Hogyan tudunk gyorsabban fejlődni? Irány a flow-csatorna!

Szerző: Szlafkai Éva
Hogyan tudunk gyorsabban fejlődni? Irány a flow-csatorna!

Ahhoz hogy folyamatosan flow-ban érezzük magunkat, vagyis a képességeink és a kihívásaink pont jó metszetben legyenek, két út vezet. Melyiket választod? Az egyik unalmassá válóan hosszú, a másik izgalmakat tartogatóan rövid, de mindkettő a flow-csatornába vezet.

Ha egyből rávágod, hogy az izgalmas és rövid, azt nem mondtam, hogy egyszerű és kényelemes. Pont ellenkezőleg. A rövidebb a nehezebb, de annál gyorsabban fejlődsz és találod meg a flow fősodrát.

A flow-élmény az elme működésének egy olyan állapota, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől örömmel töltődik fel, abban teljesen feloldódik, minden más eltörpül mellette, bármi áron folytatni törekszik. Ezt, vagyis a pozitív filozófia fogalmát először Csíkszentmihályi Mihály fogalmazta meg, és azóta a szakterületen kívül is számos helyen hivatkozzák. Ahhoz, minél jobban fejlődj és minél több időt tölts közben flow állapotban, Csíkszentmihályi diagramja és a Psychology Today magyarázata segít.

Két fejlődési út van előttünk:

  • a „szorongás-vezérelte”
  • az „unalom-vezérelte”.

A szorongás-vezérelte fejlődés gyorsabban juttat a flow fősodrába.

Csíkszentmihályi szerint a flow állapota egy különleges zóna az unalom és a szorongás között. Akkor van szorongás, amikor túl magasra tesszük a kihívás lécét, unalom pedig akkor, ha túl alacsonyra.

A flow feltétele a feladatra irányuló figyelem, a leginkább elmélyülten pedig akkor koncentrálunk az adott feladatra, ha az valamennyire meghaladja a képességeinket. A túl nagy kihívás hatására tele leszünk félelemmel, ha pedig túl könnyű a feladat, könnyen unalmassá válhat és nem fog érdekelni bennünket. A flow az unalom és a szorongás között nagyjából félúton helyezkedik el az érzelmi skálán.

A tudósok ezt a pontot nevezik „flow-csatornának”: amikor a feladat elég nehéz ahhoz, hogy nyújtózkodnunk kelljen, de nem annyira, hogy megfeszüljünk.

Steven Kotler – A lehetetlen művészete

Értelmezzük az alábbi ábrát:

  • A függőleges tengely mutatja a kihívás mértékét.
  • A vízszintes tengely mutatja a képességeink szintjét az adott kihívással kapcsolatban.
  • Ha a kihívás meghaladja a képességeinket (a diagram bal felső része), akkor szorongást, feszültséget, kényelmetlenséget érzünk.
  • Ha viszont a képességeink meghaladják a kihívás szintjét (a diagram jobb alsó része), akkor unatkozunk.
  • Amikor pedig a képességeink pariban vannak a kihívás mértékével (a középső mágikus sáv), úgy érezzük, hogy áramlunk, hiszen a flow-csatornában, vagyis a flow fősodrában vagyunk. Jólesik a munka, szalad az idő, azt érezzük, hogy bármire képesek vagyunk, erősen fókuszálunk, belemerülünk a tevékenysége. Nem vagyunk túl feszültek és nem is unatkozunk. Pont jól vagyunk.


Imádjuk ezt az állapotot és szeretnénk sok időt eltölteni benne, miközben fejlődünk? Na de hogyan tudunk? Ahogy említettem és az ábrán is látod, két lehetőségünk van, amiből az egyik bőven a komfortóznánkon kívül vezet.

Hogyan juthatunk el a flow-csatornába?

A folyamatos és inspiráló fejlődés tekintetében A4 sokkal jobb hely, mint A1. Az A4 helyen sokkal nagyobb kihívásokkal nézünk szembe és sokkal több képességünk segít ezeket a kihívásokat teljesítenünk, mint A1 esetben. De hogyan juthatunk el A1-ből A4-be?

A1 » A2 » A4 – Az unalom-vezérelte növekedés

Először A2-be kell eljutnunk úgy, hogy folyamatosan fejlesztjük a képességeinket oly módon, hogy nem szembesülünk nagyobb kihívásokkal. Ha már eléggé kompetensnek érezzük magunkat egy területen, és elkezdünk unatkozni, akkor vállalunk egy kihívást, ami passzol az új kifejlesztett képességnek, vagyis gyakorlatban eddzük, de csak, miután kellő ideig gyúrtuk magunkat előtte. Már évek óta vagy ugyanabban a pozícióban, ami kényelmes és semmi újat nem tartogat számodra, és érzed, hogy már kezdened kellene vele valamit, így bevállalsz egy új feladatkört, elmész egy másik céghez, vállalkozó leszel, vagyis belevágsz egy új projektbe, ami kihívást tartogat, hogy csillogtatni tudd az unásig fejlesztett tudásodat. Ez elég hosszú idő, valljuk be.

A1 » A3 » A4 – A szorongás-vezérelte növekedés

Ezen az úton hamarabb vállalsz be új kihívásokat, új projekteket, minthogy késznek éreznéd magad. Emiatt kényelmetlen lesz, szoronghatsz, hogy nem vagy elég felkészült, kellően kompetens, ám éppen ez az érzés lesz a hajtóerőd, hogy minél gyorsabban kifejleszd a kihívás teljesítéséhez szükséges képességet. Ez egy rövidebb, de annál nehezebb, göröngyösebb út.

Én előszeretettel szoktam választani az utóbbi útvonalat, a gyakorlatban való kipróbálásban hiszek, és bízom magamban, hogy megtalálom útközben a még szükséges eszközöket, embereket, elemeket a kihívás teljesítéséhez. Meg is szoktam találni, ez pedig erősíti a belső hálómat (lásd Élj kreatívan! könyv). Ilyenkor természetes az imposztorszindróma, amit csak akkor érzünk, ha elhagyjuk a kényelmeset, és a könnyű helyett fontos munkát végzünk, valamint bízunk magunkban és a folyamatban.

Ha a szorongás-vezérelte növekedést választod,

akkor gyorsabban jutsz a flow-csatornába.

Kényelmetlen lesz? Igen! Kicsit (vagy nagyon) szorongani fogsz? Igen!

Úgy fogod érezni, hogy mi a francnak vágtál bele? Bizony!

Úgy fogod érezni, hogy ezt a kihívást inkább egy nálad kompetensebb embernek kellett volna bevállalnia? Naná!

Azt kívánod majd, bárcsak tovább csiszolgattad volna a tudásodat, amíg tökéletes lesz a feladat teljesítéséhez? Igen!

Ám ez mind olyan kifogás, amivel magadat akarod meggyőzni, hogy ne vágj bele, vagy abbahagyd. Bizonyos fokig ez is része a kreativitás folyamatának, pontosabban a 4. és 5. állomásnak, ami az elemzés, a kétely, a megkérdőjelezés és a cselekvés között terül el. Természetes, hogy ezt érzed, ez része a folyamatnak. De ennek ellenére menj tovább, csináld tovább, vágjál bele és fókuszálj a feladatra, és egyszer csak a belső (és akár külső) hangok is bíztatni fognak, mert megcsinálod. Megcsináltad! És marha büszke vagy magadra. Ezt a tapasztalatot jól el kell tárolni, mert ez fog segíteni, hogy ismét belevágj egy „szorongás-vezérelte” útba, és bízni tudj magadban, hogy sikerülni fog.

Így fogsz szélsebesen fejlődni és közben áramolni.

Csatlakozz a Szikra Hub-hoz, és fejlődj kreatívan Te is ezen az ÖNISMERETI JÁTSZÓTÉREN! A klub célja, hogy rendhagyóan megközelített témákkal és folyamatosan bővülő tudástárral segítse az önfejlesztésedet számos területen, miközben a POWER SKILL-jeidet is fejleszted. Mentoranyagok, tervezők, kihívások, könyvek tudásanyagai, workshopok, coaching alkalmak és mindez kreatív köntösben, ráadásul közösségben. Kíváncsi vagy a több mint 300 tudásanyagra? Nézz körül a www.szikrahub.hu oldalon!

De ne feledd…

Nem kell egyből felmondanod a marketing asszisztensi állásodat, hogy megpályázd a cégnél a marketingvezetői posztot, hiszen túl sok fejlődési mérföldkövet kellene hozzá átugranod. Vagyis reálisak legyenek a kihívások, amiket meg szeretnél lépni, illetve a szorongás mértéke is változó lehet attól függően, hogy milyen élethelyzetben vagy. GYES-en lévő anyukaként pont elég kihívás és szorongás forrás a baba mellett egy kis kézműves melléktevékenység, minthogy még szabadúszói pályát egyengess két éjszakai etetés között, szóval a szorongás mértékét is cizellálhatod az élethelyzet függvényében is.

Nem azt mondom, hogy spóroljuk meg a tanulást, és rövidítsük le a tudás megszerzését célzó kevésbé gyakorlatias fejlődési útvonalat, és ész nélkül ugorjunk bele minden helyzetbe (is), valamint vannak olyan célok, ahová az unalom-vezérelt fejlődési útvonal vezet, gondolj csak arra a közel egy évtizedre, amíg orvos lesz valakiből. Én arra szeretném a figyelmet felhívni, hogy vannak helyzetek, amikor túlgondoljuk a felkészülés fontosságát a gyakorlatban való kipróbálás hátrányára.

Mindenesetre a szorongás-vezérelte fejlődés gyorsabb és hatásosabb, mint az unalom-vezérelte. Gondolj bele, eléggé hajlamosak vagyunk pazarolni az időnket a képességek „túlcsiszolásával”, vagyis amikor azt gondoljuk, hogy még egyre jobbá és jobbá kell válnunk, hogy tökéletesen bele merjünk vágni egy kihívásba. Sajnos ilyen esetben túltoljuk az agyalást és nem követi tett, akkor pedig érezhetjük, hogy már túl késő. Hát nem! Számolj le a kreativitás gyilkos halogatással, a kifogások gyártásával, a túlgondolással. Mérd fel reálisan-optimistán a helyzetet, erősségeidet, lehetőségeket, veszélyeket (egy kis SWOT-analízis sosem árt), és vágj bele a kihívásodba. Hidd el, hogy turbó gyorsan fognak közben fejlődni a szükséges képességek, készségek is. Mit veszíthetsz? Gondolj arra, hogy egy döntés vagy könnyű vagy fontos. Legyen ez a jelzőtáblád a döntési pontoknál.

Már csak az a kérdés, hogy te melyik útvonalat választod?

Gif-ek: behance

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?