5 javaslat az éves célok újratervezéséhez

Szerző: Szokoli Bernadett

A célkitűzés kiemelt szerepet kapott manapság az életünkben. Januárban számos program, tervezőfüzet és kiadvány fókuszál erre a témára és én, aki látom a coaching szemléletmód előnyeit, hiszem is, hogy a célorientált gondolkodás visz előre bennünket. Az újévi fogadalmaknak is egyre nagyobb a népszerűsége, és általában pontosan ez az időszak, amikor a reflexió fontosságára szoktam felhívni a figyelmet: hogy állsz a céljaiddal? Hol tartasz most? Szokoli Bernadett írása

2020. január 1-jén nagyon bizakodóan fogalmaztam meg én is a célkitűzéseimet. Hittem abban, hogy egy különleges, inspiráló év áll előttünk. Tele voltam ötlettel, ambícióval. Elsősorban arra fókuszáltam, hogy idén meg tudjak valósítani olyan elképzeléseket, amelyeket hosszú hónapok óta csak „pihentetek”. Volt elképzelésem a megbízásokról, a bevételekről, és természetesen arról, hogy hová utazok, mert nekem az az egyik olyan tevékenység az életemben, ami maradéktalanul feltölt.

Célok eltűnőben

Az elmúlt napokban azonban minden megváltozott, felfordult az életünk. Előtérbe kerültek olyan tényezők, amelyeket eddig számításba sem vettünk, mert úgy gondoltuk, hogy teljesen természetes, hogy körülöttünk vannak. Pedig sok minden új értelmet nyer.

Egy dolog biztos, hogy az évre megfogalmazott célkitűzéseim pillanatnyilag teljesen átalakultak. Az új fókusz: egészség, családi egység és bevételkiesés minimalizálása. Az izgalmakat, a kihívásokat az aggódás, olykor a félelem váltja fel. Hangos az online világ, tippek, trükkök, ijesztő adatok, valós és valótlan tények vesznek körül és valljuk be, nagyon nehéz kiszűrni, hogy mi az, amire igazán figyelnünk kell.

De akkor mégis mit kezdjünk célkitűzéseinkkel? Itt van néhány tipp, amely segíthet abban, hogy a megújult hétköznapokban is legyenek reális, elérhető céljaink – persze ha szükségünk van rá.

1. Hagyj magadnak időt!

Bár tényleg állandóan azt hangsúlyozzuk, hogy nagyon fontos, hogy legyenek céljaid, terveid, egy ilyen időszakban van lehetőséged arra, hogy megállj. Ne engedd, hogy a célok megváltozása vagy a céltalanság érzése elhatalmasodjon rajtad. Rendben van, ha pillanatnyilag nincs célod, és engedd meg magadnak, hogy nyugodt maradj akkor is, ha a legfontosabb éves célod veszélybe kerül. Az érzelmek most nagyon erősen befolyásolhatnak, egy ismeretlen helyzetben vagyunk, nincs támpont és tapasztalat, amely irányt mutathat számunkra.

2. Ismerj fel új célokat!

Megfogalmazhatsz olyan célokat, amelyeket akkorra szeretnél elérni, mire a kialakult helyzet normalizálódik. Például a home office a kapcsolatok újraértelmezését hozza a munka világába. Folyamatokat kell felülírnunk, megváltoztatnunk, új dolgokhoz kell igazodnunk. Ha van, ami jól kialakul és hosszabb távon is szerethetővé, tarthatóvá válik, akkor az is lehet cél, hogy ezt átmentsük a hétköznapokba.

3. Gondold át, hogy mi az, ami mégis megvalósítható

Amennyiben olyan hosszútávú célod volt, amely még a bizonytalan körülmények mellett is tartható, akkor azt ne írd felül, hagyd meg magadnak. Ha önismeretben szeretnél változni, tulajdonságokban szeretnél erősödni, azokra továbbra is van tered. Ha pedig az új helyzet új gyengeségeket vagy éppen erősségeket hozott ki belőled, akkor élj vele! Döntsd el, hogy hoz-e új célt az életedbe!

4. Zárd ki teljesen a külső tényezőket!

Mindig fontos, hogy olyan célokat tűzz ki, amelyeknek megvalósítása csak tőled függ. Ennek a szerepe most még erőteljesebb. Sokkal több olyan tényező vesz most bennünket körül, amelyre nincs ráhatásunk. Az időfaktor bizonytalan lett, hiszen nem tudjuk, hogy a mostani „bezártság” meddig tart, gazdaságilag mire számíthatunk. Éppen ezért lesz olyan célunk, amelyet lehet, hogy idén nem tudunk megvalósítani. Lehet, hogy muszáj munkahelyet váltanunk és nem az álommunka talál meg bennünket. Lehet, hogy a váltást el kell halasztanunk, mert a stabilitás a fontosabb. Engedjük meg magunknak, hogy legyen időn újragondolni a fontos tényezőket!

5. Higgy magadban!

Attól, hogy lesz olyan cél, amelyet nem tudsz teljesíteni, maradj motivált! Higgy abban, hogy a januárban kitűzött céljaid helyesek. Ne éld meg kudarcként, ha nem úgy haladsz, ahogy tervezted!

Ritkán van az, hogy ennyi bizonytalan külső tényezővel kell szembenéznünk. Ez tehát egyértelműen nem a tervezés időszaka. Azonban ha úgy érzed, hogy a célok támpontot és segítséget adnak akár rövid távon is, akkor nyugodtan foglalkozz vele, tűzz ki újakat. Most lehetnek akár napi céljaink: ne adjuk fel a testmozgást, tanuljunk egy-két új dolgot, olvassuk el a polcon porosodó könyveket. Ha tudunk home office-ban dolgozni, akár komoly lemaradásokat is be tudunk hozni.

Az is egy jó cél, hogy minden napban találd meg a jó dolgot! 

Leadfotó: behance

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?