Újrakezdés, változás, változtatás – Mihez kezdjünk?

Szerző: Szlafkai Éva

Néha szükségünk van megerősítésre a saját váltásunkkal, vállalásunkkal kapcsolatban, motivációra a belekezdéshez, inspirációra az úthoz, válaszokra a kérdésünkhöz, körképre a minket körülvevő helyzethez, és ösztönzésre, ha nehezen érint bennünket a változás. És támaszra is, hogy tudjuk, nem vagyunk egyedül. A változás mindenkit érint. Engem is. Téged is.

Mind újrakezdők vagyunk

Folyamatosan változik a világ, és ez a tempó észveszejtő. Ha nem külső erők kényszerítenek változásra, akkor belső erők morajlanak, hogy mennyi, de mennyi út és lehetőség van. Nem csak a világ, mi magunk is változunk, ami azt is jelenti, hogy nőként is időről időre újraértelmezzük önmagunkat, feladatainkat, viszonyainkat.

A női szerepek az elmúlt században sokszínűvé váltak, a karrier, család, és önmegvalósítás útjai megnyíltak előttük, és számos lehetőség, életút áll a nők előtt a világban. Miért kellene egész életünket egyetlen szerepben leélnünk? Lehetünk anyák és művészek, cégvezetők és tanárok egyszerre vagy akár egymás után! Ma már nem elképzelhetetlen, hogy bármikor karriert, lakhelyet, életformát váltsunk. A kérdés  a hogyan – hogyan tudunk nőként váltani, változni és változtatni, újratervezni magunkat?

Az újrakezdések fakadhatnak lendületből, egy-egy felbukkanó lehetőségből, de a gondosan megtervezett karrierpályánkból sem hiányozhatnak a váltások. Van, hogy minden magától értetődően történik, de akad, amikor nem könnyű és zökkenőmentes a változás. Van, amikor muszáj, van, amikor mi vágyunk már valami újra.

Az újratervezésben, a váltásban mindig van rizikó és a félelmeink nem alaptalanok. Nem mindenki született vakmerő kalandornak, de nem csak a kalandorok lehetnek újrakezdők!

Téged is foglalkoztatnak ezek a kérdések?

A változás küszöbén ácsorogva folyamatosan nyomasztanak a különféle kérdések, gondolatok, zsong a fejünk. Jó lenne, egy kicsit tisztán látni…

  • Úgy érzed, elakadtál félúton?
  • A küszöbön toporogsz, nem mersz lelépni róla, és belevágni valami újba – legyen szó munkáról, kapcsolatokról,életmódról?
  • Nem tudod, miként kezdd a változást? Hogyan kellene újragondolnod az egészet?
  • Megváltozott körülötted a világ? Más lett a pozíciód, a szakmád, az anyagi helyzeted, a feladataid, a lakóhelyed, a családi állapotod?
  • Hogyan és milyen eszköztárral tudsz rugalmasan alkalmazkodni a változáshoz?
  • Melyek a nők erősségei és milyen tartalékaink, energiáink vannak?
  • Lehet-e egyszerre gyermekünk és karrierünk?
  • Milyen a nők munkaerőpiaci helyzete (férfiakhoz képest, bérkülönbség, gyerekvállalás, üvegplafon, genderkérdés stb.), és mit tehetünk a javulásért?
  • Hogyan állunk hely nőként férfias szerepekben, a férfiak világában?

petrapakophotography_womanspiration_SzlafkaiEva_800x

Ezekre a kérdésekre ad választ majd az HVG Restart-nap december 03-án, aminek a szervezése/tervezése az egyik aktuális szerelem-projektem. Ezért (is) írok róla ilyen lelkesen, mert iszonyat hasznos nap lesz, és azt szeretném, hogy ebben neked is részed legyen. Hogy bátorítson, támogasson.

Ahogy én újratervezek

Mindig szívesen vágtam bele új dolgokba, legalábbis azokba, amikhez volt kedvem és láttam benne potenciált. Nem mondom, hogy félsz nélkül, inkább csak erősebb volt a kíváncsiságom. Ami nekem egy fontos tapasztalat, és ami segít az új kihívásoknál, hogy elhiszem, hogy menni fog, vagy ha nem megy, akkor meg fogom tudni oldani, mert mindig így történt. Mindig! A félelmünknél mindig legyen erősebb a kíváncsiságunk, különben lemaradunk – ez a kreatív élet jelmondata is!

Nem kerülhetjük el a buktatókat, a völgyeket, a dolgok rossz oldalát, de szerencsére megismerhetjük ezeknek a másik oldalát is: a sima utakat, a hegyeket és a napos szakaszt. Ha mi indukáljuk a változást, akkor gőz erővel előre és bízzunk magunkban. Ha tőlünk független okból történik velünk a változás, akkor pedig ki kell bírni és közben szintén bízni, hogy jobb lesz, hogy elmúlik, hogy hamarosan jön a jobb szakasz. Az életünk folyamatosan változik, szinte napról-napra újrakezdjük, ez az életünk rendje.

Szóval legyünk rugalmasak ezekhez a változásokhoz, és inkább álljunk rá a szörfdeszkánkra, mintsem nyeljük a vizet és  csak hagyjuk, hogy csapdosson bennünket a hullám.  😉

Ahogy mások újraterveznek, vagy segítenek bennünket

Dr. Szondy Máté előadása azt a témát járja körül, hogy mikor jön el az a pont az életünkben, hogy meglegyint a változás szele, hogyan vesszük észre és vajon mit kell ilyenkor tennünk.

Ha ugyanígy élnénk tovább a napjainkat, mint most, milyen érzés lenne visszanézni az életünk végén?

Dr. Szondy Máté – klinikai szakpszichológus

Néha hiába érezzük, hogy valami változásra lenne szükségünk, a lépésünket sokszor megnehezítik a külső elvárásoknak való megfelelési igény és a bizonytalansággal kapcsolatos félelmeink. Persze nem mi vagyunk az egyetlenek, akik mondjuk a szakmaváltással kacsintgatnak. Saját váltó/változtató sztorijukat mesélik el egy kerekasztal beszélgetés alkalmával Nyáry Krisztián (író), Kádár-Papp Nóri (gyerunkanyukam.hu), Csejeti Ildikó (TV2) és Márk Szonja (Édesem).

Nőként szinte folyamatosan másokról  gondoskodunk, de rólunk ki gondoskodik? Mit tehetünk azért, hogy miközben a munkahelyünkön és a kapcsolatainkban a maximumot hozzuk ki magunkból, még jól is érezzük magunkat a bőrünkben?

Geszvein Erika – tanácsadó

Erika előadása azoknak szól majd, akik állandó időzavarban vannak, és úgy érzik, felőrli őket számtalan női szerepük. Olyan pár perces mikro-gyakorlatokat mutat be, amelyek energiával töltenek fel, átalakítják a munkahelyi és családi stresszhez való hozzáállást, és megmutatják az újrakezdés útjait.

Ha kíváncsi vagy mások újratervezős történeteire, ajánlom figyelmedbe az ujraterveztem.hu oldalt, amelynek alapítója, Túri Márton az előadásában megosztja saját és az interjúk során összegyűlt tapasztalatait.

Karrierpályát tervezni, szabadúszni vagy akár szabaddá válni

A karriertervezés elengedhetetlen része, hogy időről-időre felülvizsgáljuk, meddig jutottunk az önmagunk számára kijelölt úton. Hasznos is, hiszen ilyenkor látunk rá arra, vajon új kihívás foglalkoztat, elakadásban vagyunk vagy egyszerűen csak változtatni szeretnének az aktuális szakmai élethelyzetünkön. Fontosak az ilyen „checkpoint”-ok, hiszen ezeken az állomásokon célirányosan tudjuk rendezni elképzeléseinket, konkretizálni céljainkat, tudatosítani erőforrásainkat, ami segíthet a következő lépés megtervezésében. Juhász Erika, fejvadász, business coach fog ebben nekünk segíteni a Restart-napon.

18 fantasztikus év után azt éreztem, nem ég bennem az a szenvedély, amit én szeretek, és amit a kollégáim megérdemelnek. Most kimenőt adtam magamnak, hogy elvesszek az álmaimban.

Veres Rita – címkék nélkül. Szabadon.

Mi történik akkor, amikor egy szenvedély sok év után véget ér? Mi történik ilyenkor bennünk? Mit kezdjünk az érzelmekkel, hogyan találjunk rá az új szenvedélyre és identitásunkra? Veres Rita az Aon egyik vezetői pozíciójából távozott és jelenleg címkék nélkül, szabadon, újra fest, alkot. Független. Minden értelemben. Kísérletezik és hagyja, hogy minden megérintse. Sokan félreértik, nem, ez nem egy szünet a karrierében, hanem ez az életútja és így a karriere része.

Nagy Dia vállalkozó, HR Partner arra világít rá, hogy miként tudunk lavírozni a gyerekvállalás és a karrierépítés között, valamint Kiss Lilla (work.buzz) a szabadúszási hullámról fog beszélni.

Egy friss kutatás szerint az elmúlt hét évben 24%-kal nőtt a szabadúszók száma az Európai Unióban, illetve az Egyesült Államok egyetemeiről kikerülő friss diplomások fele egyáltalán nem is tervezi, hogy alkalmazottként helyezkedik el. 

Kiss Lilla – work.buzz

Hazánkban is egyre nő a független szakemberek száma, amely számos előnnyel jár mind a szabadúszó, mind az őt foglalkoztató cég számára. Ugyanakkor ennek a szabadságnak ára van, és rengeteg kérdést is felvet bennünk: “Hogyan fogok elindulni? Mi lesz az első lépés? Ki fog nekem segíteni, ha elakadok? Hogy lesz ebből pénzkereset?” Kiss Lilla előadásában megismerkedhetünk a szabadúszói karrier(élet)forma előnyeivel, hátrányaival, trendjeivel, valamint az előadó megosztja saját útját, amely az alkalmazotti létből a gyesen át a szabadúszásig vezetett.

Férfiak és nők

Mi a különbség a férfiak és nők között, egyáltalán kell-e vagy lehet-e különbséget tenni a munka világában? Hogyan bújhatunk ki a sztereotípiák alól? Milyen szerepeket és berögződéseket hozunk a magánéletből és azokat hogyan használjuk a munkahelyen? Mi az, ami rajtunk múlik, mit tehetünk, hogy egyenlőbb legyen a játszma? Milyen hatással van a munkahelyi légkörre és az előmeneteli lehetőségekre a nemek aránya? Hogy áll a genderkérdés ma a világban illetve hazánkban? Ráskó Eszter előadásában pedig nemcsak pszichológiai és HR szakmai szempontból fog ezekre a kérdésekre válaszolni, hanem a Comedy Central népszerű humoristájaként megvilágítja a férfi-női ellentétek komikus oldalát is.

5 szeretetnyelv - Gary Chapman - szívesség

Rethink. Restart. Respect.

Minden azzal kezdődik, hogy újragondolunk. A szerepeinket, a munkánkat, az életünket. Majd merészen megnyomjuk a restart gombot, és lépünk. Közben pedig igyekszünk erőt meríteni a számunkra inspiráló és tiszteletet érdemlő emberekből. Aztán hol elakadunk, hol jól haladunk, de mozgásban, változásban vagyunk. Ha te is merítenél mások példájából, akkor ajánlok néhány előadót még.

Hogyan válhat hajtóerővé a kiszámíthatatlanság, a bizonytalanság és a felkészületlenség az újrakezdésben?

Nagy Judit – coach, tréner, műsorvezető

Judit több, mint 10 évvel ezelőtt egy komoly traumát élt át. Ennek feldolgozása komoly szembenézésre kényszerítette. Óriási falakat kellett áttörnie ahhoz, hogy ráébredjen veszteségeinek ajándékára és a lehulló téglákból újra építkezzen. Megküzdési stratégiáját három lépésben, személyes példákkal és történetekkel, tabuk nélkül osztja meg a hallgatókkal.

Risztov Éva is mesél az olimpiai aranyéremig vezető útjáról és a vízen túli új életéről. Milyen keményen küzdött az elismerésért az adottságai révén nem úszásra termett Éva, és hogyan élte meg, amikor hirtelen senkire sem számíthatott? Miként formálta át a jövőéjét, miután egyszer már abbahagyta az úszókarrierjét, és mi lett vele azóta, hogy tavaly végleg bejelentette visszavonulását? A többszörös újrakezdő Éva története nem csak tanulságokat és inspirációt ígér, hanem jó szórakozást is.

Geszti Péter, a nagy újrakezdő maga a megtestesült multipotencialitás, vagyis aki egyszerre több vasat tart a tűzben, hiszen számos területen dolgozott már, ráadásul párhuzamosan, mondjuk mint dalszerző, énekes, előadó, projektmegvalósító (ARC plakát, A nagy vágta), reklámszakember stb. Sokféle tevékenységének tapasztalata segíti, hogy alkotóéletében és kommunikációs projektjeiben egy tágabb horizonton értelmezze a feladatokat, és szintetizálja a vele dolgozó specialisták munkáját. Az eredetileg magyar-történelem szakos tanárként induló Geszti mottója:

Nem az kérdés, hogy milyen hosszú az élet, hanem az, hogy milyen széles?! 

Geszti Péter – reklámszakember, előadó

Senki se úgy ugrik bele egy együttélésbe vagy házasságba, és lesznek gyerekei, hogy előre eltervezi, hogy el fog válni. Vannak azonban helyzetek, mikor a válás jelenti a jó megoldást. A női önbecsülés, egy párkapcsolatba vetett bizalom, a szülői kompetencia érzés helyreállítható-e a válás után? Palya Bea sikeres előadóművész, aki újabban motivációs tréningeket tart, őszintén mesél a válásáról, hogy miként lehet megtanulni az elengedést. A Restart-napon Deliága Éva pszichológussal beszélgetnek arról, hogyan lehet úgy válni, hogy legkevésbé sérüljenek a felek, pláne a gyerekek.

Szóval lesz inspiráció dögivel. 🙂

HVG Restart – A nagy újratervezés-nap

A december 03-ai Restart konferencia célja, hogy a résztvevő nők hiteles és értékes muníciót kapjanak a változás küszöbén történő átjutáshoz és a sikeres továbbhaladáshoz. Megerősítést a saját váltásukkal, vállalásukkal kapcsolatban, motivációt a belekezdéshez, inspirációt az úthoz, választ a kérdésükre, körképet a piaci viszonyokról, ösztönzést, ha nehezen érinti őket a változás, és támaszt, hogy tudják, nincsenek egyedül.

A RESTART-napon olyan emberekkel beszélgetünk, akik már voltak az újrakezdés küszöbén – változtak, váltottak, változtattak, vagy másokat segítettek ebben!

Ajándék könyv + magazin

Nézd meg a tematikát, az előadókat, a programokat, hiszen közel 20 szakember segíti majd az utad. A belépőjegy mellé Sherly Sandberg – Dobd be magad c. fantasztikus könyve és a legfrissebb A Nő magazin az ajándék.


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAILFACEBOOKINSTAGRAM

Ezeket olvastad már?