Hogyan tervezzem meg a karácsonyi ajándékozást kreatívan? Íme a Mind Map!

Szerző: Szlafkai Éva
mindmap-karacsony-ajandek-365letszikra

Ha nem akarsz mindent az utolsó pillanatra hagyni, itt az ideje foglalkozni a karácsonyi ajándékokkal. De mi lenne, ha most nem nyűgként fognád fel, hanem izgalmas és könnyen megoldható kihívásként? Mutatok egy módszert, amellyel mindenki megkaphatja tőled karácsonyra azt, ami igazán passzol hozzá, Te pedig egy konkrét tervet, hogy senki ne maradjon ki. És a grátisz: bármilyen más helyzetben is használhatod. A Mind Map egy kreatív gondolkodási módszer, én számos helyzetben használom.

Mi az a Mind Map?

A Mind Map egy szabályzott kreatív problémamegoldó módszer, és mint ilyen, segíti előhozni a megszokott gondolkodási kereteinken kívül megoldásokat. Nem lineárisan dolgozza fel az infókat (vagyis ahogy általában jegyzetelünk, egymás alá írva a szavakat, mondatokat), hanem egész olyan, mint az agyunk.

A Mind Map úgy ábrázolja a a gondolatainkat, ötleteinket, ahogyan azok strukturálódnak az agyunkban. (Kaszás György)

Éppen ezért ezt a rendszert sokkal átlátjuk, jobban értelmezzük, hamarabb megjegyezzük. A Mind MAp struktúra segíti a jobb és bal agyfélteke közötti átjárást, vagyis a logikai, stratégiai dolgokért felelős bal agyféltekénket ügyesen összeköti a kreativitásért felelős jobbal. Így a klassz, egyedi megoldások immár logikus, tervezhető formában előttünk is állnak, és így sokkal eredményesebb megoldások születnek.

Képzeld, Leonardo da Vinci jegyzetelési módja is a Mind Map elődjének tekinthető, hiszen az ábrákat és szövegeket nem egymás alá helyezte el, hanem értelem szerint egymáshoz kapcsolódóan. Viszont Darwin nevéhez fűződik az eredete, ő már egyértelműen ezen logika alapján vázlatolt. Wow! 🙂

Mind Map - 365letszikra -karácsonyi ajándék
Íme az én Mind Map-em

Miért jó a Mindmap?

 • Elvezet olyan megoldásokhoz is, amelyek rutingondolkodással nem elérhetőek.
 • Időt spórolsz meg, hiszen hamarabb jegyzetelsz, hamarabb jutsz eredményre, hamarabb megjegyzel egy infóhalmazt.
 • Számos területen és helyzetben használhatód mind a munkában, tanulásban, magánéletben. Pl:
  • Feleletre, vizsgára való felkészülés.
  • Prezentációra, előadásra való felkészülés.
  • Tervek készítése (célok felvázolása, munkahely váltás, karácsonyi ajándékok kigondolása).
  • Döntések segítése (Hol tanuljak tovább? Hova menjünk nyaralni? Mi a nekem való munka?).
  • Olvasónapló felvázolása.
 • Kizökkent a hagyományos gondolkodási keretekből.
 • Összehangolja a két agyféltekét.
 • Javítja a kreatív teljesítőképességet.
 • Látszik a struktúra, a teljes felépítés, így jól átlátható.
 • Támogatja az agy munkáját, nem terheli le.

A sort lehet még bővíteni! Éppen ezért arra gondoltam, ha már ilyen hatékony és kreatív módszerről van szó, jó lenne veletek is alaposabban megismertetni a benne rejlő számos lehetőséget.

Ha gépen jobban szeretsz jegyzetelni, akkor vannak elektronikus Mind Mapek is, például itt.

Mind map online kurzus
Mind map online kurzus

Így tervezd meg a karácsonyi ajándékozást!

Először is fogj egy üres lapot, és vegyél magadhoz színes ceruzákat is – bár bevallom, utóbbiakat én csak ritkán használom, de ha bonyolult az ábra, segíti az átláthatóságot. Középre fog kerülni a fókuszpontunk, ez esetben, hogy karácsonyi ajándékozás, hiszen ez a fő téma. Majd ebből fognak kiindulni a fő ágak, amelyek sugarasan veszik körbe a központi témát. A fő ágak most legyenek a megajándékozni kívánt ismerősök. Belőlük pedig mindenféle asszociatív ötletek, kulcsszavak, ábrák ágaznak majd ki, és ezek az ágak összefüggő csomópontrendszert alkotnak.

Nézzük lépésekben:

 1. A fehér papír közepére írd fel, hogy „Milyen karácsonyi ajándékokat adjak?”, majd karikázd be!
 2. Húzz középről annyi vonalat, ahány embert meg szeretnél ajándékozni! Ha gondolod, használj mindenkinél eltérő színeket.
 3. Mindegyik megnevezettből húzz legalább 3 vonalat, és írj hozzá ötleteket, hogy miket szeret csinálni az illető! Ha nem akarsz vonalakat húzni, akkor máshogy szemléltesd az összetartozást.
 4. Majd ezekhez húzott újabb 3 vonallal (vagy bármivel) írj konkrét ajándékötleteket!
 5. Végül mindenkinél válaszd ki a leginkább preferáltat!

Íme egy jobban áttekinthető formában a fenti Mind Map-em. Mi mással készült volna, mint a Canva programjával!Mind Map - 365letszikra -karácsonyi ajándék

A saját Mind Map-edet úgy bővíted, ahogy akarod. Akár több embert felírhatsz, ábrákat firkálhatsz, nyilakat rajzolhatsz be az emberek és az ajándékok közé stb.

Egy pohár borral/kávéval/teával rákészülve egy igazán szórakoztató alkotó programot kreálhatsz magadnak.

A különböző fő- és alágak között is lehet kapcsolat, ezáltal klasszabb és árnyaltabb összefüggésekre is felfigyelhetsz. Ha a fenti példánál maradunk, akkor láthatod, hogy anyánál a wellness-utazás-víz témakör erős, tehát érdemes ilyen irányú ajándékot adni, Misinél pedig például a sport-peca-stílusos holmi is vezethet egy klassz ajándékhoz, például egy híres sporthorgász által aláírt pecabot igazán egyedi.

Hajrá, találd meg a saját válaszaidat! 🙂

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is a tudást!

Kövesd a Szikrákat a több ezer kíváncsi olvasóval: FB CSOPORT, ONLINE KURZUSOK, INSTAGRAM, FACEBOOK OLDAL, SZIKRAMAIL.

Kreativitás a fókuszban – előadások, céges tréningek, online kurzusok, egyéni- és csapatfejlesztés változatos témakörökben, más nézőpontokból. Rendhagyó módszerek, érdekes témák, egyedi önismereti- és fejlesztési technikák.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?