6 könyv a kreativitásról, ha más nézőpontból tekintenél a világra és az életedre

Szerző: Szlafkai Éva
6 könyv a kreativitásról, ha kreatív nézőpontból tekintenél a világra

Íme féltucat könyv a kreativitásról, amelyek bizonyítják, hogy ez a fogalom nem afféle művészi kiváltság, hanem az értelmes, érdekes, flow-val teli, kíváncsi, megelégedett élet hozzávalója.

Könyv és kreativitás?

Nevezhetjük alkotóerőnek, amellyel az életünket formáljuk, problémamegoldó készségnek, amellyel jobb megoldásokat találunk ki, vagy nézőpontnak, amellyel más szemmel látjuk a világot. De nevezhetjük kíváncsi megélésnek is, hogy miközben aktívan részt veszünk az életünkben, hozzáteszünk a világhoz. Mindennap tanulunk a kudarcainkból, és a félelmeink ellenére bőségesen aratjuk a babérjait is, sőt, másokat is erre inspirálunk hozzáállásunkkal, tetteinkkel.

Főként ezt jelenti a kreativitás, persze kinek mit, elég szabad fogalom ahhoz, hogy magad töltsd meg tartalommal. Szeretném megmutatni, szerintem mely könyvek nélkülözhetetlenek ebben a témában.

Az alábbi könyvlistát így, sorrendben is olvashatod, azonban ennek nincs jelentősége. Viszont annak igen, hogy igyekeztem kiemelni egy-egy fontosabb kifejezést, hogy az adott könyv milyen helyzetben szólhat hozzád. Én mindegyiket imádom, és nagy becsben tartom, szerintem fontos részét világítják meg a kreativitás, kreatív gondolkodás fogalmának. Mindegyik megegyezik abban – ami a Szikrának is a szellemisége -, hogy minden leginkább nézőpont kérdése. Jó olvasást! Oh, apropó. Tudtad, hogy az olvasás fejleszti a kreativitást?

Ha kíváncsi vagy további könyvötletekre és szeretnéd megosztani másokkal az olvasásélményedet, vagy csak olvasni másokét, ajánlom ezt a cikket és a hozzá kapcsolódó csoportot! 🙂

1. Kreatív zsenikből meríthetsz – A zsenialitás földrajza

Eric Weiner: A zsenialitás földrajza – A világ legkreatívabb helyeinek nyomában az ókori Athéntól a Szilícium-völgyig

Szerinted hogyan és hol keletkeznek zsenik a világban? Mi az oka, hogy a világ azon részein, ahol addig szörnyű körülmények uralkodtak, egyszer csak aranykor tombol és áramlik a kreatív alkotóerő? Vajon mi magyarázza bizonyos történelmi korok és helyszínek kreatív energiáját?

Pestis sújtotta mocskos Firenze, tikkasztó koszfészek Athén, morális kanális Bécs és szilvatermesztő Palo Alto. Képzeld, innen származnak a világ legzseniálisabb emberei, például Szókratész, Leonardo da Vinci, Sigmund Freud vagy éppen Steve Jobs. Oké, hogy a kreatív zsenik esetében a géneknek is szerepük van, de csupán 10-20%-ban. Akkor mi hat a maradék 80-90%-ra? Mi kell ahhoz, hogy valaki, valahol, valamikor kreatív zseni legyen? Erik Weiner (idő)utazásaiból, végig cselekményes sztorijaiból sokat tanulhatunk a híres kreatív zseniktől és azoktól a kultúráktól, amelyben éltek!

A zsenialitás földrajza provokatív és szórakoztató könyv, olyan szellemi kalandozás, amely megváltoztatja az alkotó zsenialitásra vonatkozó felfogásunkat, és elősegítheti a kreativitás kultúrájának kialakítását. A kreatív zsenialitás ugyanis nem magán-, hanem közügy; sőt nem egyszerűen genetikai kérdés, és még csak nem is a kemény munkához van köze, sokkal inkább egy olyan kultúra gyümölcseként kell értelmeznünk, amely ösztönzi az eredeti gondolkodást.

Ebben a cikkben nemcsak bővebben mesélek a könyvben lévő tanulságokról, de infografikába is szerkesztettem 23 tanulságot.

2. Kreatív cégtől tanulhatsz – Kreativitás RT.

Ed Catmull: Kreatvitás Rt. Az inspiráció útjában álló nehézségek legyőzése a Pixar módszerével

Mi jellemezi a világ egyik legkreatívabb vállalatát? Újszerű gondolkodásmód, építő kritika, őszinte vállalati kultúra, nyílt kártyák, szabadelvűség, a hibákból való tanulás, a változás üdvözítése és a minden szinten inspiráló csapat. Legalábbis a Pixart ez jellemzi, amelynek olyan animációs filmeket köszönhetünk, mint például a Wall-e, Toy Story, Némo nyomában, Szörny Rt.

Azt hittem, hogy a könyv főként arról fog szólni, hogyan teremtett inspiráló környezetet Ed Catmull, a Disney-vel szövetkezve hatalmassá nőt Pixar alapítója, miközben Steve Jobs vezérigazgatóként a háttérben terelgette a céget. De nem, ennél sokkal többről szól. Arról, hogyan kell egy újító víziót megvalósítani, mindvégig kitartani mellette és ennek szellemében a csapatunkkal hatékonyan együttműködni. Ráadásul úgy, hogy nem korlátozzuk a másikat, őszintén nyitottak vagyunk egymás gondolatára, kritikájára, szabad és alkotásra inspiráló légkört teremtünk és nem felejtjük el, hogy a hibák hozzá tartoznak a folyamathoz.

Felül: A Pixart jelképező embléma/szobor. Alul: A Pixar előcsarnoka

Azt hiszem, ez a könyv nemcsak a kreatív iparban dolgozók számára lehet hasznos, hanem mindenkinek, aki csapatban gondolkodik, vagy csak egyszerűen kíváncsi, hogyan lehet fejlődő szemléletmódból tekinteni a világra.

Rájöttünk, hogy nem csupán az a célunk, hogy felépítsünk egy sikerfilmeket gyártó stúdiót, hanem az is, hogy kialakítsunk egy olyan kreatív kultúrát, amely folyamatosan kérdéseket tesz fel.

Ed Catmull – a Pixar társalapítója és elnöke

Íme, még néhány nagyszerű gondolat a könyvből, de ha ez sem elég, ebben a cikkben még bővebben olvashatsz a könyvről.

  • A tévedés nem feltétlenül rossz dolog. Sőt egyáltalán nem az. Szükségszerű következménye annak, hogy valami újat csinálunk.
  • Ha az emberek őszintébbek a folyosói beszélgetésekben, mint a megbeszéléseken, akkor baj van.
  • A korlátok kijelölése elősegítheti a kreativitást.
  • Ha különösen nehéz és újszerű problémákkal kell szembenéznünk, rákényszeríthet arra, hogy másképpen gondolkozzunk.
  • A kiszámíthatatlanság a kreativitás táptalaja.

3. Ha keresed az alkotóerőd – Big Magic

Elizabeth Gilbert – Big Magic Kreatív élet, félelem nélkül

Ha hiszel a kíváncsiság fontosságában, a kreativitás erejében, az ötletek inspiráló mivoltában, akkor ez legyen az a könyv, amit következőnek mindenképpen elolvasol. Ha nem hiszel, akkor is ez legyen, mert igazi inspirációforrás, segít egy kicsit másként látni, a dobozból kitekinteni. És hozzásegíthet egy elégedettebb és alkotással teli életet élni. Nincsenek benne bűvésztrükkök, sem ezoterikus irányvonal, inkább a kreativitás témakörét szeretné egy érdekes bűvkörrel felruházni és megmutatni, hogy ez a varázslat mindenkiben ott van, és mindenképpen érdemes figyelni rá, mert hat.

Az írónő szerint a kreatív élet nem a művészek sajátsága, inkább úgy mondhatjuk, hogy felfokozott életet jelent. Egy kiteljesedettebb, izgalmasabb, érdekesebb életet. Ami félelemmel is együtt jár, hiszen különösen akkor bukkannak fel parák, amikor megpróbálsz leleményes és innovatív lenni, amikor kitalálsz valami ötletet és azt megpróbálod véghez vinni. Ilyenkor jönnek az aggályok, károgások, bizonytalanság, de ez természetes (gyík agy). A Big Magic viszont innentől kezd el hatni, hogy ezeket a korlátokat átléped, vagyis kilépsz a komfortzónádból, kinézel a dobozodból és a kíváncsiságodra hallgatva szabad leszel és azt csinálod, amit szeretnél. Mert közben jól érzed magad. És ez egy fontos kulcsszó.

Mikor kezdheted el életed legkreatívabb időszakát élni?A válasz egyszerű: amikor úgy döntesz. Hidd el, senkinek az engedélyére nincs szükséged hozzá.

Elizabeth Gilbert, író, előadó

A Big Magic című könyv számos példát és életsztorit felvonultat, hogy bemutassa, ki miért alkot, mivel kell szembenéznie és miért fontos az életében a kreatív szemlélet. Nem szövi körbe csillámporral ezeket a sztorikat, csak röviden, tanulságosan leírja és hozzáfűzi a véleményét, ami sokszor önironikus. Okés, hemzseg a öniróniától. De olyan szelíden, barátságosan, viccesen, ismerősen.

Kövesd azt, ami érdekel, ami lenyűgöz, ami felkavar, ami feléleszt. Ezért érdemes élni, nem igaz? Ebben a cikkben bővebben olvashatsz a könyvről, ebben a cikkben pedig az írónő egyik legfantasztikusabb TED-előadását vesézem ki.

4. Ha néha körülvesz a káosz – Alkotó rendetlenség

Tim Harford – Alkotó rendetlenség Hogyan legyünk kreatívak és rugalmasak túlszabályozott világunkban?

Milyen összefüggés van a kreativitás és a zűrzavar között? Hogyan születhetnek új ötletek meglepő fordulatokból és váratlan találkozásokból? Miért hat olykor bénítólag a rendszeretet a szakmai és magánéletünkben?

Már gyerekkorunktól fogva arra nevelnek bennünket, hogy rendezett és világos kategóriákba sorolt, megtervezett és kiszámítható keretek közt éljünk. Ám a legtöbbre értékelt emberi tulajdonságoknak – a kreativitásnak, a nyitottságnak és a rugalmasságnak – szerves része, sőt talán legfontosabb alkotóeleme a zűrzavar és a káosz.

Tim Harford az idegtudomány, a pszichológia és a társadalomtudományok legfrissebb kutatási eredményeit felhasználva sikeres emberek példáival szemlélteti, hogy ha kreatívak és rugalmasak akarunk lenni, teret kell engednünk némi káosznak. Az Alkotó rendetlenség ösztönző és olvasmányos mű, amely bemutatja a zűrzavar megfizethetetlen előnyeit otthon, a munkahelyen, az osztályteremben – és általában az életben.

Ajánlom a TED előadását is, amiben az egyik kedvenc könyvbeli sztorimat is elmeséli egy zongoristáról.

6 könyv a kreativitásról, ha kreatív nézőpontból tekintenél a világra alkoto-rendetlenseg-hvg

5. Nem vagy egyedül – Kreatív párosok

Joshua Wolf Shenk – Kreatív párosok Hogyan inspirálnak kapcsolataink?

Mi a közös Warren Buffettban, Sigmund Freudban és J. R. R. Tolkienben? Hogyan kovácsolnak tőkét a konfliktusokból a legsikeresebbek?  Kit akart túlszárnyalni Picasso az Avignoni kisasszonyokkal? Miért alszik ki a tűz egyes párosok között, és miért marad meg másoknál? Joshua Wolf Shenk író-esszéista lebilincselő könyvében lerombolja a magányos zseni mítoszát, és rámutat, hogy az emberi kreativitás legnagyobb eredményei együttműködés gyümölcsei. Legyen szó a „South Parkról”, az amerikai polgárjogi mozgalomról vagy éppen Van Gogh Csillagos éjéről, mindig egy páros áll a háttérben.

A szerző ‒ többek között John Lennon és Paul McCartney, Marie és Pierre Curie, Steve Jobs és Steve Wozniak példáján keresztül ‒ feltárja a bensőséges viszony hat fontos szakaszát, a találkozástól a kapcsolat felbomlásáig. Tudományos kutatásokra, személyes beszámolókra és történelmi bizonyítékokra támaszkodva nemcsak a kreativitásról és az emberi kapcsolatokról alkotott véleményünket változtatja meg, de közös alkotásra is ösztönöz.

6. Profin a kreativitásról – Csíkszentmihályi könyve alapmű

Csíkszentmihályi Mihály – Kreativitás A flow és a felfedezés avagy a találékonyság pszichológiája

A „flow atyja” követhető, élvezetes stílusban bontja ki, hogy mit ért kreativitás alatt, áttekinti, miként dolgoznak és élnek a kreatív emberek, végül ötleteket kínál a kreatív élethez – mindezt a kreativitást „gyakorló”, elismert kortárs tudósok, művészek történeteire építve, akikkel több évet átölelő interjúsorozatot végzett. Nem egyszerű megoldásokat vagy használhatatlan recepteket ígér könyvében, inkább szokatlan gondolatokat. A legfontosabb üzenete a könyvnek az, hogyan lehet mindennapi életünket úgy élni, hogy értelmesek, izgalmasak és termékenyek legyenek napjaink.

A kreatív ember számára talán az a veszteség- és ürességérzet a legelviselhetetlenebb, amelyet akkor él át, amikor valamilyen oknál fogva nem dolgozhat. Ez különösen akkor fájdalmas, ha valaki elapadni érzi kreativitását, hiszen ilyenkor egész énképe veszélybe kerül.

Csíkszentmihályi Mihály, pszichológus

A kreatív személyek komplexek, vagyis képesek olyan viselkedési módokat ötvözni magukban, amelyek a többi embernél elkülönülnek egymástól. Ahogy Csíkszentmihályi mondta, ezek a személyiségek az emberi lehetőségek egész tárházát hordozzák magukban. Ebben a cikkben olvashatsz a kreatív emberek 10 ellentmondó személyiségjeléről.

Engedd meg, hogy az én könyvemet is figyelmedbe ajánljam. 🙂

Élj kreatívan! könyv CTA

Találj rá az egyedi és szabad önmagadra!

A kreatív szemléletmód kinyitja az ajtókat – segít rugalmasabban megoldani a problémákat, felszínre hozni az ötleteket, a saját utadat járni, megragadni a lehetőségeket, hatással lenni másokra, önmegvalósítani, szabadnak, egyedinek érezni magad és kiteljesíteni az életedet. Egyszerűen felvillanyoz! A jó hír, ez a kíváncsi hozzáállás mindannyiunkban fellelhető és fejleszthető. A könyvben nemzetközileg elismert szakértők, hazai szakemberek, inspiráló történetek és elgondolkodtató feladatok segítenek kreatív éned fejlesztésében. Az eljkreativan.hu weboldalról INGYEN LETÖLTHETŐ FÜZETTEL!

Kíváncsi vagy?

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?