Így őrizhető meg a szeretet egy párkapcsolatban – 5 szeretetnyelv

Szerző: Szlafkai Éva

Ha megismerjük az 5 szeretetnyelvet és megtanulunk a másikhoz a saját „nyelvén” szólni, óriási változást tapasztalhatunk a kapcsolataink minőségében. Megőrizhető a szeretet a párkapcsolatban, amikor a szerelmi lángolás alábbhagy, javulhat a szülő-gyerek viszony és jobban ápolhatjuk munkahelyi/baráti kapcsolatainkat is. A válasz az öt szeretetnyelv megismerésében rejlik: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés.

Mindannyiunknak más a neveltetése, mások a tapasztalatai, élményei, elképzelései. Miért is gondolnánk, hogy ugyanazon módon fejezzük ki az érzelmeinket?

Géza imád ajándékot kapni. Ilyenkor azt érzi, hogy nagyon fontos a másik számára, valamint azt hiszi, hogy akkor a másik is ugyanezt gondolja, amikor viszontajándékozik. Ezzel szemben, Gizi akkor érzi magát boldognak, és szeretettnek, ha Géza vele foglalkozik, figyel rá, amikor mondanivalója van. Bár nagyon örül a Gézától kapott virágoknak, de nem ezek a virágajándékok tölti fel a „szeretettankját”, ő minőségi időt szeretne.

Bobi minden pillanatban készen áll a szexre, alig várja, hogy Böbét elhalmozhassa az érintésével, miközben Böbe sokkal jobban lázba jönne, ha a párja mondjuk kivenné a részét a háztartásból, elmosogatna, néha ő főzne, vagyis szeretetét szívességekkel bizonyítaná.

Ez csak két példa, rengeteg van, mint ahogy számos ember, mégis Gary Chapman, amerikai pszichológus, párterapeuta munkájának sok évtizednyi tapasztalatából leszűrt egy egész jól kategorizálható sémát. Ez egyfajta szeretet-jelrendszer, ami megmutatja, milyen cselekvésektől érezzük magunkat szeretve, és ha így „szólnak” hozzánk, akkor érezzük a másik szeretetét. 5 fő szeretetnyelv létezik Chapman szerint:

 1. Elismerő szavak
 2. Minőségi idő
 3. Ajándékozás
 4. Szívességek
 5. Testi érintés

Ha a másikhoz a saját szeretetnyelvén szólunk, érezni fogja a figyelmünket, törődésünket, szeretetünket és egyre jobban érzi majd magát a kapcsolatban. Ha pedig jól érzi magát, töltődik a „szeretettankja”, és ő is viszonozni fogja a tőlünk kapott odafigyelést. Mégpedig azzal, hogy ő is a mi szeretetnyelvünkön fog hozzánk szólni. Win-win.

Miről panaszkodik neked a párod leggyakrabban?

A válaszban rejlik a kulcs a szeretetnyelvéhez. De hogyan állapítjuk meg pontosan, hogy milyen a szeretetnyelvünk? Az alábbi cikkben igyekszem kifejteni, de Gary Chapman – 5 szeretetnyelv c. könyvében (Harmat Kiadó) részletes tesztet és bővebb leírást, szemléltető példákat találsz. Na jó, ide kattintva is találsz teszteket!

Hogyan tudod teszt nélkül is megtudni, mi a te szeretetnyelved?

Tedd fel magadnak az alábbi 3 kérdést!

 1. Hogyan fejezed ki általában a szereteted mások felé? Szívesen segítesz másoknak, esetleg mindig gondoskodsz valami kis ajándékkal, netán szóbeli megerősítést adsz másoknak? Jó útmutató ennek az átgondolása.
 2. Mi miatt panaszkodsz a legtöbbet? Ha nem tudod megmondani, kérdezd meg a párodat, garantáltan meg tudja mondani. 🙂
 3. Mit kérsz a másiktól a leggyakrabban? Hátmasszázst, közös kirándulásokat, besegítést a háztartásba, virágot, vagy azt, hogy mondja el a véleményét valamiről? Ennek a megválaszolása is jó iránytű lehet.

Ha több opció is szóba jöhet, akkor tedd fel magadnak a kérdést: „Melyikről mondanék le a legkönnyebben?”

Elismerő szavak

A bátorító szavak, váratlan dicséretek sokat jelentenek a számára, a sértések viszont mély sebeket ejthetnek nála, nehezen lépnek túl rajta. Éppen ezért fontos, hogy milyen hangnemben szólunk a másikhoz, hogy kedvesek legyünk, érdeklődőek, nem követelőzőek.

Az elismerő szavak célja nem az, hogy hízelgéssel keresztülvigyük az akaratunkat, hanem a biztatás, hogy hiszünk a másikban és a képességeiben.

Gary Chapman

Te mit hallanál legszívesebben a párod szájából? És vajon ő a tiedből?

5 szeretetnyelv - Gary Chapman - elismerő szavak

Ha a másiknak az elismerő szavak a szeretetnyelve:

Ha másiknak az elismerő szavak fejezik ki a szeretetet, akkor az alábbi teendőket ajánlja Chapman:

 • Egy héten át jegyezz fel minden elismerő kifejezést, amit a másiknak mondtál. Egyből ki fog derülni, hogy van-e még mit fejlesztened a repertoáron.
 • Tűzd ki célul, hogy egy hónapon keresztül mindennap mondasz valami bókot, kedvességet, elismerést, dicséretet a másiknak. Mindennap mást.
 • Dicsérd szóban a másikat a szülei, barátai, ismerősi jelenlétében. Ezzel win-win-win szituációt teremtesz, hisz a másik nagyon fog örülni, az ismerősi büszkék lesznek rá a dicséret hallatán, te pedig majd biztosan bezsebeled az ő elismerését a neked tetsző formában.
 • Figyeld meg a másiknak az erősségeit, és hangsúlyozd ki a lehető legkonkrétabban őket mindenféle szituációban. Nem kell túlspilázni, az egyenes, egyszerű és őszinte kifejezés a legcélravezetőbb.
 • Néha írj a másiknak egy bátorító üzenetet, e-mailt a nap folyamán.
 • Mondj köszönetet a másiknak bármiért, amit éppen tett és ami miatt hálát érzel. Nagyon jól fog neki esni.

Minőségi idő

Talán az egyik legértékesebb és leggyakoribb nyelv a minőségi idő, mégpedig szerintem azért, mert időből van a legkevesebb. Ha pedig ezt a hiánycikket megosztjuk valakivel, az bizony fontos számunkra. A minőségi idő (a dánoknál talán a hygge fejezi ezt ki) azt jelenti, hogy osztatlan figyelemmel fordulunk a másik felé. Ez jelentheti azt, hogy időt szentelünk a közös programoknak, elmegyünk étterembe, együtt sportolunk, nem dolgozunk este, amikor a másik inkább velünk szeretne időt tölteni,  tévézés helyett társasozunk, vagy éppen figyelmesen és aktívan hallgatjuk a másikat, amikor hozzánk beszél.

A minőségi idő lényege az együttlét. Ez nem csupán fizikai közelséget jelent… az együttléthez nélkülözhetetlen az egymásra fordított figyelem.

Gary Chapman

Mindegy, hogy milyen tevékenységet végzünk együtt, érzelmeket tekintve azonban nagy jelentősége van az együtt töltött időnek, és ezeknek a pillanatoknak az emléke berögzül, bármikor előhívható és felmelegíti a szívünket. Valamint a férfiaknak fontos hír, hogy az esti szexre való előkészítés már reggel kezdődik (és nap közben érlelődik), méghozzá beszélgetésekkel, közös élményekkel, egymásra figyeléssel. 😉

5 szeretetnyelv - Gary Chapman - minőségi idő

Ha a másiknak a minőségi idő a szeretetnyelve:

Ha másiknak a minőségi idő fejezi ki a szeretetet, akkor az alábbi teendőket ajánlja Chapman:

 • Tartsunk szemkontaktust, amikor a másik  beszél, éreztetve a figyelmünket. Ne foglalkozzunk közben mással (újságolvasás, telefonnyomkodás, laptop pötyölés stb.).
 • Figyeljük a testbeszédét és következtessünk, mert útba igazíthat a másik érzéseit illetően.
 • Ne szakítsuk félbe, amikor beszél.  Kutatások kimutatták, hogy egy átlagos beszélgetésben kb. 7 mp-ig hallgatjuk a másikat, mielőtt félbeszakítanánk és közvetítenénk a saját gondolatainkat.
 • Kérdezd meg a párod, hogy mi volna az a 3 tevékenység, amelyben szívesen részt venne veled együtt.
 • Mi az a tevékenység, amit a párod szeret, te pedig nem szoktál benne részt venni? Szeret pecázni, de te felesleges és unalmas időtöltésnek találod? Mondd el neki, hogy szeretnél vele menni, mert tágítod a látókörödet és kíváncsi vagy a hobbijára.
 • Iktassatok be egy hétvégi kiruccanást a jövőben. Hardcore tanács: hagyjátok otthon a mobilokat!
 • Mindennap szakítsatok időt arra, hogy beszámoltok a napotokról, legyen ez egy 5 perces riport, vagy egy mélyebb esti beszélgetés.

Ajándékozás

A szeretet kinyilvánításának látható, kézzel fogható jelképei sokak számára nagyon fontosak. Az ajándék adás egyenlő náluk a szeretet adással, illetve a szeretettel adással. Akinek az ajándékozás az elsődleges szeretetnyelve, különösen becsben őriz mindenféle emléket, tárgyat, holmit, nehezen válik meg tőlük, hiszen ezek számára a felé irányuló szeretet fejezik ki. Ajándékot vásárolhatunk, készíthetünk, de ajándék lehet akár a mezőn szedett virág is, a lényeg, hogy kézzel fogható legyen.

A szeretet és az adni vágyás szoros összefüggését jelzi, hogy a gyermekek kicsi koruktól kezdve szívesen ajándékozzák meg a szüleiket.

Gary Chapman

Te milyen ajándékot adnál a párodnak, ha pénzszűkében vagy?

5 szeretetnyelv - Gary Chapman - ajándékozás

Ha a másiknak az ajándékozás a szeretetnyelve:

Ha másiknak az ajándék fejezi ki a szeretetet, akkor az alábbi teendőket ajánlja Chapman:

 • Gondolj után, hogy az elmúlt időkben milyen ajándéknak örült őszintén a párod, mindegy hogy ezt tőled, vagy másoktól kapta. Írd össze, így lesz egy képed, hogy miket szeret leginkább kapni.
 • Olyan ajándékot válasszunk, ami nem terhel meg anyagilag és be is tudjuk szerezni, valamint passzol a feljebb összeírt ötletek közé.
 • Mit szólnál, ha az adventi 24 ablakos meglepetést áttennéd a párod születésnapja környékére, ahol a 24. ajándék pont a születésnapján fogadná őt, amit már 23 napja 23 kis ajándék készített elő. Persze nem kell mindennap drága ajándéktárgyakat vásárolni, tökéletesen megteszi egy általunk megírt köszönöm kártya, vagy egy nálunk beváltható masszázs kupon is. 🙂
 • Vedd észre a természet ajándékait a következő kirándulás alkalmával, amivel meglepheted a másikat, legyen ez egy kimunkálandó fadarab, vagy szép erdei virág.
 • Készíts valamit a társadnak saját kezűleg, ami kifejezi, hogy mennyire fontos neked, hiszen te magad gyártottad.
 • Írd össze egy jegyzetfüzetbe a párod által alkalomadtán említett dolgokat, aminek örülne.

Szívességek

Cselekedeteinket számos tényező befolyásolja: szüleink mintája, a tapasztalataink, a szükségleteink, vágyaink és érzelmeink. Egy dologban azonban biztosak lehetünk egymás magatartásával kapcsolatosan: nem lesz ugyanaz, mint amit a szerelmi lángolás hevében tapasztaltunk. Már nem teszünk meg annyi mindent kedvéért, ami számos súrlódáshoz vezethet, főként azok esetében, akiknek a szívességek az elsődleges szeretetnyelvük.

A kérések kijelölik a szeretet útját, a követelések azonban gátat szabnak  a szeretet szabad áramlásának.

Gary Chapman

A szívességek nyelvét beszélő egyén számára bármilyen olyan cselekedet sokatmondó lehet, amely megkönnyíti a ránehezedő terheket. A következő szavak bírnak hihetetlen erővel az ilyen típusú emberek számára: „Majd én megteszem helyetted!” A lustaság, a megszegett ígéretek és azon tettek, amelyek még több feladatot eredményeznek, csupán azt erősítik meg bennük, hogy érzéseik – a másik szemében – mit sem számítanak. Olyankor érzik magukat valóban értékesnek és szeretettnek, ha valaki szeretetből – nem pedig kötelességből – tesz nekik szívességet.*

Te mit tehetnél a párodért, amivel a gondoskodásodat fejezed ki? És ő általában mit tesz?

5 szeretetnyelv - Gary Chapman - szívesség

Ha a másiknak a szívességek a szeretetnyelve:

Ha másiknak a szívesség fejezi ki a szeretetet, akkor az alábbi teendőket ajánlja Chapman:

 • Gondold át, hogyan lehetsz szolgálatára valakinek/valaminek (személynek, rokonnak, ügynek), ami a másik számára fontos!
 • Néha lepd meg a másikat valami olyan dologgal, amit az ő kedvéért csináltál, legyen ez egy megszerelt tárgy a háztartásban, kivasalt ingek, vagy egy csésze kávé, amit reggel elkészítesz, mielőtt a társad munkába megy.
 • Kérd meg a társad, hogy írjon össze egy listát, aminek nagyon örülne, ha a következő héten/hónapban te végeznél el. Ezután találomra végezd is el a feladatokat.
 • Vedd észre, ha a másik valamit megcsinált mondjuk a ház körül és dicsérd meg érte, mondd el, hogy sokat jelent a számodra.
 • Vegyél át a párodtól néhány feladatot, amíg ő a kedvenc tevékenységét végzi.

Testi érintés

Akiknek ez az elsődleges szeretetnyelve, ennek hiányába nem igazán érzik a másik törődését. Ahhoz, hogy az érzelmi réseik be legyenek töltve, nagy szükségük van a társuk gyengéd és szeretetteljes fizikai érintésére. Nem kell egyből az intim együttlétre gondolni, ide tartozik a csók, az ölelés, a simogatás, a kézfogás, vagy akár egy kellemes hátmasszázs. A test minden részén vannak tapintásérzékelő idegvégződések, tehát egy gyengéd érintés a test bármely részén szeretet fejezhet ki, dehát ezt régóta tudjuk, hogy a testi érintés a szeret kifejezésének egyik nagyon fontos módja. Ahogy Gary Chapman mondja, kutatások is alátámasztják, hogy a gyakran ölbe vett csecsemők érzelmi élete sokkal egészségesebben fejlődik, mint a fizikai kontaktus hiányát megtapasztaló babáké.

A fizikai érintés közvetíthet gyűlöletet és szeretet is, sőt, akinek ez a szeretetnyelve, a testi érintés sokkal kifejezőbb, mint maga a szeretlek vagy gyűlöllek szó.

Gary Chapman

A ti kapcsolatotokban milyen szerep jut a testi érintésnek?

5 szeretetnyelv - Gary Chapman - testi érintés

Ha a másiknak a testi érintés a szeretetnyelve:

Ha másiknak a testi érintés fejezi ki a szeretetet, akkor az alábbi teendőket ajánlja Chapman:

 • Keresd az alkalmat arra, hogy megfogd a másik kezét.
 • Mindennap több alkalommal is öleld meg, legyen ez egy futó ölelés búcsúzáskor, vagy forró ölelés találkozáskor.
 • Kezdeményed a szexet masszázs útján.
 • Dupla érzelmi bónusz, ha mások előtt fogod meg a párod kezét, öleled át a vállát, karolod át a karját, hiszen ilyenkor nemcsak számára, hanem mások előtt is kifejezed az iránta érzett szeretetedet.
 • Ha távkapcsolatban éltek, legyetek kreatívak az érintkezés terén, mondjuk email helyett kézzel fogható levél, egymás ruhaneműje/ékszere a másiknál stb.

Fontos felismerni, hogy amikor bíráljuk a másikat, vádaskodunk, elégedetlenkedünk, akkor a érzelmi szükségleteinknek, szeretéhségünknek adunk hangot. Ugyanezt teszi a másik. Ilyenkor esélyünk van a dolgok mögé nézni és a bíráló megjegyzésre másként reagálni. Értsük meg, milyen érzelem van a másik megnyilvánulása mögött. Lehet, hogy épp nem mi vagyunk a ludasak, de az is lehet, hogy nem jól beszéljük a szeretetnyelvét.

Értsük meg és szóljunk úgy hozzá, hogy megérezze a szavaink/tetteink/gesztusaink mögött rejlő szeretetet.

Bónusz ötlet: Szeretetkártyák

Készíthettek kis kártyákat, amelyekre előre fel lenne írva: „Ma azzal mutatom ki az irántad érzett szeretetemet, hogy ….” és mindenki beírná azt a dolgot, ami a másiknak jól esne. Vagy a kártyán állhat ez is „Mit szeretnél, ma mivel mutassam ki a szeretetemet irántad?” és a másik felírja a kérést, te pedig teljesíted és vica versa. Ezt a kártyás „játékot” bevethetitek évfordulók alkalmából vagy akár a szürke hétköznapok feldobásként, minden reggel melóba menet elhelyezitek a hűtőn vagy bárhol. De lehet akár egy adventi 24 napos ajándékozás része is, minden napra egy kártya. A lényeg, hogy tudjátok beszélni a másik szeretetnyelvét, és ő is a tiéteket, amihez néha nem ártanak ilyen irányjelző játékok. 🙂

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?