Íme a boldogság 7 legfontosabb hozzávalója. Ezeken múlna?

Szerző: Vendég Szerző
Ezen a 7 dolgon múlik a boldogság | 365letszikra Magazinblog - Szlafkai Éva

Vajon mit árul el rólunk, a fejlett nyugati társadalom tagjairól, hogy ilyen lázasan kutatjuk a boldogságot? Békében és szabadon élünk, nincsenek pusztító világjárványok, a szupermarketek polcai telis-teli vannak áruval. Bármikor elérhetjük a szeretteinket, akárhol éljenek is a Földön. Elképesztő mennyiségű információval rendelkezünk a világról, amiben élünk. Mégis teli van a Facebook, Pinterest és Instagram profilunk a boldogság kereséséről szóló idézetekkel, és még soha nem voltak ilyen népszerűek az önsegítő könyvek, és gyorstalpaló boldogság-tanfolyamok.

 De valójában mi szükséges ahhoz, hogy boldogok legyünk?

Richard Layard brit közgazdász szerint a boldogságunkat 7 életterület befolyásolja.

Ezek (fontossági sorrendben):

  1. a családi kapcsolatok,
  2. az anyagi helyzet,
  3. a munka,
  4. a közösség és a baráti kapcsolatok,
  5. az egészség,
  6. a személyes szabadság
  7. és a személyes értékek.

A legtöbb terület magától értetődő – a család, a baráti kapcsolatok, a közösséghez tartozás fontossága még az ősközösségre vezethető vissza, amikor az egyén életben maradása függött tőle, hogy a csapat tagja-e (ld. közös vadászat, munkamegosztás), és még a középkorban is valós fenyegetést jelentett, ha valakit kitagadott az egyház, és bezárultak előtte a városkapuk. Ma már sokkal kevésbé vagyunk kiszolgáltatottak, de az érzelmi jóllétünk – és így a boldogságunk – feltétele, hogy legyenek szeretteink.

Az egészség és az anyagi helyzet

Minél jobb körülmények között élünk, minél egészségesebb a testünk és kényelmesebb az otthonunk, annál elégedettebbek és boldogabbak lehetünk. A személyes szabadság és a személyes értékek pedig áthatják az összes előző kategóriát – van, aki az óceán partján sétálva is szorong a problémái miatt, míg mást akár hajnalban, az éjszakai műszak után hazafelé sétálva is átjárhat a “börtönéből szabadúlt sas lelkem” érzés.

És mi a helyzet a munkával? Hogyan jön a boldogság?

Mitől függ, hogy boldogságot okoz-e a munka? Minél magasabb a beosztás, esetleg minél rugalmasabb a munkaidő? Layard szerint egyetlen fontos kitétel van: hogy úgy érezzük, értelme van a munkánknak. Semmi más nem számít. Dolgozhatsz a világ legkreatívabb irodájában, mesés fizetésért, ha közben úgy érzed, hogy az ötleteidet nem hallgatják meg, és értelmetlen feladatokat kapsz – biztosan nem leszel boldog.

Ugyanakkor lehetsz boldog utcaseprőként is – ha felfedezed a munkádban azt, ami számodra értelmet ad.

Mit gondoltok erről? Van az a pénz, amiért bármilyen munka boldogít, vagy fontos a “helyemen vagyok” érzés?

Vendégszerzőnk: Mucsi Boglárka (fenntarthato.cafeblog.hu)

Leadfotó: gratisography.com

Kövesd a szikrákat a több ezer kíváncsi olvasóval: FB CSOPORT, ONLINE KURZUSOK, INSTAGRAM, FACEBOOK OLDAL, SZIKRAMAIL.

Előadások, tréningek, konzultációk kreatív gondolkodás, problémamegoldás témában: evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?