Tavaszi nagytakarítás – nemcsak a spejzben, mentálisan is

Szerző: Vendég Szerző

A rendrakást ne csak az otthonunkba iktassuk be tavasszal, érdemes az életünkben is körülnézni, és mondjuk rendet tenni a szokásaink között. Kisöpörni azt, ami már nem szolgálja a javunkat, helyette újakat beépíteni. Erről szól Kecskés D. Ágnes írása.

Április a kellemesen simogató napsugarakkal együtt hozza el a gyerekkorunk óta belénk égetett kényszerítő érzést a tavaszi nagytakarítás iránt. Szimbolikus jelentése, hogy kisöpörjük a telet, a hideget és a rossz szokásokat. A legtöbb háztartásban ez annyit jelent, hogy kimossuk a függönyöket, kipakoljuk a spejzt és kiporoljuk a szőnyegeket.

Éppen, amikor a spejzban a harmadik doboz kakaóport tettem vissza a polcra, mostmár jól látható helyre, hogy elkerüljem a negyedik doboz vásárlását, belémvillant. Mi lenne, ha kicsit visszatérnénk a hagyományokhoz és megpróbálnám a rossz szokásokat is kimosni az életemből?

Miért fontos értékelni, elemezni a saját szokásainkat?

Mert lehet, hogy már “megromlott”, azaz nincs rá szükségünk és csak hátráltat, másrészt a szokásaink teszik lehetővé, hogy ne kelljen annyi értékes időt veszíteni döntéshozással, hanem rutinból végezhetjük a feladatainkat.

Először is nézzük végig, hogy milyen pozitív szokásaink vannak amiket egyrészt szeretnénk megtartani, másrészt hasznos lenne, ha könnyedebben és gyakrabban ismétlődne. Nálam ilyen például a munka flow, ami nem más, mint egy állapot, amikor megszűnik létezni az idő, csak te vagy és a produktív gondolataid áramlása (Csíkszentmihályi Mihály). Milyen jó is lenne, ha megszakítás nélkül, örömmel tudna az ember mindig dolgozni. Az állandó flow munka elérése szinte lehetetlen, de ha ismerjük a saját triggereinket, akkor gyakrabban eshetünk hatékony munka-kómába. Az én esetemben a kiváltó események közé tartozik a kávé íze, a víz, pár másodperces hátnyújtózkodás a székben és néhány zongorista mozdulat az ujjaimmal.

Amellett, hogy megfigyeljük az áramlás kiváltó hatásait, fel kell ismernünk az aktív munkát zavaró tényezőket is. Gondolok például kért vagy kéretlen értesítésekre, akár saját gondolatokra, felugró ablakokra a neten és még sorolhatnám tovább a flow gyilkosokat. Ilyenkor amint észreveszem, hogy elkallódott a figyelmem, veszek egy mély levegőt és megpróbálok visszacsobbanni az áramlásba.
Az én esetemben a kiváltó események közé tartozik a kávé íze, a víz, pár másodperces hátnyújtózkodás a székben és néhány zongorista mozdulat az ujjaimmal.

Amellett, hogy megfigyeljük az áramlás kiváltó hatásait, fel kell ismernünk az aktív munkát zavaró tényezőket is. Gondolok például kért vagy kéretlen értesítésekre, akár saját gondolatokra, felugró ablakokra a neten és még sorolhatnám tovább a flow gyilkosokat. Ilyenkor amint észreveszem, hogy elkallódott a figyelmem, veszek egy mély levegőt és megpróbálok visszacsobbanni az áramlásba.

A rossz szokások átalakítása

Most jön a fekete leves. Általában nem az a fájdalmas, ha egy alapvetően jó szokást kell finomhangolni, hanem az ha egy rosszat kell átalakítani. Két szokást említenék példaként. Két olyan dologról van szó, ami kicsiben nem veszélyes, nem igazán befolyásolja az életemet, de ha eldurvul, akkor jelentős károkat okozhat.

Nálam a top kettő káros szokás a telefon fölösleges nyomkodása, a másik pedig az esti 1-2 pohár vörösbor. Kevés bosszantóbb dolog van, mint amikor találkozol valakivel és beszélsz az illetőhöz és ahelyett, hogy 100%-ban rád figyelne, megnézi az értesítéseit hátha fontos. Ha csak nem szívsebész az illető el sem tudom képzelni, hogy mi nem várhat pár órát. Sajnos hajlamos vagyok azok a bosszantó emberek közé tartozni, akik megnézik az értesítéseiket. A megoldás pedig rendkívül egyszerű: kapcsold ki az értesítéseket. Az én telefonon nullahuszonnégyben éjszakai üzemmmódra van állítva, hogy ne csak akkor legyen hang- és rezgéstelen, ha valaki üzenetet küldene, de akkor mocorogjon, ha valaki felhív. Ezt a módszert ajánlom a “kezdőknek”, drasztikusabb megoldás kedvelőknek pedig azt, hogy vagy hagyd a táskádban a telefont vagy felejtsd néha szándékosan otthon.

Dribbble

Vörösbor helyett vörös tea

A vörösboros történet, hogy egészen őszinte legyek nagyobb problémát okozott. Erősebbek voltak a megvonási tünetek. Vállalkozóként nem kell magyaráznom, hogy néha a napi működés is mennyi stresszel jár. Egy-egy munkanap végén nem is vágyom másra, mint egy zamatos pohár vörös italra, hogy megnyugtasson és végre tudjak pihenni, relaxálni. 1-2 pohár bortól az ember nem lesz alkoholista, de függő igen. Én pedig erős, független nőként visszautasítom, hogy bárminek a hiánya megvonási tüneteket okozzon. Sokan ilyenkor a sportot javasolják, de azt hiszem, hogy heti három crossfit, heti 3 futás és 1 jóga, azaz heti 7 nap mozgás mellett, több edzés már nem lökné lejjebb a stressz szintemet. Bor helyett pedig nassolni a hízékony alakommal szintén veszélyes kaland lett volna.

Helyette olyan alternatívát kerestem, ami piros, nyugtató hatású, olcsó és szintén pohárba tölthető. Ez pedig nem más, mint a tea. Spejzpakolás közben kiderült, hogy ha következő 10 évben nem veszek teát, akkor is félig tele lesz a teás polcom. Közel három hónapja történt a váltás és azóta sem vágyom vissza a mindennapi borozgatásra. A forrón gőzölgő illatos piros tea nálam ugyanazt a hatást éri el.

Jel + rutin + jutalom = szokás

Charles Duhigg, a Power of Habits (A szokások hatalma) című könyvében nagyon megragadott, az a gyakorlatias és kézenfekvő gondolat, hogy a szokás kialakulása két összetevőből áll: inger és a cselekvés utáni jutalmazott érzés. Ilyen egyszerű. Ha van már egy meglévő szokásod, akkor ahelyett, hogy a saját akaraterődre támaszkodnál, figyeld meg, hogy mik azokat az események, amik után erős vágyat érzel az adott szokás iránt és mi az az érzés, ami a cselekvés után elfog.

Ezt az elvet megértve, önismerettel vegyítve nem lesz olyan szokás, amit ne tudnál kimarni az életedből és de olyan sem, amit ne tudnál beleépíteni.

Nálatok hogy áll a kinti-benti tavaszi nagytakarítás?

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu


Ezeket olvastad már?