A kreativitás feltételei, avagy a külső-belső körülmények megteremtése

Szerző: Szlafkai Éva
A kreativitás feltételei, avagy a külső-belső körülmények megteremtése

Melyek a kreativitás feltételei? A kreativitás egyfajta szemléletmód, alkotókészség, szabad önkifejezés, amikor olyan nézőpontból szemléljük a világot és benne önmagunkat, ami által számos lehetőséget is észreveszünk, ez pedig hozzásegíthet egy elégedettebb, önazonosabb, érdekesebb élethez. A kreativitás mentális energia, motorja pedig az önmegvalósítási vágy, aminek a kibontakoztatásához megfelelő külső és belső körülményekre van szükség. Ezt ismerheted meg a cikkből.

Vágjunk bele a közepébe! Íme a kulcs a kreativitásunkhoz:

Ha a kreativitás külső feltételei megvannak (elfogadó, támogató, ítélkezésmentes vagyis biztonságos környezet és szabadság, hogy felelősen önmagunk lehessünk), akkor a belső feltételek könnyebben kibontakozhatnak (élményekre való nyitottság, szabad önkifejezés, belső értékelés), hogy kreatívak legyünk.

Ahhoz, hogy ki tudjuk bontakoztatni a bennünk lévő kreatív potenciált, érdemes megteremtenünk a külső és belső feltételeit.

A kreativitás belső feltételei

A legfontosabb belső feltételek:

  1. Nyitottság (kíváncsiság, élménykeresés, érdeklődés)
  2. Szabad önkifejezés (önmegvalósítási szándék, függetlenség, kísérletezési kedv)
  3. Belső értékelés (intrizik, belülről fakadó motiváció, önbecsülés, önbizalom, pozitív énkép)

Legyünk nyitottak az élményekre, kíváncsiak a világra, bátran mutassuk meg magunkat különféle önkifejezési formákban, amelyek számunkra fontosak, és nem mások véleménye formálja.

Nyitottság

Éljük meg a jelen pillanat nyújtotta élményeket, történéseket annak való formájában. Ne címkézzük fel a dolgokat vagy magunkat korábbi tapasztalatok, előfeltevések alapján, hanem az itt és mostban maradva legyünk kíváncsiak, nyitottak új felfedezésekre, tapasztalásokra, mert új oldalainkat, színeinket ismerhetjük meg. „Eddig nem szerettem a paradicsomot, de olyan gusztán ez a salsa, ha már itt vagyok Mexikóban, megkóstolom.

Szabad önkifejezés

Bátran, szabadon, spontán játszunk a gondolatainkkal, kísérletezzünk különféle formákkal, színekkel, önkifejezési módokkal, illesszünk össze eddig elkülönült dolgokat, hiszen minden ötlet a világban már meglévő, de addig még nem összeillesztett ötletekből áll. Találjunk rá új kombinációkra, nézzünk különféle nézőpontokból a minket körülvevő világra és a bennünk keletkező gondolatokra. A spontán játszadozás, eredetiség, kísérletezési kedv kulcsfontosságú a kreativitás megéléséhez, megtapasztalásához.

Belső értékelés

Azért tegyünk meg dolgokat, mert mi jónak és értékesnek tartjuk, mert mi hiszünk benne, mert belőlünk fejeződik ki valami és ne a külvilág visszajelzései, dicsérete vagy kritikája miatt. A belső értékelés során a mi megélésünk számít, nem az, mások hogyan ítélik meg a tetteinket, alkotásainkat. Milyen érzéseket vált ki belőlem az alkotásom? Kifejeztem belőlem valamit? Kielégíti-e a vágyamat valami iránt? Megfelel az elvárásaimnak? Ezek a kérdések sokkal fontosabbak a kreatív embereknek, mint az, hogy mások mit gondolnak, miként ítélik meg az alkotásukat.

Hét meglepően hétköznapi jótanács kreatív ötletekhez
Hass, alkoss, fejlődj

Amikor azt mondom, alkotás, akkor nem(csak) egy festményre, egy DIY kaspóra, szoborra vagy egyéb művészeti alkotásra gondolok, hanem egy olyan megvalósult dologra, ami az önkifejezésünk nyomán jött létre. Ez lehet egy html kód, egy matematikai képlet, egy elkészített frizura, egy vállalkozási ötlet, egy rajz, egy sütemény, egy újrahasznosított tárgy, egy szakdolgozat… Tudod, a kreativitás sokféleképpen megmutatkozik.

Mindezek akkor tudnak igazán érvényesülni, ha megvan a kibontakoztatásukhoz szükséges külső feltételrendszer is, mégpedig a pszichológiai értelemben vett biztonság és szabadság. Micsoda kontraszt, ugye? Legalább is elsőre. Ha emlékszel, az Élj kreatívan! könyvben is nagy hangsúlyt fektettem a keretekre és a szabadságra, mert elengedhetetlenek, ha a kreativitásról beszélünk.

A keretek akkor megfelelőek, és akkor tudjuk becsatornázni a kreatív energiáinkat, ha egyensúlyban van benne a biztonság és a szabadság.

A kreativitás külső feltételei

Ahhoz, hogy a bennünk lévő lehetőségeket ki tudjuk bontakoztatni, fel tudjuk szabadítani a bennünk rejlő kreatív potenciált, vagyis a belső feltételrendszer megmutatkozhasson – ahogy feljebb olvashattad -, egy megfelelő környezet nagyban hozzájárul. Akárcsak egy értékes mag, amelyet ha elvetünk, sokkal hamarabb és szebben fakad szárba és lesz belőle csodálatos fa, ha megfelelően locsolják, jó talajba ültetik, és a növekedése során jól gondozzák. A kreativitás külső feltételei akkor teljesülnek, ha biztonságos és szabad közegben fejlődünk, ilyen környezet vesz körbe bennünket.

És mi van a bizonytalan helyzetetekkel?

Természetesen arról se feledkezzünk meg, hogy a bizonytalan helyzetek, hatások, körülmények is szárba tudják fakasztani a kreativitást (lásd kreatív komposzt). A jól ismert körülmények között jól megvagyunk a működő megoldásainkkal, és kényelmesen a megszokott mederben csordogálunk, eszünk ágában sincs megakasztani, amíg nem jön valami váratlan, ami bizonytalanná teszi a helyzetet, és azonnal felrázódunk, kizökkenünk a jól ismert kerékvágásból. A kreatív gondolkodás divergens, szerteágazó, nem sablonos, egyedi, újító, felfedező, nonkomformista, tehát jól tűri, sőt, igényli a kizökkentést. A kreatív emberek maguk teremtenek bizonytalan helyzeteket, új dolgokba fognak, kockáztatnak, szembemennek mások elvárásaival, a félelmeik ellenére kipróbálják magukat ismeretlen helyzetekben, az önmegvalósítás izgalmas útjára lépnek, míg mások nem saját késztetésre idézik elő, hanem belesodródnak a bizonytalan helyzetekbe, külső kényszerből ugarnak fejest a változásba és így fedezik fel a kreatív képességeiket. Szóval ennyit a bizonytalansági faktorról.

Szóval, ahogy feljebb is írtam, akkor tudjuk igazán kibontakoztatni a kreativitásunkat, ha biztonságos és szabad közeg vesz körbe bennünket.

A szabadság és biztonság egyensúlya

A keretek kapaszkodót, biztonságot adnak, megmutatják a magabiztonságunk határait, kijelölik azt a medret, amelybe be tudjuk csatornázni a kreativitásunkat, amelyben érvényre tudjuk juttatni azt a módot, ahogy megvalósítjuk az álmainkat, formába öntjük a gondolatainkat, létrehozzuk alkotásainkat.

A teljes cikket tananyaggá átdolgozva a Szikra Hub tudásanyagai között találod.

Csatlakozz a Szikra Hub-hoz, és fejlődj kreatívan Te is ezen az ÖNISMERETI JÁTSZÓTÉREN! A klub célja, hogy rendhagyóan megközelített témákkal és folyamatosan bővülő tudástárral segítse az önfejlesztésedet számos területen, miközben a POWER SKILL-jeidet is fejleszted. Mentoranyagok, tervezők, kihívások, könyvek tudásanyagai, workshopok, coaching alkalmak és mindez kreatív köntösben, ráadásul közösségben. Kíváncsi vagy a több mint 300 tudásanyagra? Nézz körül a www.szikrahub.hu oldalon!

Forrás: Klein Sándor – Intelligencia, kreativitás, kompetencia (Edge 2000 Kft, 2020)

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?