„A legőszintébb testrészünk a lábunk” – ezt vallja egy testbeszéd specialista

Szerző: Szlafkai Éva
lab-testbeszed-365letszikra - "A legőszintébb testrészünk a láb" - ezt vallja egy testbeszéd specialista

A különböző személyiségtípusokat nagyon könnyen fel lehet ismerni csak a testbeszéd által, sőt, már akkor is, mielőtt az illető belép az ajtón. A testbeszédünk az egyik legfontosabb kommunikációs eszközünk, és a hanghasználatukkal együtt sokkal többet árul el rólunk, mint a szavaink. Ennek a nagyon izgalmas témának a specialistájával, Bíró Nórával beszélgettem.

A testbeszéd specialista nagyon izgalmas titulus. Hogyan kanyarodtál erre a szakterületre?

Értékesítési trénerként több ezer tárgyaláson tapasztaltam meg azt, hogy mennyire kevés csupán arra figyelni, hogy mi mit mondunk, ami igazán számít az az, hogy hogyan. Ezt csak megerősítette az az élethelyzetem, amikor hangszalag betegségem kapcsán a gégész egy hónap némaságra ítélt. Szavak nélkül kellett kommunikálnom nemcsak a barátaimmal, de az üzleti életben is. Ez adta meg a végső lökést arra, hogy alaposabb górcső alá vegyem a testbeszéd tanulmányozását, így lettem testbeszéd specialista.

Hogyan tudod használni a jelenlegi munkád során, az értékesítésben ezt a tudományt?

Rendszeres felkéréseket kapok arra, hogy adjak egy üzleti megbeszélésre visszajelzést. Ilyenkor az értékesítési praktikák és verbális kommunikáció mellett a nonverbális jelekre, különösen a testbeszéd elemzésére is ki szoktam térni. Gyakran találkozom azzal, hogy valaki csak azért, mert nem tudatos a testbeszédével, már a bizalom kialakításánál is vét olyan hibát, melyet nehéz később orvosolni. Ugyanígy nem egy esetben láttam azt is egy-egy tárgyaláson külső megfigyelőként, hogy milyen gyorsan elbeszéltek a tárgyalópartnerek egymás mellett, és mindez egy észre nem vett gesztus miatt történt.

Miként használod a magánéletedben a testbeszéd ismeretét?

A testbeszéd a magánéletben is nagyon jól használható tudást ad. Azt vettem észre, hogy a workshopjaimon kívül is, már ösztönösen használom a testbeszéddel kapcsolatos ismereteket, lehet az egy olyan baráti beszélgetés, ahol az őszinteséget segítem a testbeszéddel, vagy egy feltett kérdésemnél különösen odafigyelek a reakciókra.

Három metakommunikáció típus, ami sokat elárul a másikról, az a testtartás, a tekintet, és a legőszintébb testrészünk, a láb.
Bíró Nóra – testbeszéd szakértő

Sikeresnek tartod magad, mi számodra a siker?

Igen, szerencsére nap mint nap visszaigazolódik, hogy jó úton járok és a visszajelzések jelentik számomra a legnagyobb sikert. A legnagyobb sikeremnek azt tartom, amikor a fejlesztéseim után látom, hogy hatékonyabban kommunikálnak, mind a magánéletben egy fontos döntés előtt, vagy a munka során, pl. egy értékesítő hatékonyabban nagyobb sikeraránnyal zárja le a tárgyalásait.

Bíró Nóra, testbeszéd specialista

Mondj egy emlékezetes szituációt, amikor mások testbeszédének lekövetése teljesen megváltoztatta az általad először elgondolt irányt!

Pár éve, egy hideg téli napon volt egy üzleti megbeszélés, ahol már a tárgyalás vége felé a tárgyalópartner a zárási kérdésre egy határozott nem-mel válaszolt, hogy ő nem köti meg a szerződést. Ez a munkatársamat nagyon meglepte, hiszen a beszélgetés végig jó hangulatban telt, és úgy érezte, minden a megfelelő mederben folyt.

Szinte elengedte már gondolatban a szerződést, amikor én észrevettem, hogy a tárgyalópartner jobbra felfelé nézett, ami a felidézett, emlékezett képet jelenti. Rákérdeztem, beugrott-e valami.

Ekkor a tárgyalópartner mondta, hogy egyébként nem mondta volna el, de ha már így rákérdeztem elmondja, hogy eszébe jutott, hogy a gyerekével megbeszélt egy találkozót a korcsolyapályán, amire sietnie kell és ezért mondott, csupán az idő miatt nem-et. Végül megállapodtak abban az értékesítővel, hogy amíg a gyermeklével ide visszaér, már minden papír ki lesz töltve, így megszületett a szerződés. Mindez csupán egy nonverbális jelen múlt.

Hogyan fülelhetjük le, ha hazudnak nekünk?

Csak a hazugság felismeréséről 2-3 órát tudnék beszélni, de talán pár gondolat is segíthet az olvasóknak. Vannak a hazugságnak tipikus jelei, ezek általában az arcérintéshez köthetőek. Ha azt figyeljük, hogy a mondandóval a gesztusok szinkronban vannak, vagy sem, az is segíthet felfedezni a hazugságot, ahogy a nyomaték is. Ha őszinték vagyunk, akkor a beszédünket nyomatékkal támasztjuk alá, melyek a testbeszédben is látszódnak. Ezek hiányában már gyanakodhatunk.

Hogyan tudunk jó benyomást tenni másokra a testbeszédünkkel, hangunkkal?

Érdekes, hogy a jó benyomást sokszor akkor a legkönnyebb elérni, amikor mi nem beszélünk, csupán hallgatóság vagyunk. Ekkor érdemes érdeklődést mutató testbeszédet felvenni, így előre dőlni, mosolyogni. Ha mi beszélünk, akkor hasznosak a  nyílt gesztusok, ugyanúgy az igazi mosoly, a hangszín – hangsúlyok használata.

A hangszín tekintetében több kutatás is megállapította, hogy valamiért szimpátiát kelt bennünk a mélyebb hangszínen beszélő hölgy, mint aki szinte “énekel”.
Bíró Nóra – testbeszéd specialista

Ami a mosolyt illeti, ha valóban fontos a jó benyomás, akkor ún. Duchenne mosoly legyen rajtunk, és ne ún. stewardess-, vagy ál mosoly. Duchenne kutatta a mosolyok típusait, és az egyik legfontosabb különbség, hogy igazi mosolyról akkor beszélhetünk, ha nemcsak felfelé görbül a szánk, de akár a fogak is kilátszódnak és a szem körüli ráncok is megjelennek.

A te életedben hol/hogyan jelenik meg a kreativitás?

Nálam mindennap szükség van a kreativitásra. Legutóbb egy testbeszéd tréning kapcsán jött kapóra a kreatív gondolkodás, ahol egy hirtelen ötlet hatására ott helyben készítettünk fotókat a résztvevőkről, majd elemeztünk ki, melyből sok gondolatot vittek haza a résztvevők. Trénerként nap mint nap kapok olyan kérdéseket, melyek inkább problémák, és segítek kreatív, problémamegoldó gondolkodással és újszerű gondolatokkal inspirálni a kérdezőt a megoldásra.

Ha csak 1 dolgot üzennél a 10 évvel fiatalabb önmagadnak, mi lenne az?

Fejleszd  tovább magad, hiszen az önfejlesztésnél nincs jobb befektetés, ez az amit sosem vesznek el tőle.

Mit teszel/tettél meg idén azért, hogy a 10 évvel idősebb önmagad büszke legyen rád, hogy meglépted?

Idén számos előadáson, tréningen több száz résztvevőnek adtam át testbeszéd, nonverbális kommunikációs ismereteket. Felkértek online testbeszéd kurzus és webinárium tartására is, amivel még több emberhez tudott eljutni az a tudás, melyet az évek során felhalmoztam. Hiszem, hogy ezekkel az ismeretekkel egy hatékonyabb, őszintébb kommunikáció érhető el, amihez ebben a formában én is hozzá tudok járulni, és erre egészen biztosan jó érzés lesz 10 év múlva is visszagondolni.

Személyiségtípusok és DISC-teszt

Hogyan ismerhetjük fel a különféle személyiségtípusokat a testbeszédük alapján? Hogyan tudjuk magunkat is jobban megismerni, és hogyan tudunk  jobb kapcsolatot teremteni másokkal? Mondjuk, ha meg tudjuk határozni, hogy melyik személyiség színcsoport jellemző az emberekre. Erről az izgalmas témáról beszélgettünk Bíró Nórával az egyik Nők az úton podcast adásban is (alább is meghallgatható) és erről szól a liftes DISC személyiségteszt cikk.

Bíró Nóra weboldala: http://mosthungary.hu/

Leadfotó: Pakó Petra

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?