Íme a hazugság 3 biztos jele. Te felismernéd?

Szerző: Kugler Ádám
Íme a hazugság 3 biztos jele. Te felismernéd? |365letszikra

A testbeszéded az, ami a legtöbbet árul el rólad, a vágyaidról, az érzéseidről és természetesen a gondolataidról. A kiejtett szavainkat könnyű irányítani, de a berögződött mozdulatokat, gesztusokat és fintorokat senki sem tudja huzamosabb ideig kontrollálni. Az, hogy mit mondasz nem számít, mert az igazságot nem a szavaid, hanem a tested fogja elárulni.

Akkor lássuk, mit árul el a testbeszéde a hazug embernek!

A hazugság jele: a száj eltakarása

Amikor hazudunk a kéz próbálja eltakarni a szánkat, mert az agy tudat alatt arra utasítja, hogy fojtsa belénk a hamis szavakat. Ez a mozdulat a legszínpadiasabb jelenségtől egészen a legészrevehetetlenebb gesztusig is terjedhet. Néha csak pár ujj van a száj előtt, máskor pedig az összeszorított ököl vagy a teljes tenyér. Minél nagyobb a hazugság, annál erősebb a gesztus. Vannak, akik egyébként műköhögéssel álcázzák a száj eltakarását.

10c998bb911e3d823b1d8e2ceffba7da

Will Smith valami nagyot kamuzhatott

Ha a beszélő folyamodik ehhez a gesztushoz, akkor nagy valószínűséggel hazudik. Ha azonban a hallgató takarja el a száját, akkor ő gondolja azt, hogy a beszélő elhallgat valamit vagy hazudik.

A hazugság jele: az orr megérintése

Ha a beszélő csupán egyetlen röpke érintést tesz az arcon (legtöbbször az orron), akkor az egyértelműen a hazugság jele.

A chicagói Szaglás- és Ízleléskutató Alapítvány munkatársai kiderítették, hogy amikor hazudunk, akkor az idegesség hatására kicsit megemelkedik a vérnyomásunk, és elsőre az arc, valamint a nyak bőre kezd el viszketni, mert ezek a legvékonyabb bőrfelületek az emberi testen. Ez a viszketés csupán minimálisan irritáló, így egyetlen érintéssel, vagy maximum 1-3 könnyed dörzsölő mozdulattal enyhíthető.

Ugyanezek a kutatók jöttek rá arra is, hogy

leginkább az orrunk válik a legérzékenyebbé, ha hazudunk.

Amikor lódítunk, akkor egy katekolamin nevű vegyület szabadul fel, amelytől megduzzad az orrnyálkahártya, emiatt azonnal az orrunkhoz nyúlunk, ha hazudunk vagy, ha titkolni valónk van.

5dcd31a83637fdb5ff6956ed4e241c2f

Obama elnök arról beszél, hogy mindent megtesz a munkanélküliség csökkentéséért

A hazugság jele: fülmarkolás

Tipikus manipuláló gesztus. Azzal, hogy az illető a fülére vagy a füle köré teszi a kezét, esetleg a fülcimpáját húzogatja, szimbolikusan próbálja „nem meghallani” a saját hazugságát. Ha a hallgatón látjuk ugyanezt a gesztust, az azt jelenti, hogy nem akarja meghallani azt, amit mondunk.

A fülmarkolás további variációi: a fül mögötti rész dörgölése, a fülbe helyezett mutatóujj forgatása, a fülcimpa rángatása és az egész fülkagyló behajlítása, hogy eltakarja a fül bejáratát. Hölgyeknél jellemző még a fülbevaló babrálása.

133e9830c56063048444c31a7270c493

Wayne Rooney magyarázza a meccsen mutatott teljesítményét

Természetesen ezeken kívül még számtalan jele lehet annak, ha szándékosan kívánnak megvezetni és manipulálni téged. Ha képes vagy felismerni ezeket a sokatmondó jeleket, az önbizalmat, hatalmat adhat neked és minden esetben ismerni fogod az őszinte, leplezetlen igazságot.

Leadfotó: stuffpoint.com

Kövesd a Szikrákat a több ezer önfejlesztő taggal: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK, HUB, INSTAGRAM, TIKTOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, céges tréningek, online kurzusok, egyéni- és csapatfejlesztés változatos témakörökben, más nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?