„A kíváncsi örökmozgó. Ez lenne életem filmjének a címe” Kisgyörgy Éva

Szerző: Szlafkai Éva
"A kíváncsi örökmozgó. Ez lenne életem filmjének a címe" Kisgyörgy Éva

Ne foglalkozz sokat olyan dolgokkal, amiről nem mesélnél szívesen az unokádnak a kandalló előtt– válaszolja Kisgyörgy Éva Travellina, utazóblogger az utolsó kérdésemre a Szikra – Kreatív Nézőpont podcast adásban. Arról is mesél, hogy milyen kudarchelyzetben volt része, mit tanult a legemlékezetesebb utazásából, mi volt az eddigi legnagyobb komfortzóna átlépése és mit kívánna egy aranyhaltól, ha megtehetné. Kíváncsi vagy?

Mindannyian kreatívak vagyunk – csak másképp. Ezt a kijelentésemet igyekszem igazolni szerdánként a Szikra – Kreatív Nézőpont podcastban. 20 perc, 20 kreatív kérdés, 20 izgalmas válasz szakemberektől, neves és hétköznapi emberektől, hogy megismerjünk különféle nézőpontokat a kreatív életről. A beszélgetések rávilágítanak, hogy a szikrákat mindenki megtalálhatja az életében, csak másként, máshol, máshogy, nézőpont kérdése. Ha kíváncsi vagy az elgondolkodtató és játékos kérdésekre valamint vendégeim nem mindennapi válaszaira, tarts velem minden szerdán.

Nem sorban jönnek a kérdések? Ez nem véletlen… a cikk alján megtudod, miért. 🙂

1. Milyen ajtókat nyit meg szerinted a nyitottság?

Ennek a kérdésnek rengeteg rétege van, nem tudom, te mire gondolsz, de nekem sok minden eszembe jut róla. Először is az emberek vonatkozásában – ha valakinek bármiféle előítélete van bőrszínnel, vallással, szexuális orientációval, stb. kapcsolatban, elvágja magát rengeteg barátságtól, élménytől. Én utazás alatt mindenféle emberrel találkozom, és mivel nyitottan állok hozzájuk, nagyszerű barátságokat kötök a legkülönfélébb emberekkel. 

De ugyanez elmondható arról, hogy bátran ki kell próbálni új munkákat, új kalandokat, új hobbikat – lehet, hogy tízből kilenc tévút lesz, de az az egy, ami bejön, új élményekhez és barátságokhoz vezet. 

2. Ha filmet forgatnának az életedről, mi lenne a címe?

A kíváncsi örökmozgó.

Én nem hiszek nagyon a horoszkópokban, de eléggé illik rám, amit az ikrekre mondanak, hogy állandóan kíváncsi, nyitott, új impulzusokat keres, úgyhogy én meglehetősen kísérletező kedvű vagyok, így rengeteg élmény ér.

Az egész életemre jellemző volt eddig az, hogy mindig jöttem-mentem, és most nem csak a 138 bejárt országra gondolok, de itthon is sokat utaztam, és Budapesten is folyamatosan keresem az érdekes új helyeket.

És nem csak jövök-megyek, de gyakran kipróbálok új hobbikat, kamaszként minden nap más klubba jártam, a tűzzománc szakkörtől a görög táncházig, de ez a kísérletező kedv a mai napig megmaradt. Pár éve a főzőiskolákat próbáltam végig, mostanában pedig – főleg a blog miatt – igyekszem jobban belemélyedni a weblapkészítés fortélyaiba.

5. Hogyan jelenik meg az életedben a kreativitás?

Ha a járvány előtt kérdezed ezt a kérdést, egész más jut eszembe a kreativitásról, mint most. Akkor erről a szóról az a kép ugrik be, hogy valaki horgol, fest, azaz ügyesen kézműveskedik.

Most teljesen mást sugall az a kifejezés, mégpedig azt, hogyan alkalmazkodik valaki a változásokra.

Érdekes volt megfigyelni, hogy egyes éttermek, vállalkozások, ismerősök teljesen lefagytak ebben a helyzetben, mások pedig azonnal váltottak és új utakra indultak. Én úgy gondolom, az utóbbi csoportba tartoztam, mert egy pillanatig nem keseregtem, hogy nem tudok külföldre utazni, hanem amint lehetett, nekiálltam feltérképezni a Budapesthez közeli kirándulóhelyeket – én is jobban éreztem magam kint a természetben, mint otthon szorongva, és az olvasóknak is sok tippet adtam, amiért rendkívül hálásak voltak.

8. Legemlékezetesebb utazás, amiből a legtöbbet tanultál/okultál?

Talán az első nyugati utamat említeném, 1987-ben, amikor elindultunk egy barátnőmmel egy hónapra nyugatra, minimális pénzzel, hiszen akkor még 50 dollárt lehetett csak beváltani és nagyjából az ismeretlenbe, hiszen hírből sem volt még internet. Akkor egy életre megtanultam, hogy „valahogy mindig lesz”, hogy milyen csoda felfedezni a világot, hogy mindenhol találkozni segítőkész emberekkel. Azóta minden utazásom komfortosabb, egyszerűbb, de annak az első igazi nagy utazásnak a hangulatát soha nem felejtem el.

10. Hogyan nézel szembe a nehézségekkel?

Belőlem a nehézségek, kudarcok egy rendkívüli küzdeni akarást hoznak ki, melyek a végén fantasztikus dolgokat eredményeznek.

Viszonylag védett gyerek- és kamaszkorom volt, az első pofont az élettől akkor kaptam, amikor nem vettek fel az egyetem első évének végén egy hőn állított szakkollégiumba. Nem értettem a dolgot, mivel úgy gondoltam, szakmailag és emberileg is megfeleltem a közösségnek és úgy döntöttem, ezt meg is mutatom. Egy teljes tanévet szántam arra, hogy egy kimagaslóan izgalmas szociológiai TDK dolgozatot raktak össze, és ez olyan jól sikerült, hogy egy amerikai ösztöndíjat is eredményezett. Ez aztán sokat segített később abban, hogy amerikai céghez kerüljek dolgozni, ahol repülőrajtot vett a karrierem, rendkívül sokat tanultam és jól kerestem.

Ha visszagombolyítanám a fonalat, elmondhatnám, hogy ha 19 évesen felvesznek a szakkoliba, akkor később nem tehettem volna meg, hogy 45 évesen kvázi nyugdíjba menjek és onnantól kezdve gondtalanul utazgassak a nagyvilágban.

Úgyhogy ha ma már bármi nehézséggel kell szembe nézni, nyugodtan figyelem az eseményeket, hogy abból mi jó fog kikerekedni.

12. Mi az a szokás, amit beépítettél vagy amin változtattál a siker érdekében?

Én sokáig meglehetősen passzív voltam olyan értelemben, hogy nem kerestem a lehetőségeket, csak megörültem, amikor jött egy, igaz, azt 110%-on kihasználtam. Csak az utóbbi egy-két évben fordult meg ez a trend, hogy igenis proaktívnak kell lennem. Még most sem viszem túlzásba, de egyszer-egyszer én is összeszedem magam és megkeresek potenciális üzleti lehetőségeket.

14. Miért fontos téma szerinted manapság a kreativitás?

Sokan idézik Charles Darwint, miszerint “Nem a legerősebb fajok maradnak életben, hanem azok, amelyek a leginkább képesek alkalmazkodni” – bár ő soha nem írt le ilyet, ez csak amolyan urbánus legenda, de nem ez a lényeg, hanem a kijelentés üzenete.

Soha nem volt olyan fontos az alkalmazkodás képessége, mint az utóbbi években egyre gyorsabban változó világunkban és különösképpen most, amikor a járvány átírja sokak életét. Most van szükség leginkább arra a képességre, hogy ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, ahogy eddig éltük az életet, ahogy eddig láttuk saját magunkat, hanem próbáljunk ki új dolgokat, aknázzuk ki, milyen más képességeink vannak, ideális esetben igyekezzük megélhetéssé tenni az eddigi hobbinkat. 

17. Ha lenne egy teljesen másik életed, abban mivel foglalkoznál?

Bár sok dolgot kipróbáltam az életem során, az utazás az egyetlen, ami mindig is a legfontosabb volt, ami végigkísért kamaszkorom óta, aminél semmit nem szeretek jobban, úgyhogy most nagyon a helyemen vagyok. De ha nagyon muszáj lenne valami mást csinálni, akkor az a lakberendezés lenne – imádtam minden lakásom kitalálni, utánajárni alaposan mindennek, de egész a villanykapcsolókig és gyönyörködve figyelni, ahogy a sok apró részlet összeáll egy harmonikus otthonná.

18. Mi volt az eddigi legnagyobb komfortzóna átlépésed?

Egyértelműen az a döntés, hogy szabadúszó legyek, hiszen egész életemben úgy láttam magam, mint egy igazi alkalmazott típust, aki bejár szép precízem a munkahelyére, ott megmondják neki, mi a feladat és azt a legjobb tudása szerint elvégzi. Soha fel se merült bennem, hogy másképp is lehet élni, és ha nincs kikényszerítve a változás, a mai napig tőzsdei jelentéseket írok…

Hallgasd meg az adást a hiányzó, vagyis a további 11 kérdésért. Például tudd meg, milyen szuperhős lenne Éva és milyen szupererőt birtokolna szívesen. Ha van kedved, válaszolj te is a kérdésekre hallgatás közben, izgalmas dolgokat tudhatsz meg saját magadról a kérdések fényében…

Éva blogját itt találod: travellina.hu

Élj kreatívan! könyv CTA

Találj rá az egyedi és szabad önmagadra!

A kreatív szemléletmód kinyitja az ajtókat – segít rugalmasabban megoldani a problémákat, felszínre hozni az ötleteket, a saját utadat járni, megragadni a lehetőségeket, hatással lenni másokra, önmegvalósítani, szabadnak, egyedinek érezni magad és kiteljesíteni az életedet. Egyszerűen felvillanyoz! A jó hír, ez a kíváncsi hozzáállás mindannyiunkban fellelhető és fejleszthető. A könyvben nemzetközileg elismert szakértők, hazai szakemberek, inspiráló történetek és elgondolkodtató feladatok segítenek kreatív éned fejlesztésében. Az eljkreativan.hu weboldalról INGYEN LETÖLTHETŐ FÜZETTEL!

Kíváncsi vagy?

Ezeket olvastad már?