A boldogság valaha ismert 4 legjobb gyakorlata

Szerző: Szlafkai Éva
A boldogság valaha ismert legjobb 4 gyakorlata

Ezen gyakorlatok mindegyike szerepet játszik a kreativitásunk serkentésében is, hiszen feljavítják azt a képességünket, hogy meglássuk a lehetőséget az új dolgokban. Közben pedig a belőlük fakadó jó hangulat számos területen érezteti a hatását. Elégedettebbek leszünk, nyugodtabbak, energikusabbak, kiegyensúlyozottabbak, egészségesebbek, optimistábbak, reziliensebbek, és lehetővé teszik, hogy több problémával birkózzunk meg egyszerre. Jöjjön a boldogság és a kreativitás négy leghasznosabb és mindeközben mindennapi gyakorlata.

Érdemes mindegyikre odafigyelni, mert amikor nehézségekkel nézünk szembe, vagyis amikor leginkább szükségünk lenne egy kis boldogságlöketre, hogy leküzdjük a nehéz időszakot, általában ebből a négy dologból adjuk fel az egyiket, vagy többet is. Te melyiket dobod sutba legelőször?

A boldogság receptje

A boldogság kék madarát, receptjét, titkát sokan és régóta keresik, de ahogy lenni szokott néha a dolgokkal, olyan egyszerűek, hogy fel sem tűnnek. Itt van a szemünk előtt egy karnyújtásnyira tőlünk. Valóban magától értetődőek, de hajlamosak vagyunk alábecsülni a jelenlétüket és a hatásukat. Szeretném, ha újra felfedeznéd az alábbi gyakorlatokat és napi/heti szinten beépítenéd az életedbe. Mind a négyet! Ehhez nem kell megfeszülnöd, csak ki kell alakítanod szokássá, vagyis következetesen és rendszeresen gyakorolni őket. A többit bízd a biológiádra, hogy a felszabaduló örömhormonok éreztessék az életedre gyakorolt jótékony hatásukat.

A motivációnkra és a kreativitásunkra óriási hatással lévő négy tevékenység a hála, a mindennapos testmozgás, a tudatos jelenlét és az alvás alkotja a boldogság valaha ismert legjobb receptjét.

Nem találtam fel a spanyolviaszt, ugye? Sem én, sem Steven Kotler A lehetetlen művészete című könyvében, amelyben nagy hangsúlyt fektet az alábbi gyakorlatokra és számos neurobiológiai kutatással is alátámasztja a hatékonyságukat. Mégis, nem elég hangsúlyozni a fontosságukat.

Nézzük is meg, miért olyan hasznosak és hogyan tesznek bennünket kreatívabbá, sőt boldogabbakká.

Vágjunk bele!

Ami az agyunkban aktiválódik jókedv hatására: ACC

Mielőtt belevágunk, egy mini tudományos háttérinfó a kreativitáshoz kapcsolódóan. A jó hangulat a kreativitás fokozásának kiindulópontja – a figyelmi és a szaliencia agyi hálózatban is szerepet játszó ACC aktivitását előzi meg. Az ACC (anterior cingularis kéreg) felelős azért, hogy az agyunk észrevegyen nem odaillő dolgokat, ezáltal segítse a mintafelismerést és létrehozza az AHA-élményt. Ebbe most nem megyek mélyebbre a cikkben, de ígérem, hogy egy másikat a témának szentelek.

A boldogság érzéséhez vezető 4 gyakorlat

Mit kell tenned, hogy fokozd a boldogság érzetét az életedben és előkészítsd a terepet a kreativitásnak? Építsd be az életedbe az alábbi négy dolgot, legyél rendszeres és következetes.

A boldogság valaha ismert 4 legjobb gyakorlata
Forrás: Anastasia Stefurak Behance.net

1. Hála

A hála arra edzi az alapbeállítás szerinti negatív agyunkat, hogy a pozitívabb dologra koncentráljon. Tudatunk természetétől fogva lelkesen szűri a negatív információkat, hiszen a fennmaradásunk érdekében az első szűrőnk az agy veszélyérzékelő központja, az amigdala. Ha el tudjuk néha téríteni a negatív infóktól, akkor az felüdülésként hat a sok rossz után. Tudod, amikor minden hülyeségért bosszankodunk az időjárástól kezdve a harisnyán felszaladt szemig, a gyerek viselkedése miatt, a social média hírfolyamán, a kollégák vagy a családunk megjegyzésein, a hosszú kasszasor miatt a boltban és ráadásul pont nálunk fogyott ki az a rohadt szalag és a hírekről még nem is beszéltünk. Nem is fogunk!

Egy negatív ingerekkel teli nap után csodás megnyugvás, hogy egy kicsit a jó dolgokra tereljük a fókuszt, ezáltal is elégedettebbek leszünk, és szerotonin formájában örömhormonokat szabadt fel a testünk. Meg is ágyaztunk a boldogságnak.

A hála napi szintű gyakorlása pozitívra hangolja az agyat.

Mark Beeman – The Eureka factor:Aha moments, Creative Insight and the Brain

Módosítja az amigdala szűrőjét, hogy több pozitív ingert engedjen be. A napi hála gyakorlásával optimistábbak, magabiztosabbak lehetünk és közvetetten nagyobb esélyünk van átélni a flowt, amit kutatások is alátámasztanak (Flow Research Center Collective).

A kreativitás az agy újrakombinálási folyamata, és mint ilyen, először nyersanyagot gyűjt a figyelmünkkel összegyűjtött információkból, azokból az ingerekből, amelyek körülvesznek (lásd. Biológiai ötletgyár). A hála pozitív inger, így szuper munícióval látja el az agyat, konkrétan a szaliencia ideghálózatot – amely a kreativitás kulcsa. A hála gyakorlása közben jobb kedvünk lesz, a jobb kedv pedig aktiválja az ACC-t, vagyis teret ad az agyi hálózatainknak, hogy érdekes dolgokat vegyenek észre, amelyek eddig nem voltak szem előtt, ezáltal ellátva bennünk jó ötletekkel, értékes megoldásokkal.

https://365letszikra.hu/elkesedes-hajtoero-csucsteljesitmeny/

Így gyakorold:

 • Esténként lefekvésnél sorolj fel 3 dolgot, hogy miért vagy hálás.
 • Vezesd fel a napi feladataid mellé, hogy leírsz 3 dologt, amiért hálás vagy aznap vagy hálás voltál tegnap, így egyből egy pozitív iránnyal vágsz bele a napba.
 • Adj másoknak hála üzeneteket.
 • Vezess egy TOP10-es listát a heti legjobb dolgokról, ezt akár család szinten is kipróbálhatod, akár a vasárnapi ebédnél vagy hétvégi közös programként, esetleg szentelhettek neki egy helyet a hűtőn vagy egy falitáblán.
 • Próbáld ki a hála-tószt gyakorlatot.
 • Bármikor írjunk le 10 dolgot, amiért hálásak vagyunk és érezzük is át, figyeljük meg a közben támadt testi érzeteket is.
 • Nyugodtan bővítsd a sort egy saját ötlettel.

2. Testmozgás

Ez az a téma, amely iránt nagyon elkötelezett vagyok, könyveket töltenék meg tudásanyaggal, de most igyekszem csak néhány fontos mondatra korlátozni a közléskényszeremet.

Muszáj mozognod ahhoz, hogy fizikailag és mentálisan egészséges maradj. Pont. Felkiáltójel. A világ egyik legelhízottabb és legdepresszívebb nemzete vagyunk! Ez nagyon szomorú.

boldogság és a testmozgás
Forrás: Anastasia Stefurak Behance.net

A testmozgás során nemcsak izomzat épül, de fejlődik az állóképesség, jobb lesz a szervezet oxigénellátása, egészségesebb lesz a testtömegindexünk, aktívabbak leszünk minden téren, kevésbé eszünk egészségtelenül és nagy mennyiséget, javul a zsír/izom arányunk, jobban mozognak az izületeink (mozgás során termelődik az izületi folyadék) és azt még nem is említettem, milyen rossz a hatása van a gerincünkre és úgy általában a vázizomzatunkra az ülő életmód. A fizikai mellett fejlesztő mentális folyamatok is lejátszódnak: növekszik a motiváció, nő az elégedettség, az életkedv, a magabiztosság, az önbecsülés, csökken a stressz és elárasztanak az örömhormonok (szerotonin, norepinefrin, dopamin, endorfin). Mindez enyhíti a szorongást, javítja a hangulatot és támogatja az ACC munkáját, ezáltal pedig a kreativitást. Nincs is jobb egy inkubációs célú futásnál, ha pedig a produktivitásunkat szeretnénk 200%-kal növelni, akkor a kreatív sprintet ajánlom.

Így gyakorold:
 • Hasznosabb heti 2 mozgással eltöltött alkalom RENDSZERESEN, mint egy hétig túl sok mozgás, amitől hamar elmegy a kedvünk és elhagyjuk.
 • Találjuk meg a nekünk való mozgásformát, ami megfelel a célunknak és az érdeklődésünknek.
 • Ne vállaljuk túl magunkat, figyeljünk az edzettségi állapotunkra, tartsuk be a fokozatosság elvét!
 • Próbálj ki akár több edzésformát is, váltogasd, az újdonság ráadásul új lendületet is adni fog.
 • Rengetek home gym videót találsz a neten, ha valamikor csak az otthoni mozgás fér bele, de én arra bíztatlak, hogy menj ki a természetbe, vagy menj közösségbe, ha ezt megteheted. Ha másért nem, hát azért, hogy további örömhormok szabadulhassanak fel és még boldogabbá tegyenek téged.
 • Az otthoni mozgásforma nálam a jóga, ami kiegészíti a futást és az erőnléti edzéseket, én a Yoga with Adriene 30 napos jóga kihívásait csinálom már több mint egy éve. Egyik ismerősöm viszont a Gyerünk, anyukám! programjaira esküszik.
 • Ha nem tudod, mit és hogyan mozogj, kérd szakember segítségét, hogy helyesen végezd a gyakorlatokat.
 • Nyugodtan bővítsd a sort egy saját ötlettel.

A cikk további részét tudásanyaggá bővítve keresd a Szikra Hub-ban.

Csatlakozz a Szikra Hub-hoz, és fejlődj kreatívan Te is ezen az ÖNISMERETI JÁTSZÓTÉREN! A klub célja, hogy rendhagyóan megközelített témákkal és folyamatosan bővülő tudástárral segítse az önfejlesztésedet számos területen, miközben a POWER SKILL-jeidet is fejleszted. Mentoranyagok, tervezők, kihívások, könyvek tudásanyagai, workshopok, coaching alkalmak és mindez kreatív köntösben, ráadásul közösségben. Kíváncsi vagy a több mint 300 tudásanyagra? Nézz körül a www.szikrahub.hu oldalon!

Illusztrációk: Anastasia Stefurak Behance.net

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?