A multitaskingnak számos mellékhatása van

Szerző: Szokoli Bernadett

Én is már abban nőttem fel, hogy egy nő sokkal több mindenre tud figyelni, mint egy férfi. Kutatások és szóbeszédek keveredve jelennek meg arra vonatkozóan, hogy valóban sokoldalúbbak, figyelmesebbek vagyunk, mint az „erősebbik” nem. Azonban jó ez? Vagy csak egy olyan szerep, amit lényegében rákényszerített a szocializáció és a társadalom? Mi is az a multitasking és miért (nem) jó?

Mi az, hogy multitasking?

Multitasking: nincs is magyar megfelelője, annyira siettünk a bevezetésével, hogy nem is volt időnk társadalmilag lefordítani. Nos, azért ezzel egy nyelvész egyáltalán nem értene egyet, de bárhonnan is nézzük, hiába nincs magyarosítva, használjuk. Hogy miért? Mert egyelőre nincs jobb szó arra, hogy mi a helyzet akkor, ha mindenfélét egyszerre csinálunk…

A szó maga egyébként a számítástechnikából ered, operációs rendszerek esetében használják, amelyek látszólag egy időben képesek több parancsnak is eleget tenni. A hangsúly pedig a látszólag szón van, mert valójában ha egy processzor van a gépünkben, akkor csak egyetlen dologra tud koncentrálni. Így tehát az adott parancsokat felváltva teljesíti.

Te bírod ezer fele?

És ha minden igaz, valahogy így vagyok ezzel én is. Régebben még nagyon büszkén vallottam, hogy ezerfelé tudok figyelni. Zenét hallgattam tanulás közben, egyszerre olvastam, tévéztem és beszélgettem… a közelmúltban azonban rájöttem arra, hogy ez nekem így nem jó. Még fejben próbálok megfelelni annak, hogy egyszerre többfelé tudok figyelni, valójában azonban ez nem igaz. Ha értő, odaadó figyelemre van szükség, akkor nekem már nem megy több irányba.

Valahogy az egyetlen agyam csak egyet tud befogadni, a többit pedig rutinból, megszokásból csinálom, nem pedig „ésszel”. Ezzel addig nincs is baj, ha a rutin rész a mosogatásra vagy a mosógép bepakolására esik, de sokszor azon veszem észre magam, hogy az értékes beszélgetésekre. Úgyhogy ideje ezen változtatni, ami egyébként azért is fontos, mert a multitaskingnak számos mellékhatása van.

…hiába csinálunk egyszerre több dolgot, valójában nem leszünk hatékonyabbak, sőt!

Ma már bizonyított tény, hogy a több feladatra való koncentrálás jelentősen megterhel bennünket, ezáltal komoly stresszhelyzetbe kerülünk akarva akaratlan.

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) tudósa, Earl Miller szerint hiába csinálunk egyszerre több dolgot, valójában nem leszünk hatékonyabbak, sőt! Ha az egyes munkafolyamatokat egymás után csináljuk meg elképzelhető, hogy összességében rövidebb idő alatt végzünk. Hogy miért? Mert ahogyan a számítógép processzora működik, valahogy úgy működik az emberi agy is: egyszerre egyetlen feladatra koncentrál. Ha pedig tudatosan csak egy dologra fókuszálunk, akkor valójában sokkal jobb teljesítményt tudunk elérni.

Fókuszálj egy dologra

Így tehát sokkal jobban járunk, ha megpróbálunk mindig egyetlen egy elfoglaltságban elmerülni, ami hatékonyabb, kevésbé stresszes, agyunknak nem kell ide-oda kapcsolgatnia. Szóval rengeteg előnnyel jár, mégis hihetetlenül nehéznek tűnik… hiszen éppen most kaptam egy e-mailt, és azon gondolkodom, miközben ezt a cikket szeretném befejezni, hogy vajon mennyire fontos infó van benne? Megnyissam? Ráérek? Nos, azt hiszem várhat néhány percet még…

Ezek szerint úgy tűnik a nagy kihívás az, hogy tudsz-e egyetlen egy dologra koncentrálni.

Forrás: MIT
Leadfotó: cowrks.com


TETSZETT A CIKK? OSZD MEG MÁSOKKAL IS ÉS HA TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

 

 

Ezeket olvastad már?