„A 21. századhoz sokkal jobban illik a szabadúszás” – Filep Szilvi

Szerző: Szlafkai Éva

Szabadság, freelancer karrier, belső energia, kreativitás, 21. század-kompatibilis életmód és villástargonca… Filep Szilvi, a szabadúszás egyik emblematikus hazai figurája válaszolt néhány rendhagyó kérdésemre.

Szilvivel több szálon is kereszteztük már egymás útját, például voltunk egymás vendégei rendezvényeken, osztoztunk szuper közösségi helyszínen és a júniusban megjelenő könyvemben is szerepel a nézőpontja arról, miért olyan fontos számunkra a szabadság. Érdemes figyelemmel követni a munkásságát, mert példaértékű, amit a szabadúszó közösségért tesz.

Szilvi több, mint 6 éve aktívan támogatja a hazai freelancer közösség- és kapcsolatépítést, tudásmegosztást. A legnagyobb globális online munka oldal, az Upwork egykori trénere, a Freelancers in Hungary meetup sorozat és a Freelancer Festival alapítója, a helyfüggetlen életmód híveinek szóló Freedom X eseménysorozat 2017-es budapesti és 2018-as spanyolországi állomásának projekt menedzsere, a FreelancerBlog.hu alapítója. 

Ha könyvet írnának az életedről, mi lenne a címe?

Az ember sokszor nem tudja, mit miért tesz, csak megy és csinálja. A mostból nézve gyönyörűen összeköthetőek a pontok…
Röviden:  A dolgok néha utólag nyernek értelmet

Milyen történet van a cím mögött?

2008-ban diplomáztam, közgazdászként. Elsőként a kommunikációs szakma felé vettem az irányt, dolgoztam a Magyar Turisztikai Ügynökség sajtóosztályán, majd a legnagyobb élelmiszeripari multi magyar leányvállalatánál. Itt végül tempós léptekben haladtam a vállalati ranglétrán, belekóstoltam a marketing, értékesítés és üzletfejlesztés területébe is. 

Nagyon élveztem a nagyvállalati kultúrát, fiatal, agilis munkavállalóként lubickoltam a számos tréning, fejlődési lehetőség és külföldi utazások világában. De amint közeledett a házasság és családalapítás ideje, egyre kevésbé volt vonzó az a karrierút, amit ott láttam magam előtt. Elkezdtem nézelődni, keresni annak a lehetőségét, hogy sokkal nagyobb szabadságom legyen abban, hogy hol, mikor és min dolgozom. Így találtam rá az Upwork-re, ami ma a legnagyobb globális online munka oldal. Elkezdtem az oldalon keresztül dolgozni, majd megpályáztam náluk egy tréneri pozíciót, így lettem én az Upwork hazai képviselője 2013-ban. Innen indult az az út, amin ma is boldogan lépkedek. 

Ennek az útnak voltak a komolyabb mérföldkövei a 2017-es első Freelancer Festival, a 2018-ban indult Freelancerblog, 2019 őszétől a havi rendszerességgel jelentkező freelancer meetupok és workshopok. És persze idénre is tartogattunk egy nagyobb dobást, ami keretbe foglalja mindazt, amiért az elmúlt közel 7 évben dolgoztam: egy komplex tagsági programot.

Miért fontos téma szerinted manapság a szabadság, a szabadúszás?

A munka világban egy komoly átalakulás zajlik, a freelancer életmód is ennek a része. Óriási potenciál van benne, s bár számos fogalmi zavar és félreértés van körülötte, de azt, hogy egyre rugalmasabbak a munkavégzés keretei, mindannyian érezzük. 2013 óta dolgozom azon, hogy minél több ember számára legyen érthető és elérhető a freelancer életmód.

A 21. század körülményeihez egyszerűen sokkal jobban illik ez az életforma.

Számos árnyalata van: lehet valaki félig alkalmazott, félig pedig vállalkozóként valósítja meg az ötletét. Élhet a Börzsöny egy kis falujában vagy Balin, miközben amerikai ügyfeleknek dolgozik, projekt alapon. 

Milyen belső motiváció hajt, milyen hatással szeretnél lenni a világra?

Nem tudom igazán pontosan megfogalmazni, hogy miért van bennem ennyi elszántság a freelancer életmód itthoni elterjesztésével kapcsolatban. De azt biztosan tudom, hogy ennek az életmódnak, munkavégzési formának a képviselői olyan, a lehetőségekre nyitott, kreatív emberek, akik aktívan keresik a módját annak, hogy hogyan kell és lehet élni a 21. század meglehetősen gyorsan és szeszélyesen változó körülményei között. Nagyon erős bennük a belső hajtóerő és jók az önfejlesztésben. Ezek a képességek fejleszthetőek és ez a gondolkodásmód jól tud terjedni, különösen, ha megteremtjük hozzá a megfelelő platformokat. 

 A Freelancerblog alapítói: Benedek Gergő, Filep Szilvi, Majsai Ricsi

Az én ideális világomban az emberek nem várnak másokra, hogy bizonyos dolgokat megtegyenek helyettük: tanulnak, fejlesztik magukat, ha valami nem megy, próbálják máshogy. Ha egy helyzetben rosszul érzik magukat, keresik az útját, hogyan tudnak rajta változtatni. Nem minden freelancer ilyen, de nagyon sokan igen. 

Mit jelent számodra a kreativitás és hogyan jelenik meg az életedben?

A kreativitás számomra egy nagyon erős belső energia. Ha meg tudom élni, azaz alkothatok, létrehozhatok dolgokat, megvalósíthatom az ötletemet, akkor feltölt. Ha nincs lehetőségem kreatívkodni, kifogy az üzemanyag. Korábban a rám bízott feladatok megoldásában kaptam erre teret, ma már a feladatot is én választom, így még erősebbé tud válni ez a belső energia. 

Hogyan nézel szembe a nehézségekkel?

A legtöbb nehézséget számomra a munka és magánélet összehangolása jelenti. Egy 2 és egy 4 éves gyermek anyukája vagyok, akik nem mindig partnerek abban, hogy Anya a világmegváltó tervein dolgozik. A férjem és a nagyszülők segítsége nélkül esélyem se lenne. 

Még mindig okoz némi nehézséget, hogy elfogadjam: nem tudok annyi időt a szakmai terveim megvalósításán dolgozni, mint huszonéves szingliként. Viszont több a tapasztalatom és világosabbak a céljaim, csak ezt sokszor alábecsülöm. 

A módszerem ennek a feloldására viszonylag egyszerű: időnként emlékeztetem magam arra, miért is csinálom, amit csinálok és milyen eredményeket értem el eddig.

Néha még magam is ledöbbenek, hogy ugyan miért nem vagyok büszkébb arra, amit eddig elértem. 

Mi az a szokás, amit beépítettél vagy amin változtattál a siker érdekében?

Sokkal többet hallgatok arra a bizonyos belső hangra. Sokat fejlődött ez a képességem az elmúlt években és a nehezebb döntések meghozatalakor sokszor az dönti el a kérdést, hogy mit érzek. Mindig nagyon földönjáró, racionális típus voltam, tényleg rengeteget változtam ezen a téren. Hogy konkrétumot mondjak, például mondtam vissza megbízást és ügyfelet is minden racionális érvvel szembe menve, csak a megérzéseimre hallgatva. De a márkaépítésben (Freelancerblog) is jól jön, ez a módszerem arra, hogy a helyesnek vélt mederben tartsam a dolgokat. 

Hallgasd meg a Szikra podcast adást Szilvivel!

Milyen tárgy szimbolizálna téged a legjobban?

Egy villás targonca. Kedves kis munkagép, könnyű kiismerni, nincs nagy szervizigénye, gyors, praktikus és akár 50 tonnát is elbír. Ilyennek képzelem magamat.

Ha lenne egy teljesen másik életed, abban mivel foglalkoznál?

Biztosan valami gasztro vonallal. Szeretek főzni, imádok új, ismeretlen ízeket kipróbálni, mindenevő vagyok, simán lecsúszik egymás után egy tál zelleres-paradicsomos kagyló, egy körömpörkölt és egy bébispenótos hummusz nyers répával. 

Kiskoromban csokiboltos vagy konyhás néni akartam lenni. Csokiból telítődtem, a főzés és a konyha maradt. 

Mi a leghasznosabb tanács, amit valaha kaptál, vagy te adnál másoknak?

Amit kaptam, meglehetősen sokszor: meg tudod csinálni! Ha sokat hallod, vagy mondogatod, tényleg elhiszed. Így szerencsére azzal sosem volt gondom, hogy ne éreztem volna magam képesnek valamire. Sokkal inkább az okoz frusztrációt, ha olyan dolgot kell csinálnom ami nem érdekel vagy nem tartom fontosnak, hasznosnak, hatékonynak. 

Amit adok: ne várj másokra!

Ne várd, hogy valaki megtegye, amit neked kellene és ha van egy ötleted, vágj bele, ha egyedül, hát egyedül. Ha kell, majd jönnek a többiek is. 

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Élj kreatívan! könyv CTA

Találj rá az egyedi és szabad önmagadra!

A kreatív szemléletmód kinyitja az ajtókat – segít rugalmasabban megoldani a problémákat, felszínre hozni az ötleteket, a saját utadat járni, megragadni a lehetőségeket, hatással lenni másokra, önmegvalósítani, szabadnak, egyedinek érezni magad és kiteljesíteni az életedet. Egyszerűen felvillanyoz! A jó hír, ez a kíváncsi hozzáállás mindannyiunkban fellelhető és fejleszthető. A könyvben nemzetközileg elismert szakértők, hazai szakemberek, inspiráló történetek és elgondolkodtató feladatok segítenek kreatív éned fejlesztésében. Az eljkreativan.hu weboldalról INGYEN LETÖLTHETŐ FÜZETTEL!

Kíváncsi vagy?

Ezeket olvastad már?