A stabil cégek alapja a diverzitás – nők és férfiak a csapatban

Szerző: Szokoli Bernadett
Diverzitás | 365letszikra.hu Magazinblo

Állandó téma, hogy mi nők meglehetősen kevesen vagyunk vezető pozícióban, magasabb beosztásban. Az is tény, hogy a fizetésünk is alacsonyabb a férfiak fizetésénél, itt Magyarországon átlagosan 15-18%-kal. Azonban az alulreprezentáltság nem csak Magyarországon, hanem szerte Európában és az Egyesült Államokban is komoly probléma.

Nem régen került napvilágra az McKinsey&Company legfrissebb kutatása, amely több száz cég, vállalat eredményei alapján készült. A számok ott is azt mutatják, hogy bizony bőven van mit tennünk, ha létszámban, pozícióban, fizetésben a férfiak mellé akarunk kerülni. A tanulmányban azonban kulcsszerepet kapott a diverzitás fontossága, ami közös nevezőnek tekinthető a jövő szempontjából.

A jobb pozíciókat és a magasabb fizetést a férfiak kapják?!

Na, de nézzük az alapoktól. Meglepő, hogy kezdőként kb. ugyan annyi nő és férfi jut be egy-egy munkahelyre. Azonban a karrierlétrán való emelkedés a férfiaknál kezdődik meg előbb és már rögtön a menedzseri szinten szignifikáns különbség jelenik meg: a férfiaknak 63%-a, míg a nőknek csak 37%-a jut el ebbe a pozícióba. Ez a különbség pedig egyre nő, ahogy a pozíció szintje emelkedik. Felsővezetőként pedig csupán a nők 13%-a végzi…

A különbségek egyértelműen abból fakadnak, hogy a nők életében általában a gyermekvállalás a karrier megszakításával jár együtt. Így az általános tendenciának tekinthető, hogy aki 30 éves kora előtt nem jutott el középvezető vagy vezető beosztásba, az már csak a gyermekvállalás időszaka után tud lépkedni a ranglétrán. Ez az időszak azonban akár 40 éves korunkig is elhúzódhat.

A házimunka és a menedzsment

A nők ráadásul általában aktívabban veszik ki a részüket a házimunkából, és itt egy újabb érdekes összefüggés. Az említett tanulmány szerint azok a nők, akik jobban meg tudják osztani az otthoni teendőket párjukkal, hamarabb lesznek topmenedzserek. Akik azonban egyedül kell, hogy megbirkózzanak a háztartással, azoknak kevésbé fontos a szakmai továbblépés.

Diverzitás a jövő felé vezető út

Ennek ellenére van okunk reménykedni, mert egyre többen vallják – férfiak és nők egyaránt – hogy a közép- és felsővezetésben, de akár bármilyen munkahelyi csoportban, teamben nagyon fontos szerepe van a diverzitásnak. És itt most nem arról van szó, hogy legyen egy-egy csoportban több nő, mert – gondolva a sztereotípiákra – a nők empatikusak, békességre törekvők. Nem, itt nem ez a lényeg, hanem az, hogy szükség van mindkét nemre! Egy csupa nőkből álló csoportot is színesebbé és kreatívabbá tesz néhány férfi, míg ez fordítva is igaz.

Tehát számokkal, tényekkel is bizonyítható, hogy a munkahelyek, munkahelyi közösségek akkor működnek igazán hatékonyan, ha nők és férfiak egyaránt jelen vannak benne.

Az egyenjogúságban tehát nagyon fontos, hogy mindkét nem egyensúlyban, azonos lehetőségekkel és feltételekkel boldogulhasson. Jó hír, hogy a férfiak részéről is egyre nagyobb a nyitottság a férfi-női arány javításának irányába, ők is vallják, hogy a sokszínűség fontos, a vezetők többsége pedig egyértelműen felismerte már, hogy a diverzitás a vállalat stabilitását erősíti.

Forrás: https://womenintheworkplace.com/


HA TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, KÖVESD A SZIKRÁKAT! CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

 

Ezeket olvastad már?