Íme 3 kreatív memóriafejlesztő feladat, ha gondban vagy a nevekkel, arcokkal, listákkal.

Szerző: Szlafkai Éva

A memóriánk, a figyelmünk, a koncentrációnk fejlesztése létfontosságú a kreatív kapacitásunk kiaknázása érdekében. Tudod mivel fejlesztheted leghatékonyabban? Vizuális feladatokkal! Nézzünk is néhány klassz példát, amelyek gyakorlásával könnyebben idézhetsz fel emlékeket, neveket, arcokat, listákat és a fantáziavilágod is élénk szárnyalásnak indulhat. 

Háromlépéses névmemória-fejlesztés

Számos gyakorlattal fejlesztheted a névmemóriádat. Például jegyzed meg egy magazinban az első 10 oldalon szereplő emberek nevét, majd addig ismételd, amíg könnyedén fel nem tudod idézni, vagy írd le 5 filmsztár nevét, majd sorolj fel hangosan 10 színésznőt, aztán próbáld elismételni az 5 leírt filmsztár nevét ismét. De elárulok egy másik remek módszert, hogyan tudod könnyedén megjegyezni az imént bemutatkozott ember nevét.

Képzeld el, hogy bemutatnak valakinek. Persze általában ilyenkor arra figyelünk, hogy a saját nevünket jól tudjuk mondani, ezért nem csak nem emlékszünk a másik nevére, de talán nem is halljuk. Szóval. Először bizonyosodj meg róla, hogy jól hallottad a nevét! Ismételd el, akár már a bemutatkozásnál. De mit tegyél gondolatban? 3 lépést.

  1. Mi jut eszedbe a névről, eszedbe jut róla valami, vagy valamelyik ismerősöd? Esetleg a névnek hasonlít a hangzása valamire? Például Baráth Andrea, amiről asszociálsz az egyik barátodra.
  2. Nézd meg alaposan az illető arcát, főként a részleteket, majd keress egy markánsabb ismertetőjegyet. Mondjuk szeplős az orra.
  3. Most vond össze a nevet az arccal egy emlékezetes képben. Minél viccesebb és szokatlanabb a kép, annál könnyebben megjegyzed. Például a barátod sok kicsi másolata ott ül az orrnyergén.

Kapcsolatképzés

Hogy miért jegyezzük meg nehezen a neveket? Mert különálló adat, ám amint hozzákapcsoljuk egy jelentéshez – ahogy az előbb olvashattad -, már könnyebben jegyzed meg. Az emlékeket ugyanis nem elszigetelten rögzítjük, hanem egymáshoz kapcsolódó adatok gyűjteményeként.

Szóval, ha szeretnél könnyen megjegyezni bármit, kapcsold valamihez, gyárts asszociációkat egymástól független dolgok között. Minél kreatívabb és fantáziadúsabb ez a kapcsolat, annál könnyebb lesz felidézni. Erre két fő módszer van:

  • Az egyik a túlzás, vagyis a megszokottnál nagyobb, furcsább, viccesebb, meglepőbb dolgok mindig emlékezetesebbek.
  • A másik pedig a vizualizáció, amikor a szavak helyett a mentális képeket használó kapcsolatokat szintén könnyebb felidézni.

Lássunk egy példát. Tegyük fel, hogy venned kell a boltban az esti baráti összejövetelhez pezsgőt, virágot és lufikat. Felírni nem akarod, de hogy jegyzed meg őket? Mondjuk elképzeled, hogy a Forma1-es győzelmi dobogón ott állnak a barátaid, egymást locsolják az óriási pezsgőkkel, miközben virágszirom eső hull és valamelyik ráesik egy lufira, ami kidurran. Kész is a vicces, túlzó, vizuális kapcsolatképzés. Tuti emlékezni fogsz rá a boltban, mit kell venni…

Memóriapalota

A memóriapalota is egy érdekes memóriafejlesztő módszer, amelyet útvonalmódszernek is hívnak. Tudod, mire a legjobb? Ha meg akarsz jegyezni egymás után következő elemeket, sorozatokat, listákat, egy vizsga anyagát, egy bonyolult eszköz használatát vagy akár egy beszédet.

A példafeladat az új mosógép használatának megtanulása.

  1. Képzeletben menj végig egy útvonalon, amely lehet a lakásod, a melóhelyre vezető út, vagy a kerted. Ez az útvonal mindig változatlan legyen, vagyis bármit kell majd megjegyezned, mindig ugyanazon útvonalon haladj végig gondolatban. Például belépsz az ajtón, végigmész a folyosón, bemész a nappaliba, átlépsz a hálóba, majd a konyhába kötsz ki, végül pedig belépsz a fürdőbe.
  2. Ha meg kell jegyezned egy listát, vagy mondjuk egy lépéssort, akkor ezen az útvonalon haladva minden helyiségbe helyezd el a lista egy elemét, mintha ott hagytad volna! Mondjuk az ajtóra van téve egy bekapcsoló gomb, az előszoba tele van kupacokba válogatott ruhákkal (színesek, szürkék, fehérek), a nappaliban nagyon meleg van, 60 fokot mutat a termosztát, a hálóban nyárson forog 1200-as fordulattal az ágy, a konyhában egy képkeretben lóg a mosási program ikonja, végül fürdőben ott a mosógép.
  3. Tádám, meg is van a sorrend, így minden mosásnál ezt az útvonalat, gondolatsort kell felidézned, és könnyedén fogod tudni használni a gépet. Mindig annyi helyiséget használj, ahány pontja van a listádnak, de próbálj a szokásos útvonalon haladni. Időnként pedig nem árt kitakarítani a memóriapalotádat, vagyis gondolatban menj végig egy jó kis takarítógéppel és szabadulj meg az addig felhalmozott cuccoktól. 🙂

Nyilván triviális a példa, de szemléltetésnek tökéletes. Ültesd át egy saját helyzetre és használd a mindennapokban.

Még több memóriafejlesztő feladat

Ha még több kreatív memóriafejlesztő feladat érdekel, akkor ajánlom figyelmedbe a HVG kiadótól a Fejleszd a memóriád vagy a Fejleszd az agyad! című könyvet.


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAILFACEBOOKINSTAGRAM.

Ezeket olvastad már?