5 lépés, amit érdemes megtennünk, ha elveszítettük munkahelyünket

Szerző: Szokoli Bernadett

Sokat olvashatunk sikerről, fényes karrierről, azonban az életünk nem mindig csak erről szól. Pályafutásom során kétszer is átéltem, hogy elveszítettem munkahelyemet. Ebből az egyik várható esemény volt – gyermekvállalás után – a másik azonban teljesen váratlanul ért. Éppen ezért van tapasztalatom arra vonatkozóan, hogy mi történik ilyenkor, mi játszódik le bennem és ma már arra is van megoldásom, hogy mi segíthet. Szokoli Bernadett írása

Először is leszögezem, hogy bárkivel bármikor előfordulhat! Ezt pedig nem azért írom, hogy félelmet keltsek, hanem azért, hogy éreztessem: életünkben ez egy olyan folyamat, esemény, amelyen sokan átesünk, ettől nem vagyunk vesztesek, nem vagyunk mások… vagyis de: lehetőséget kapunk arra, hogy új területen, új lendülettel, új szemlélettel újra építkezzünk. Én egy elbocsátás után lettem szabadúszó, tehát biztosan állthatom sok pozitív hozadéka lehet, ha jól kezeled. Íme, 5 lépés, ami segít abban, hogy kijuss a gödörből.

1. Állj meg egy pillanatra!

Az elbocsátás lehet előre sejthető és váratlan esemény is. Bármelyik is történik meg veled, amikor szembesülsz a helyzettel, az bizony nagyon tud fájni. Normális, ha lefagysz vagy nem tudsz tisztán gondolkodni, éppen ezért ilyenkor kérhetsz egy kis időt. Vagyis még egy találkozót munkáltatóidtól 1-2 nappal később, amikor ténylegesen aláírod a szükséges papírokat. Így van lehetőséged arra, hogy ha munkajoggal kapcsolatos kérdésed merül fel, akkor azt egyeztesd egy szakemberrel és arra is lehetőséged van, hogy ventilálj és egy kicsit tisztább fejjel, felkészülten menj bele a következő körbe.

Állj meg egy pillanatra

2. Hagyj szabad utat az érzelmeidnek

Amikor túl vagy az első sokkon és a jogi helyzetedet, lehetőségeidet is letisztáztad, akkor kezdenek elönteni az érzelmek. Minél jobban kötődtél a munkahelyedhez, általában ezek annál mélyebbek, intenzívebbek. Lényegében hirtelen egy érzelmi hullámvasúton tudhatod magad, egyszer azt érzed, hogy minden rendben, míg a másik pillanatban a jövő ködössé és ijesztővé válik. Persze mindig vannak kivételek, de elég valószínű, hogy a történtek nagy hatással lesznek érzelmeidre, hangulatodra. 

Sokszor a védtelenség és kiszolgáltatottság érzése az, amivel nehezen küzdünk meg, de ehhez még hozzájárulhat, hogy szakmai önbecsülésünket, önérzetünket is aláássuk. Ami pedig a legrosszabb, hogy – hangsúlyozom, teljesen indokolatlanul – szégyenérzet is hatalmába keríthet. 

Fontos, hogy engedd meg magadnak azt, hogy az érzelmeid magaddal vigyenek. Ha van valaki körülötted, aki biztosan támogat, akkor keresd a társaságát mindenképpen! Ha pedig tanulni szeretnél magadról, akkor itt az ideje, hogy megfigyeld pontosan mi is zajlik az elmédben. Szánj időt arra, hogy összesíted érzelmeidet és rögzíted hangulatváltozásaidat. Ha azt veszed észre, hogy hétről hétre csökkennek a negatív érzések és a kezdetben kilátástalannak tűnő jövő kezd kikristályosodni, akkor jó úton jársz. Ha nem tapasztalsz változást, akkor pedig bátran keress szakembert, aki segít Neked abban, hogy újratervezd a karriered.

érzelmek

Az érzelmek monitorozása azért is fontos, mert így később vissza tudsz emlékezni arra, hogy mennyi idő alatt milyen változáson mentél keresztül. Ehhez itt találsz egy letölthető segédletet is.

3. Tűzz ki célt!

Eltérő, hogy kinek mennyi időre van szüksége ahhoz, hogy tovább lépjen. Ezt befolyásolja a felmondási idő, esetleg a végkielégítés összege és egyáltalán az anyagi lehetőségeink. Azonban attól függetlenül, hogy van-e új munkahelyünk, a feldolgozás folyamatát nem úszhatjuk meg. Az új helyen is akkor fogjuk igazán jól érezni magunkat, ha értékeljük magunkban az elbocsátás folyamatát és megnézzük, hogy miben érdemes változnunk vagy erősödnünk. 

A karriercélok kitűzésének része lehet, ha önismeretünkkel, önbizalmunkkal, munkahelyi kapcsolatainkkal összefüggésben is határozunk meg fejlődési pontokat. Ezek olyan célok lehetnek, amelyek erősítenek és határozottabbá tesznek bennünket. Ha valóban kitisztultak az érzelmeink, akkor tudunk igazán hatékony munkát végezni ezen a téren.

Ha kell írnunk önéletrajzot, akkor maga az írás folyamata is segít a célok meghatározásában, hiszen ahhoz, hogy tudatosan válasszunk új helyet, pozíciót, azt is látnunk kell, hogy miben vagyunk erősek.

célok

4. Tanulj belőle!

A veszteség tehát egyben egy tanulási folyamattá is válhat. Az érzelmek monitorozásával választ kapunk arra, hogy mit hozott elő belőlünk az új helyzet, azt is látni fogjuk, hogy mennyi időre van szükségünk ahhoz, hogy visszanyerjük régi önmagunkat. Miközben lezárjuk a régi élményeket, arra is szakíthatunk időt, hogy megnézzük mely tulajdonságaink segítettek vagy éppen hátráltattak egy adott munkahelyen. Azok, amelyek segítettek, méltó helyet kaphatnak az önéletrajzban is. Ha pedig volt olyan, amely hátráltatott, akkor itt az ideje, hogy egy klassz cselekvési tervet dolgozzunk ki arra, hogyan szorítsuk háttérbe.

5. Lépj tovább!

Ha megélted a folyamatot, ha ráébredtél, megfigyelted, hogy milyen érzelmek dolgoznak benned, ha már arra is van ötleted, hogy hogyan és merre indulj el, akkor valóban tedd meg a szükséges lépéseket!

Keresd aktívan az új pozíciót, küldd bátran az önéletrajzodat és hívd fel magadra a figyelmet. Nagy segítség az álláskereséskor, ha minél több ismerősödnek szólsz, hogy ha tudnak új lehetőséget, akkor továbbítsák neked. Hidd el, hogy az új helyeden még jobb és még értékesebb lehetsz, bízz abban, hogy elképzeléseidet meg tudod valósítani.

A legfontosabb pedig az, hogy legyél türelmes! 

A munkahely elvesztéséről szóló teljes cikket a weboldalamon tudod elolvasni.

Lead és a többi kép: behance

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Élj kreatívan! könyv CTA

Találj rá az egyedi és szabad önmagadra!

A kreatív szemléletmód kinyitja az ajtókat – segít rugalmasabban megoldani a problémákat, felszínre hozni az ötleteket, a saját utadat járni, megragadni a lehetőségeket, hatással lenni másokra, önmegvalósítani, szabadnak, egyedinek érezni magad és kiteljesíteni az életedet. Egyszerűen felvillanyoz! A jó hír, ez a kíváncsi hozzáállás mindannyiunkban fellelhető és fejleszthető. A könyvben nemzetközileg elismert szakértők, hazai szakemberek, inspiráló történetek és elgondolkodtató feladatok segítenek kreatív éned fejlesztésében. Az eljkreativan.hu weboldalról INGYEN LETÖLTHETŐ FÜZETTEL!

Kíváncsi vagy?

Ezeket olvastad már?