Jakupcsek Gabriella őszinte könyve megúszhatatlan

Szerző: Szokoli Bernadett
Jakupcsek Gabriella Megúszhatatlan | 365letszikra.hu Magazinblog

Megúszhatatlan a vita, a konfliktus, a kudarc, a feszültség, a gyász, a karrierkrízis, a kérdések… De megúszhatatlan az őszinteség, a nyíltság, az irigység, a felelősség, a változás, az újdonság, a boldogság. Szóval lényegében az egész élet. Erről mesélt Jakupcsek Gabriella, akinek hamarosan a boltokba kerül legújabb könyve, amelynek címe „Megúszhatatlan – ahogy a gyerekeimnek elmesélem”.

Megúszhatatlan kérdésektől a könyvig

Hogy hogyan kezdődött a könyvírás? Kérdésekkel. Nehezen megválaszolható, összetett, olykor egészen mélyre mutató kérdésekkel, amelyeket Emma, Jakupcsek Gabriella kislánya tett fel. Ezek a kérdések érdekes témákat feszegettek egy olyan nézőpontból, amelyhez nem vagyunk hozzászokva. A válaszok azonban hirtelen nagyon fontosak lettek, mert a társadalommal, alapvető normákkal, egyszerűen az életünkkel vannak kapcsolatban.

Az értékrend háttérbe szorul, kevesebb a tisztelet, és szinte nyoma sincs vitának. Pedig a vitának helye lenne a kultúrában, a nevelésben, a szerelemben, házasságban és a szakmában egyaránt. A vita továbbvisz, párbeszédre sarkall, amitől kibontakozik egy beszélgetés, amely terápia is egyben. Jakupcsek többezer történetet hallgatott már végig műsorainak köszönhetően. Ezúttal azonban nem ő kérdez, hanem ő mesél, ráadásul megdöbbentő nyíltsággal és őszinteséggel.

A biztonság bennünk van

A könyvben természetesen helyet kap 2015-ös elbocsátásának története is, de nem ez a fő vezérfonal, ez csak egy életesemény a többi mellett. Az érintettség miatt azonban engem ez szólított meg leghangosabban. Hihetetlen, hogy ugyan azt fogalmazta meg, amit én is megtanultam ebből: nem gondolhatjuk, hogy biztos helyen vagyunk, a biztonság bennünk van. Ír arról is, hogy az elbocsátás szégyenérzetet, kudarcélményt vált ki még akkor is, ha benne sem vagyunk abban, hogy miért történik.

Nem gondolhatjuk, hogy biztos helyen vagyunk, a biztonság bennünk van.

És akkor itt jön a lényeg: nem csak ő élte így meg, hanem így éljük meg legtöbben. Ebből tehát egyenesen következik, hogy alapvetően a könyv az ő élményeit dolgozza fel, mégis sajátunknak tudjuk érezni, hiszen velünk is előfordul – mindannyiunkkal előfordul. Pontosan ezért akaratlanul is elindul saját gondolatunk: egyetértünk vele, így csináltuk volna, van benne több is? És ettől már párbeszédben vagyunk – akár saját magunkkal.

Jakupcsek Gabriella a könyvéről mesélt

Jakupcsek Gabriella a könyvéről mesélt

Az írás mint terápia

A könyvet nem tervezte, csak megragadta a lehetőséget. Az írás számára a feldolgozás folyamatát is jelentette. Van, ami felkavarta, megdöbbentette. Újraélte, átértékelte és végül lezárta mindazt, ami az elmúlt időszakban vele történt. Jakupcsek a bemutatón azt is elmondta, hogy az írás kevésbé ment könnyen neki, mint a beszéd úgy általában, ennek nem nagyon érezhetjük nyomát, hiszen gördülékeny, jól érthető, könnyen befogadható a szöveg. Az már más kérdés, hogy egy-egy fejezet átgondolást igényelt – legalábbis számomra. Megálltam és átgondoltam, hogy ez valóban Megúszhatatlan?

A könyv hivatalos bemutatója 2016. november 17-én 18:00 órakor az Allee-ban található Libri könyvesboltban lesz.

Hamarosan kisorsolunk egy dedikált példányt a könyvből, a részletekért kövesd a FACEBOOK oldalunkat. 


HA TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, KÖVESD A SZIKRÁKAT! CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

Ezeket olvastad már?