Missziónk: a design! Elstartolt az idén tizenöt éves Design Hét Budapest

Szerző: Szlafkai Éva
Missziónk: a design! A héten startolt az idén tizenöt éves Design Hét Budapest

Az idén már tizenötödik alkalommal megrendezett Design Hét Budapest fesztivál összesen mintegy 250 programot kínál október 05-19. között.  A 15 napos fesztiválon a kiállítások, konferenciák, workshopok, bemutatók, előadások és közösségi akciók sorát tekintheted és ismerheted meg. A Design Hét Budapest mára nemzetközileg elismert és meghatározó rendezvénnyé nőtte ki magát, ami egyúttal igazolja a design gazdasági jelentőségét és társadalomformáló erejét is. 

Te melyik programon veszel részt? Én megyek éjszakai design vásárra, ékszertervező workshopra, Ogilvy kiállításra, design konferenciára, könyvkötészeti kiállításra, kreatív papír workshopra, édesség typográfia kiállításra… a cikk végén mindent belinkelek. ;).

Miről szól a Design Hét Budapest?

A Magyar Formatervezési Tanács 2004-ben hívta életre a Design Hetet, ami eddigi tizenöt éves fennállása alatt a hazai designélet legrangosabb eseményévé vált. A hagyományoknak megfelelően a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj átadása adja az ünnepélyes felütést a Design Hét Budapest fesztiválnak. A Magyar Formatervezési Díj közel négy évtizede a hazai design legkiemelkedőbb, innovatív és piacképes produktumaira és fejlesztéseire hívja fel a figyelmet termék, terv, vizuális kommunikáció és diákmunka kategóriában. A Design Management Díj 2018-ban mérföldkőhöz érkezett, hiszen idén tíz éve, hogy átadják ezt az elismerést azoknak a gazdálkodó szervezeteknek, melyek a designt és az innovációt az üzleti stratégia integráns részének tekinti k.

A fesztivál idei díszvendége hazánk egyik legjelentősebb üzleti partnere,Németország. A német gazdasághoz ezer szállal kötődnek magyar gazdasági társaságok, a kis- és középvállalkozásoktól a milliárdos beszállítókig. A Design Hét Budapest számos programmal köszönti a német designt: a rendezvénysorozat fő helyszínén, a Flashback Photo Studioban kerül sor Fresch! címmel az egyedülálló kortárs német designtárgyakat felvonultató kiállításra.

Missziónk: a design! A héten startolt az idén tizenöt éves Design Hét Budapest

Megtaláltok a fotón? 🙂

Mit érdemes megnézned a Design Hét programkínálatából?

Október 5. és 19. között mindennap előadás és szakértőkkel folytatott kerekasztal-beszélgetés keretében keresik a választ egy-egy fontos kortárs társadalmi kérdésre, kihívásra, kifejezetten a designszemszögéből.

A Mission: Design programsorozat beszélgetéseinek célja, hogy felfedezzük, mi lehet a design küldetése a jövő formálásában.

Szó esik majd többek között technológiai és munkaerőpiaci változásokról, okos városokról, vásárlói tudatosságról is.

Bálna Budapest

A Bálna Budapestben a Magyar design a német autóiparban címmel lesz kerekasztal-beszélgetés a nagy autómárkák és a design együttműködési lehetőségeiről. Ugyancsak a német design kerül középpontba október 12–13-án a Caracalla Design Days kiállításon is, ahol elismert designcégek mutatják be újításaikat a lakberendezés területén. Megjelennek olyan ismert márkák, mint a Duravit, a Villeroy & Boch, a Dornbracht, az Alape, a Hüppe, a Kaldewei és a Hansgrohe. A világ vezető konyhabútorgyártói közé tartozó SieMatic a rendezvény keretében adj a át a Spirit Home legújabb SieMatic bemutatótermi konyháját és étkezőjét. Ezeken kívül még számos német kiállítás és előadás mutatja be Európa motorjának designvilágát.

Missziónk: a design! A héten startolt az idén tizenöt éves Design Hét Budapest

OTTHONDesign Ősz kiállítás és vásár

Szintén kiemelt program az OTTHONDesign Ősz kiállítás és vásár, melynek fókuszában a lakás belső tereinek otthonná alakítása áll. A Design Hét Budapest az OTTHONDesign Ősz stratégiai partnereként több módon is közreműködik magyar designerek bemutatásában. „A tavaszi OTTHONDesign rendezvényen debütált Pure Design blokk csak az egyik kezdeményezésünk azok közül, melyek a hazai design kis- és középvállalkozások fejlesztésére hivatottak, a Design Hét Budapest fesztivál időpontjától függetlenül” – emelte ki Osvárt Judit, a Design Hét Budapest kurátora.

Missziónk: a design! A héten startolt az idén tizenöt éves Design Hét Budapest

Sajtótájékoztató | Fotó: Mohai Balázs

Nyitott Stúdiók

Hagyományosan az egyik legnépszerűbb programelem a Nyitott Stúdiók, melynek alkalmával a kiválasztott kreatívipari vállalkozások betekintést engednek kulisszáik mögé, bemutatva a műhely mindennapjait. A divat iránt érdeklődők számára a Back2Bag, a Müskinn, a Tipton, a Clique Design Studio, a GabriellaVeszpremi és a NON+ nyitja meg kapuit. A BERTOTY a belsőépítészet titkait tárja fel, míg a Brick Visual irodájában AR- és VR-technológiák segítségével lesz lehetőség épületbejárásra. Kontor Enikő és Szabó Ádám Csaba, a Brand Bar, a DesignDonum Stúdió, a Frontìra, a LumoConcept és a UX Studio is várja az érdeklődőket.

Missziónk: a design! A héten startolt az idén tizenöt éves Design Hét Budapest

Design Túrák

Évről évre elindulnak a Design Túrák is, melyeken a látogatók Budapest rejtett designértékeit fedezhetik fel. A tavaly debütált kiterjesztett valóság (AR) technológiát alkalmazó applikációval a Design Hét Budapest egyedi tartalmakat kínál a felhasználóknak.

A fesztivál honlapjáról letölthető alkalmazásban a speciális virtuális tartalmak a mobiltelefon vagy táblagép kamerájával a programfüzet 66. oldalára vagy a Budapest Design Map megfelelő pontjaira fókuszálva indíthatók el.

Az oldal beszkennelésével egy kis robot aktiválódik, melynek segítségével a felhasználók akár konkrét időpont, akár tartózkodási hely alapján kaphatnak programajánlót. A legérdekesebbnek mégis a tizenöt állomásos belvárosi túra ígérkezik.  Az útvonalon a mobileszköz vezeti végig a tulajdonosát. Egyszerre láthatod a téged körülvevő valóságot és az abban csak a képernyőn megjelenő információs anyagokat az egyes állomásokkal kapcsolatban.

Missziónk: a design! A héten startolt az idén tizenöt éves Design Hét Budapest

Vidéki események

Októberben nemcsak a fővárosban, hanem több vidéki városban is ünnepelhetjük a designt. Debrecen, Győr, Sopron, Pécs és Veszprém komplex programsorozattal készül; a helyi designvállalkozások bemutatása mellett hangsúlyt helyeznek az aktuális urbanisztikai és vállalkozásfejlesztési kérdésekre is. A nagyközönséget túrákkal, gyermekprogramokkal, vetítésekkel is várják.

További programok

A rendezvénysorozat gerincét adó partnerek – designstúdiók, műhelyek, múzeumok, oktatási intézmények, kulturális intézetek – idén is saját eseményeikkel kapcsolódnak a Design Hét Budapesthez. Az így összeállt, rendkívül komplex programkínálat Budapesten mintegy 150, az öt vidéki partnervárosban közel 100 eseményt foglal magában. Kiállításmegnyitóktól a divatbemutatókig, a food design eseményektől a gyárlátogatásokig, a vásároktól a nyílt napokig.

Missziónk: a design! A héten startolt az idén tizenöt éves Design Hét Budapest

A rendezvények széles választékában való eligazodást a mintegy 200 helyszínen, 20 ezer példányban terjesztett 120 oldalas programfüzet segíti. Ezen kívül a  rendkívül jól használható weboldalon a kiválasztott események saját naptárba történő exportálására is van lehetőség. A Design Hét térképét itt töltheted le, a programokat pedig itt találod.

Én milyen programokat néztem ki?

Tényleg nagyon sok program ígérkezik izgalmasnak, például a Design Túra, de konkrét workshopokat, kiállításokat,  beszélgetéseket, előadásokat is kinéztem.

  • Fókuszban a tervező grafika konferencia | október 15.

Mitől működik egy arculat? Hogyan lesz egyszerre trendi, de hosszú távon mégis emblematikus egy logó? Az Óbudai Egyetem Terméktervező Intézete által szervezett tervezőgrafikai konferencián a szakma kiemelkedő képviselőinek munkásságán keresztül kaphatunk választ arra, hogyan kell profinak lenni és maradni ezen a pályán.

  • A 30 éves Ogilvy a világ szemében | október 15.  | link

A 30 éves magyar Ogilvy felkérte a világhálózat kreatív vezetőit, hogy alkossanak olyan plakátot, amely megmutatja, mit jelent David Ogilvy öröksége az adott kultúrában, az adott ország reklámipara számára.

  • Booktoberfest – avagy a habos papírok világa | október 11. | link

A Papyrus könyvkiállítással, könyvkötő workshoppal, hazai, és külföldi szakemberek előadásaival szeretne betekintést nyújtani a könyvtervezés és anyagválasztás folyamatába.

  • Design&Paper – kreatív papírok | október 19. | link

A rendezvényen különböző papírgyárak képviselői mutatják be személyesen termékeiket, exkluzív anyagaikat. A szervezők meglepetés workshoppal várják az érdeklődőket.

  • Design a gasztronómiában – vágódeszka workshop | október 13. és 14. | link

A Fabatkánál hiszik, hogy a természet tisztelete legalább annyira fontos, mint a jó design, ezért limitált mennyiségben készítenek minőségi fa vágó-és tálalódeszkákat. A workshopon magad készíthetsz el egy erre az alkalomra tervezett egyedi darabot cseresznyefából és megismerkedhetsz a tálalás design alapjaival.

  • Kozma Nyitott Műhely | október 11. | link

Kreatív élményt nyújtó DIY workshop a Műcsarnokban, Kozma Lajos építész, belsőépítész, bútortervező, grafikus összművészeti látásmódjának szellemében.

  • Three wishes by leanea workshop | október 5. és 12. | link

Készítsd el személyre szabott három kívánság nyakláncodat a Leanea jewelry workshopján! Az élmény különleges és megismételhetetlen, a résztvevők a szimbólumok és betűk használatával készíthetik el egyedi, saját ezüst kiegészítőjüket.

  • Designer táska workshopok | október 10. és 16. | link

A Mittersistersnél profi segítséggel Te magad tervezheted és alkothatod meg legújabb bőr kiegészítődet.

  • Design Escape | október 13. | link

A Singer Design építésziroda egy design szemléletű játékdélutánra invitálja a tervezésre nyitott érdeklődőket. Ha úgy érzed, hogy jól veszed az akadályokat, inspirálnak az alkotással járó izgalmak, akkor csatlakozz és kiderítheted, meddig jutsz el a design világ útvesztőjében.

Illetve még egy csomó minden érdekel…
Missziónk: a design! A héten startolt az idén tizenöt éves Design Hét Budapest

Sajtótájékoztatós csevejben Csíki Sanyival

További infókat a Design Hét honlapján és FB oldalán találsz.

Fotók: Mohai Balázs


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAIL, FACEBOOK, INSTAGRAM.

Ezeket olvastad már?