A határfeszegető tartalom

Megtetszettek a kulcsszavak, mert pont olyan témát ígértek kivesézni, ami engem is épp foglalkoztatott. Tömören így tudnám összefoglalni.

HOGYAN FESZEGESSÜK A HATÁRAINKAT? MI AZ, AMIT SIMÁN MEGTEHETÜNK ATTÓL FÜGGETLENÜL, AMIT ELVÁRNAK TŐLÜNK? CSELEKEDNÜNK ÉS HINNÜNK KELL MAGUNKBAN, MERT EZT A HOZZÁÁLLÁST KÖVETELI MEG ÉS DÍJAZZA EZ A KOR.

Arra buzdít különféle kiszólásokkal a könyvben, hogy többé már nincs akadálya az egyéni fejlődésnek, és nem az a lényeg, hogy mink van, hanem, hogy mennyire vagyunk bátrak azzal kezdeni valamit.

Cselekedni kell, még akkor is, ha ijesztő a sötétben tapogatózni, kiállni valami mellett, amiben hiszünk, valami újat, összetettet, élettel telit létrehozni és végigvinni mindazt, ami ezzel jár.

Nyomatékosít:

Cselekvés nélkül nem megyünk semmire!

Ebben a könyvben olvastam továbbá azt az idézetet is, amelyet imádok és sok esetben szoktam hangoztatni én is. Abszolút kifejezi napjaink oktatási rendszerét is például.

Így hangzik:

Mindannyian zsenik vagyunk. De ha egy halat, annak alapján ítélünk meg, hogyan tud fára mászni, egész életét abban a hitben élheti le, hogy ostoba. Albert Einstein

Berögzült ösztöneink azt mondják várjunk, amíg felfedeznek bennünket, de meg kell érteni, hogy nekünk kell a kezünkbe venni a gyeplőnket, vállaljunk felelősséget és bízzunk magunkban. Ha ezt megértjük, kinyílnak előttünk  kapuk, a lehetőség és az eszközök a kezünkben vannak. Arra buzdít, hogy induljunk el bátran, lőjük le a károgó vészmadarakat és álljunk elő a legjobb munkánkkal, mint egy IMPRESSZÁRIÓ. (impresszárió=úttörő, aki kitalálja mi legyen a következő lépés, aztán meglépi, improvizál.)

Egyéni felelősség elve és a tétovázás rizikója

Néhány általam megfogalmazott és kiemelt kulcsszó, amelyek a nekem tetsző gondolatokra utalnak a könyvben:

a választás lehetősége | prájna | a címkézés mumusa | félelem megoldókulcs | fogaskerék hasonlat | JIRIKI | a tétovázás rizikója | egyéni felelősség elve | határ(vonal)sértés | a cselekvés fontossága gyakorlat teszi a mestert | probléma és megoldáskártyák | a saját tojás megtalálása | kudarckerülés | ugródeszka sztori | a konfortzóna kiterjesztése

Már írtam néhány bejegyzést, amelyeket ez a könyv, vagyis valamely gondolata, minifejezete inspirált, és bízom benne, hogy téged is motiválni fog vagy a könyv elolvasására, vagy úgy amblokk egy tudatosabb szemléletmódra, amely másoknak is inspiráló lesz.

Amolyan “villanykörtés” könyv volt.

Az eheti 40%-os HVG-könyvkupont Seth Godin – Ikarosz tévedése című könyvére válthatják be a szikraolvasók június 13-16 között.

Részletek: 365letszikra.hu/hvgkupon

[sgmb id=”2″]


HA TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

Ezeket olvastad már?