A kreatív emberek 10 ellentmondó személyiségjegye

Szerző: Szlafkai Éva
10 ellentétes személyiségjegy, amelyek jól megférnek a kreatív emberekben

A kreatív személyek komplexek, vagyis képesek olyan viselkedési módokat ötvözni magukban, amelyek a többi embernél elkülönülnek egymástól. Ahogy Csíkszentmihályi mondta, ezek a személyiségek az emberi lehetőségek egész tárházát hordozzák magukban.

A te személyiségedben milyen ellentétpárok bújnak meg?

Ha egy szóban kellene kifejezni, a kreatív emberek miben különböznek más emberektől, akkor a komplexitás jelzőt mondanám. Hogy miért? Mert olyan gondolatokat és viselkedést ötvöznek önmagukban, amelyek a többi embernél elkülönülnek. Egymástól homlokegyenest ellentmondó szélsőségeket olvasztanak magukba – egyéniségek helyett mindannyian sokféleségek.

Csíkszentmihályi szerint a kreatív emberek az emberi lehetőségek egész tárházát hordozzák magukban.

Nézzük is meg ezeket az ellentéteket. Benned is ott feszül valamelyik páros?

10 ellentétes személyiségjegy, amelyek jól megférnek a kreatív emberekben

Lehet, hogy az arany középút a jó és ésszerű megoldás, de a kreatív emberek mindkét végletet ismerik és azonos intenzitással élik meg.

1.) A kreatív személyeknek sok energiájuk van, tevékenyek, aktívak, de tudnak lazítani is.

Miközben energiadúsak és kicsapongóak, ugyanígy képesek hosszú időn keresztül csendben koncentrálni is. Számukra az fontos, hogy energiájukat ne másokhoz igazítsák, hanem maguk oszthassák be. Sok kreatív ember kifejezetten introvertáltan viselkedik, vagyis olyan gazdag a belső világa, hogy muszáj a külső impulzusokat minimálisra venni, hogy balanszban legyen és jól teljesítsen.

2.) Egyszerre okosak és naivak

Ez megnyilvánulhat a magas IQ szintben és közben néhány élethelyzetben való naiv gondolkodásban, de ugyanúgy a bölcsesség és gyermekiesség ellentétpárjában is. Eredményesen használhatják a divergens és a konvergens gondolkodásmódot is. Ha ez utóbbi tulajdonságpár nem ismerős, itt olvashatsz róla bővebben.

3.) Játékosság/fegyelem vagy felelősség/felelőtlenség kombinációja

Játékosság kell sok új, eredeti ötlet kitalálásához, de a megfelelő kiválasztásához és megvalósításhoz már kemény és kitartó munka szükséges. Sok kreatív ember gondtalannak tűnik, ám késő éjszakáig képesek dolgozni és kitartani akkor is, amikor sokan már feladnák.

4.) Képzelet és fantázia valamint a realitás kettőssége jellemző

Épp ugyanannyira fontos a képzelőerő, mint az, hogy a valóság talaján mozogjanak, hiszen az ötlet csak akkor ér valamit, ha eredményesen megvalósítható.

Szikra online kurzusok

Kreatív fókuszú önfejlesztő online kurzusok. Rendhagyó módszerek, izgalmas témák, egyedi önismereti és fejlesztési technikák! Cégeknek is. Kíváncsi vagy?

szikrakurzusok.hu

5.) Extrovertált és introvertált egyszerre

Egyik részről nagyon is fontos számukra az egyedüllét, hiszen a „magányos zseni” fogalma szerint az elmélyült gondolkodáshoz, gyakorláshoz és koncentrációhoz egyedüllét szükséges. Viszont ugyanilyen fontosnak tartják, hogy másokkal tapasztalatot, eszmét cseréljenek, megismerjék más gondolkodásmódját és nézőpontját. Brian R. Little professzor szerint fontos, hogy viselkedésünket a céljainknak, helyzeteknek megfelelően tudjuk alakítani, éppen ezért használhatjuk az ambivertált kifejezést is.

6.) Büszkeség és szerénység

Szerények, hiszen tudják, hogy a szerencse is közrejátszik a sikereikben, valamint általában annyira a jövőbeli terveikre és aktuális kihívásaikra koncentrálnak, hogy a múlt teljesítményük már alig érdekli őket. Viszont sok híres kreatív ember tudja, hogy másokhoz képest többet értek el, és ez ad nekik valamiféle biztonságérzetet, ami sokaknál magabiztosságban mutatkozik meg.

7.) Képesek egyszerre agresszívek, ridegek és gondoskodóak, érzékenyek lenni

De mondhatjuk úgy is, hogy merik átlépni a feminin és maszkulin határokat. A kreatív lányok sokszor jóval dominánsabbak, mint lánytársak és a kreatív fiúk érzékenyebbek fiútársaiknál. A kreatív személyek nem androgűnek (kétneműek), hanem nagyobb valószínűséggel rendelkeznek a saját menük erősségei mellett a másik nem erősségeivel is.

8.) Tekintélytisztelet és lázadás kettőse

Ahhoz, hogy igazán független lehessen egy kreatív ember, ismerni kell a határokat alkotó szabályokat is. Bennük van a hagyománytisztelet, de mindeközben a kockázatvállalási hajlandóság is, hogy elszakadjanak a biztostól és átrajzolják a kereteket. Csíkszentmihályi mondta, hogy senki sem lehet kreatív anélkül, hogy ne tanulná meg, amit mások tudnak; ezután azonban nem lehet kreatív anélkül, hogy ne lenne elégedetlen e tudással, és ne utasítaná el egy jobb megoldás kedvéért.

9.) A munka szenvedélye és az objektivitás

Ez érthető, hiszen szenvedély nélkül elveszíthetik az érdeklődésüket a nehéz feladatok iránt, ugyanakkor, ha nem objektíven nézik, munkájuk nem igazán jó, hiteltelen. A kreatív munka folyamán szükséges a két pólus között lavírozni, hogy a munka is jól menjen és a végeredmény is megfelelő legyen.

10.) Szenvedés és öröm kettőse

A kemény munka sok fáradtságot jelent, de folyamatos örömérzetet nyújt. A nagyobb érzékenységük szorongásokat okozhat bennük.  „A kreatív ember számára talán az a veszteség- és ürességérzet a legelviselhetetlenebb, amelyet akkor él át, amikor valamilyen oknál fogva nem dolgozhat. Ez különösen akkor fájdalmas, ha valaki elapadni érzi kreativitását, hiszen ilyenkor egész énképe veszélybe kerül” – mondja Csíkszentmihályi Mihály.

Ha egy olyan munkát végzünk, amihez értünk, akkor az aggódás és a gondok tovaszállnak. Talán éppen itt van az egyik leglényegesebb momentuma a kreatív személyiségnek, a flow állapotának érzete munka közben. Vagyis az alkotó folyamat önmagáért való élvezetének képessége.

A kreatív emberek egyik legfontosabb közös tulajdonsága az alkotó folyamat önmagáért való élvezetének képessége.

Ez a 10 ellentétes személyiségvonás ad legjobb rajzot talán a kreatív emberek személyiségéről. Ha bővebben érdekel a téma, mindenképpen ajánlom elolvasásra Csíkszentmihályi Mihály: Kreativitás, a flow és a feldezés c. könyvét.

A te személyiségedben mely ellentétpárok bújnak meg?

Leadfotó: Behance – Antonio Uve

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?