Így győzik le a kreativitás gyilkosokat a különböző DISC színűek

Szerző: Szlafkai Éva
Így győzik le a kreativitás gyilkosokat a különböző DISC-színűek

Milyen kreativitás gyilkosokat kell legyőzniük a sárgáknak, a kékeknek, a pirosaknak vagy a zöldeknek? A DISC tipológia szerint megtudhatod, milyen hozzáállást kerülj és hogyan keretezd át, ha szeretnéd a kreativitásodat kiaknázni. Varázsigét is kapsz hozzá!

Az egyik legnépszerűbb szikracikk a liftes DISC-teszt, ahol a különféle személyiségtípusokat a testbeszédük alapján ismerhettük fel és köztük magunkat is. Most lássuk, hogy milyen kreativitás gyilkos hozzáállást érdemes kerülniük a különféle színű személyiségtípusoknak.

Mi az a DISC?

Annak alapján, hogy mennyire vagyunk introvertáltak és extrovertáltak, valamint a feladat-, illetve a kapcsolat orientáltak, különféle jellemzők igazak ránk, amiket a könnyebb tipizálás miatt négy színbe csoportosítottak. Ez alapján a DISC személyiségteszt négy különböző viselkedési stílust különböztet meg, amely ez az egyik legelterjedtebb viselkedést felmérő eszköz. A mozaikszó a domináns, befolyásoló, stabil és szabálykövető szavak angol megfelelőinek kezdőbetűiből született és kizárólag a látható, megfigyelhető jegyek alapján segít beazonosítani, tudatosítani, hogy ki melyik kategóriába tartozik. Azt fontos hozzátenni, hogy nem vegytiszta színűek vagyunk, inkább komplementerek. Van egy domináns szín, és mellette a többi színtípus jellemzőiből is birtoklunk ösztönösen vagy tanultan.

A DISC teszt megalkotása Dr. William Moulton Marston amerikai pszichológus nevéhez fűződik az 1920-as években, aki egyébként a hazugságvizsgáló gép prototípusát is feltalálta.

DISC modell személyiségtipológia

Lássuk, nálad melyik a domináns szín, és milyen kreativitás gyilkost kell legyőznöd.

A kreativitás gyilkos varázsige – szokásátalakító mondat

Az Élj kreatívan! 6 hetes kihívásában nyomán készült Élj kreatívan! szemléletformáló program 6 lépésben című online kurzus során a kreativitás gyilkos gyakorlatok többször felbukkannak. Készítettem hozzá egy varázsigét, hogy megtanuljuk a szolgálatunkba állítani, hogy többé ne a kreativitásunk gyilkosa legyen, hanem a rakétája. Ehhez egy szokásátalakító mondatot kell megfogalmaznunk és konzekvensen alkalmaznunk.

„Amikor azt tapasztalom, hogy…, ahelyett, hogy (ezt tenném)…, azt teszem, hogy…”

Nagyon izgalmas tapasztalásoknak vagyok tanúja, amikor ezt elkezdik alkalmazni az emberek. Próbáld ki! Egészítsd ki a mondatot a saját szokásaiddal. Találsz majd példákat a cikkben lejjebb görgetve.

Azt még fontosnak tartom elmondani, hogy ezek a tulajdonságok nagyon inspirálóak is tudnak lenni, ha azt érezzük, hogy bennünket hajtanak, segítenek a céljaink elérésében és a mindennapok megélésében. Ám ha úgy érezzük, hogy inkább hátráltatnak, akkor rakéta helyett valójában kreativitás gyilkosok, amiket érdemes átalakítani, fejleszteni és a szolgálatunkba állítani.

Szikra online kurzusok

Kreatív fókuszú önfejlesztő online kurzusok. Rendhagyó módszerek, izgalmas témák, egyedi önismereti és fejlesztési technikák! Cégeknek is. Kíváncsi vagy?

szikrakurzusok.hu

A sárga kreativitás gyilkosa: a szétszórtság

A sárga, vagyis a befolyásoló személyiségtípus társaságkedvelő, szeret beszélgetni, de főleg beszélni, akár a középpontban lenni. Mindig van valami ötlete, pezseg, cseveg, pozitív lendülettel vág bele mindenbe. És itt a lényeg, a MINDENBE. A mindenbe is való belevágás lehet egy hasznos muníció a kreativitáshoz, ha multipotenciálisak vagyunk és úgy érezzük, ez a kreativitás rakétánk gyújtózsinórja, ám lehet a gyilkosa is, ha inkább hátráltat, mint motivál. A sok feladatba elforgácsolódhatunk, ha nincs egy jó rendszerünk, azt sem tudjuk hol áll a fejünk és mit kezdjünk a felbukkanó lehetőségekkel. Mindenbe is belekezdünk, belekapunk, ám szabályozottság és önfegyelem híján semmit nem viszünk végig, ezért csalódottak lehetünk.

Ahogy írom az Élj kreatívan! könyvben is, ha nem állítunk fel saját kereteket, akkor nem is tudjuk becsatornázni a kreatív energiákat, és ahelyett, hogy töltődnék és haladnánk, inkább lemerülünk egyhelyben toporgunk. Ha most magadra ismersz, adj egy kis időt magadnak arra, hogy megtaláld a saját megoldásodat erre az egyetlen esetre. Csak erre, ne találj még ki 23 másikat, egyszerre csak egyet. 🙂

Alkosd meg a saját varázsigédet ehhez a kreativitás gyilkoshoz a fenti példamondat alapján, de én is mutatok neked egyet.

Varázsige a sárgáknak szétszórtság ellen

„Amikor azt tapasztalom, hogy több dologba is belefogok a nap során, de észreveszem, hogy egyikkel sem haladok, mert nem viszem végig, akkor ahelyett, hogy még egy következő (vagy kettő) dologba belefognék, inkább megállok 15 percre, megiszok egy pohár vizet, és végiggondolom, hogy milyen feladat elvégézésének örülnék leginkább a nap végén, és azzal foglalkozom a szünetem után.”

DISC sárga

A piros kreativitás gyilkosa: a rögzült szemlélet

A belevaló pirosak határozottan képviselik a véleményüket, magabiztosak és eredményorientáltak, és addig nem nyugszanak, amíg annak rendje módja szerint el nincs végezve a munka. Gyorsan döntenek, konkrét feladatokat, elvárásokat fogalmaznak meg, szeretik ők leosztani a kártyákat és nehezen tűrik, ha mások beleszólnak, hogyan csinálják. Kockázatvállalóak és nagyon versengő típusok. Ez a fajta durr bele hozzáállás lehet hajtóerő is, abban az esetben, ha pirosként úgy érezzük, ügyesen kimozdítjuk magunkat a komfortzónából és tettre készen belevágunk a dolgokba. Nem ülünk rajta, hanem döntést hozunk és csináljuk, megyünk és kihívások elé állítjuk magunkat.

A piros fél a gyengeségtől, még a látszatát is kerüli, mindig erőt akar magából sugározni, sokszor az érzelmeket is elfojtja, háttérbe szorítja azokat. Döntéseiben teljesen racionális, érzelmeit képes kikapcsolni, fiókba zárni. Ezek a fiókok lehetnek azok, amibe teljesen bezárhatja magát, ha nem figyel oda, hogy nyisson mások ötletei, gondolatai, érzései felé. Pirosként jó, ha megvan a kulcsunk és gyakran használjuk, nehogy végleg rabjai legyünk saját fiókunknak, falainknak.

Pirosként szeretjük azt érezni, hogy a kezünkben van a gyeplő, mi irányítunk és nekünk van igazunk. Másnak is lehet véleménye, de a mi véleményük mégiscsak a nyerő vélemény. Ez a fajta hozzáállás erős hajtóerő fontos döntési helyzetekben, amikor határozott álláspontot kell képviselni, amikor fókuszáltan kell haladni a célok felé vagy amikor vezetni kell másokat, ám szűklátókörűvé is tehet bennünket. Ha pirosként nyitottabbakká válunk, beengedjük a látóterünkbe mások véleményét és eljátszunk a gondolattal, hogy mi van, ha nem nekünk van igazunk vagy éppen többféle igazság létezik, jobban ki tudjuk aknázni a kreativitásunkat, hiszen növelve a belátandó perspektívát több oldalról átláthatjuk a helyzet, így jobb döntéseket hozhatunk. A rögzült szemléletmódból érdemes fejlődésibe váltani.

Alkosd meg a saját varázsigédet ehhez a kreativitás gyilkoshoz a fenti példamondat alapján, de én is mutatok neked egyet.

Varázsige a pirosaknak

„Amikor azt tapasztalom, hogy túl magabiztosan képviselem a véleményemet egy helyzetben és biztosnak érzem az igazamat, akkor ahelyett, hogy bebetonoznám a véleményemet, inkább átgondolom a helyzetet még legalább kétféle nézőpontból, meghallgatom és befogadóbban kezelem mások ötleteit, hogy jobban rálássak, jobb döntést hozzak és nyitottabbá váljak.”

DISC piros

A kékek kreativitás gyilkosa: a perfekcionizmus, maximalizmus

A kékek nagyon szabálykövetők, objektívek, alaposak, precízek. Nincs helye hibának, azonnal kiszúrják, saját magukat pedig leszúrják miatta. Nagyon éles a szemük a hibákra. A kékek nagyon megbízhatóak, adatfókuszáltak, mellettük nem lehet mismásolni. Szigorúan betartják a határidőket, sőt, inkább előbb végeznek, előbb érnek oda egy megbeszélésre és minden részletre kiterjed a figyelmük. A kékek számára inspiráló hajtóerő lehet, hogy formálják, tökéletesítik, csiszolgatják a dolgokat, amíg 100%-os nem lesz, hiszen ők akkor lesznek elégedettek, viszont ha nem tudják kimondani néha, hogy „ez elég jó”, akkor a tökéletességre törekvő túlzott igyekezet felőrölheti a kreativitásukat. Egy kis lazítás igazi csodát művelhet velük.

Ha magunkra ismertünk, akkor maximalistaként törekszünk a jobb teljesítményre, a jobb kapcsolatra, a jobb munkára, tehát lehet egy előrevivő folyamat, aminek jó hatása lehet a folyamatra és az eredményre is. Ha azt érezzük, hogy ez a fajta hozzáállásunk előre visz, támogat, hajtóerőként funkciónál, akkor belecsatornázzuk a kreatív energiáinkat és rakétaként hasítunk, flow állapotban alkotunk. Azonban, ha átesünk a ló túloldalára és tökéletesség megszállottjai leszünk, és sokszor nem vagyunk képesek jól érezni magukat, mert szinte sohasem vagyunk elégedettek, nem látjuk, hogy „tökéletesség” csak egy illúzió.

Ha a DISC szerinti szabálykövető kékként úgy érezzük, hogy sosem elég, hogy vagy mindent vagy semmit és nem hagyunk magunknak elég időt, hogy feltöltődhessünk, akkor bizony ahelyett, hogy töltene bennünket ez a fajta hozzáállás, leszívja a tartalékainkat és kimerít, mert semmit nem fogunk élvezni, csak hajszoljuk az elérhetetlent.

Alkosd meg a saját varázsigédet ehhez a kreativitás gyilkoshoz a fenti példamondat alapján, de én is mutatok neked egyet.

Varázsige a maximalista kékeknek:

„Amikor azt tapasztalom, hogy nem tudok elengedni, befejezni egy feladatot, mert nem érzem tökéletesnek és ezzel csak megy az idő, akkor ahelyett, hogy tovább csiszolgatnám, megállok, pihenek egy kicsit, kiveszem magam a helyzetből, és ha visszatérve legalább 80%-osnak látom, vagyis elég jónak, akkor megengedem magamnak, hogy elengedjem, befejezzem és ezzel jól legyek. „

DISC kék

A zöldek kreativitás gyilkosa: a halogatás

A zöld, vagyis kitartó, stabil személyiségtípus nagyon empatikus, türelmes és nyugodt. Inkább csapatban szeret dolgozni, könnyen barátkozik, kellemes társaság, kooperációra törekszik és kerüli a konfliktusokat. Tényleg kerüli, ki nem állhatja a konfliktusokat. Inkább nem veszi észre, szőnyeg alá söpri a problémákat, hogy ne billenjen ki a harmóniából. A stabil zöldek akkor vannak elemükben, amikor biztonságban érzik magukat, amikor a libikóka egyensúlyi helyzetben van. Viszont ha kimozdul, vagyis változás történik, elvesztik a stabilitásuk illúzióját. Mivel egy VUCA, vagyis kiszámíthatatlan, bizonytalan és instabil világban élünk, ami tele van változással, a zöldeknek van bőven feladatuk ezzel.

A DISC tipológia zöldje harmóniára törekszik, optimista és nem sok minden zökkenti ki az általa jól kibélelt világból, minden úgy van jól, ahogy van, majd lesz valahogy. A pirossal ellentétben neki nem forr a vére, ő nem igazán szeret cselekedni, kimozdulni a kényelmes helyzetből, ritkán kezdeményez. Kényelemszerető, olykor már lusta és sajnos mindez erősebb lehet ambícióinál, így képességei megmaradnak a lehetőség szintjén. Ha noszogatják, azt nyugalma, önállósága megsértésének érzi, és belső ellenállással reagál. Nem igazán asszertív, vagyis nem pallérozza az önérvényesítő képességét, inkább a háttérbe szorítja magát, csakhogy el ne veszítse a balanszot.

Flegmatikus zöldként gyakran rossz az időérzékünk, hajlamosak vagyunk a pontatlanságra és gyakran késünk a találkozókról vagy bárhonnan. A határidőket nehez tartjuk be, mivel meglehetősen szeretünk halogatni, és ebből adódik a mi nagy kreativitás gyilkosuk is. Addig addig halogatjuk a dolgokat, amíg elúszik a lehetőség. Egy kis halogatás jót is tud tenni – lásd inkubáció – , néha érlelni kell a megoldást, de ha sportot űzünk belőle, és zöldként úgy érezzük, hogy ez a tulajdonságunk hátráltat bennünket, itt az ideje egy varázsigéhez.

Alkosd meg a saját varázsigédet ehhez a kreativitás gyilkoshoz a fenti példamondat alapján, de én is mutatok neked egyet.

Varázsige a halogató zöldeknek:

„Amikor azt tapasztalom, hogy egy feladatot el akarok halasztani, mert kényelmetlenséget érzek, akkor ahelyett, hogy a lustaságomra hallgatva elnapolnám „majd-ra”, inkább fogok egy papírt, felírok három teendőt, ami ahhoz kell, hogy elvégezzem a feladatot és a legelső lépést meg is csinálom azonnal.”

DISK zöld

Te melyik varázsigét fogod használni? Legyél a DISC tipológia szerint bármilyen színű, alkoss egy saját varázsigét, hogy a kreativitás gyilkost rakétává alakítsd és felszabadítsd a kreatív energiákat az életedben!

Ha nem vagy biztos, hogy melyik DISC-szín jellemző rád, ezen az oldalon egy rövid, 25 kérdéses teszttel megtudhatod.

Rajzok: Stefan Zsaitsits – behance

Kövesd a Szikrákat a több ezer önfejlesztő taggal: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK vagy csatlakozz a szikrás közösséghez és meríts a rengeteg kreatívan megközelített tudásanyagból a Szikra HUB-ban.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, céges tréningek, online kurzusok, egyéni- és csapatfejlesztés változatos témakörökben, más nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?