Shangaiba repültem, ahol a régi és új Kína találkozik | Helló Világ!

Szerző: Kiss Noémi Eszter

Modern megalopolisz lévén, Shanghaiban a régi kínai a modern kultúra nagyon jól összeolvad. Az ősi városi negyedektől kezdve a modern felhőkarcolókkal zsúfolt pénzügyi- és bevásárló negyedig minden megtalálható. És persze Gucci, giccs, lampion, Michael Kors, köpködés és gyógyteák is. Helló Világ, Helló Shanghai!

Új év, új kezdet… Ki fogadta meg, hogy az új évben többet fog utazni? Vagy legalább is több időt tölt a munkán kívül, több időt szán majd valami újra, valamire, amitől jobbnak, boldogabbnak, teljesebbnek, … érzi magát?
Ha te ezek közé tartozol, utazni szeretnél és valami teljesen másra vágysz, akkor íme egy különleges úti cél, Shanghai.

 Shanghai a Kínai Népköztársaság legnépesebb és egyben a világ legnagyobb városa is. 6.340 km2-es területen jelenleg több mint 24 millió ember él. Shanghai a Yangtze, Kína leghosszabb folyója deltájában található, 1292-ben a Yuan dinasztia alatt alakult kikötőváros.* Ma a világ egyik legfontosabb gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi metropolisza.

Sok kicsi kínai fotóz

Amikor először jártam Shanghaiban, először jártam Kínában. Kíváncsi voltam, milyen is az egyik legősibb civilizáció valójában. A sok klisé a kulturális különbségekről, amiket innen-onnan már ismerünk, mind mind igaz. A kínaiak alacsonyak, valahogy mindig tömegesen vannak, hangosan zsizsegnek és mindenhol, még a saját országukban is sokat turistáskodnak, természetesen fényképezőgépük lencséjén keresztül megélve az élményeket. 😀

Nyugi, a kínaiak sem beszélnek más nyelven…

Idegen nyelveket nem beszélnek, így ha Kínába akarnál utazni, térképolvasási készségre sokkal nagyobb szükséged lesz, mint idegen nyelvtudásra. A mandarin nyelv ismerete persze jól jöhet, de ha azt nem beszéled, más nyelvek miatt, mint pl. angol, igazán nem kell aggódni, mert a kínaiak sem beszélik. 😀

Útbaigazítás

Útbaigazítás

Hamisításban verhetetlenek, mindent áruba bocsájtanak, és ha üzletről van szó, igen ravaszak! Ha véletlenül úgy adódna, hogy te árulsz valami márkásat, jól figyelj, mert észre sem veszed, és az eredeti termékedet lecserélik egy még eredetibb változatra. De végül is mindegy, mert úgy is minden „Made in China”, nem igaz?

Amit az útikönyvek nem írnak Shanghairól, hogy…

Az emberek (férfiak és nők egyaránt) mindenhol krákognak és köpködnek, ami egy európai számára gyomorforgató lehet, de ott ez természetes, az egészséges élet velejárója. Ahogy a reggelire, ebédre és vacsorára a főtt tészta, leves vagy a szintén tradicionális, hússal vagy zöldségekkel töltött nudli (dumpling) evés vagy az állandó tea és forró víz ivás.
Nekem fura volt. Szeretem a finom, gourmet ételeket, de a kínai konyhának nem vagyok nagy rajongója. És hogy reggel, délben, este leveses tésztát egyek?! De valamit biztos tudnak, amit mi nem, mert ezek ellenére sokkal egészségesebbnek tűnnek, mint mi és kutatások szerint sokkal tovább is élnek.

A kedvenc élményem a teaszertartás, amely visszarepít az időben

Ami a teaivást illeti, nagy teaimádó lévén nekem Shanghaiban a legnagyobb élményt egy kicsi teaház nyújtotta, a Konfucius templom nyugati szárnyában. A templom több, mint 700 éves múltra tekint vissza, és volt, hogy egyszerre volt templom, iskola és 1931-ben pedig Shanghai első nemzeti könyvtára, ahol többnyire a Hat Konfuciánus Klasszikusról tároltak könyveket. De hogy hogy jön ide a teaház? Filozófia, könyvek, oktatás és tea szerintem nagyon jól összekapcsolódik.

teaceremonia_ helloVilag_Shanghai-620x620_365letszikra

Teaszertartáshoz készülődve…

A csendes pavilonok között átszellemülten sétálgatva nekem könnyű volt elképzelni, amint a régi időkben a tudományokról való elmélkedést tea ceremóniák kísérték. A legtöbb tea gyógynövényből készül. A gyógynövényeknek nagy jelentőségük van a természetgyógyászatban és a kínai orvoslásban. Így a teakészítés is egy tudomány. A teaháznak tehát pont jó helye van egy ilyen, a tudománynak tisztelgő környezetben.

Imádtam, ahogy egy fiatal kínai (egyébként orvoslást tanuló) lány bemutatta, hogyan is kell valójában inni a gyógynövényekből készült teákat. Elmondta, mi milyen problémákra, betegségekre jó, és hogy milyen rituálék között zajlik egy teadélután. Hogy a teázók csendben vannak, az ízekre koncentrálnak, a köszönetet 2 halk kopogással jelzik az asztalon.

A kis poharakat mindig két kézzel fogják, és lejjebb tartják vendégeik kezénél, így mutatva tiszteletet. Nagyon érdekes, hogy mennyi apró részletre figyelnek. A gyógynövényes teaimádatnak, a csendes ceremóniáknak, ahol az ízekre és a növények hatásaira fókuszálnak, nyilvánvalóan köze van a hosszabb élet titkához – szerintem. Kínában engem leginkább ez a kérdés foglalkoztatott. Szívesen megkérdeztem volna többeket, szerintük mi a hosszú élet titka, de mivel szinte senki nem beszél angolul… ez a feladat rád vár, hogy kiderítsd, ha te is kíváncsi vagy rá.

Yuyuan negyed, az igazi Kína

Jó turista lévén nem hagyhattam ki a felkapott Yuyuan negyedet. A metróból feljőve, a Henan útról balra fordulva egyből az igazi Kínában találtam magam. Barnás-bordó faberakásos, felfelé hajlott szélű, cseréptetős épületek, tömeg, mindenhol emberek, mindenki mindent árul, az utcákon a tipikus arany sárga és piros színű lampionok lógnak, kínai zene szól és minden olyan zsúfolt, olyan „kínai”, olyan giccses. Nem sokban különbözik egy bárhol máshol található kínai piactól.

Egyszerűség, nagyszerűség és csend! Nagyon nagy csend!

Ennek az óvárosi résznek a közepén, éttermek, teaházak, szuvenír boltok között van a City God Temple (a város Istenének temploma) és az 1559-ben épült Yuyuan kert. Ellentétben azzal, amit vártam volna, az arany-piros macskás, sárkányos forgatag után a kertben egy teljesen letisztult, számomra a kínaihoz képest kicsit kopár miliő fogadott. Semmi arany, semmi piros, semmi macska vagy papír sárkány, csak a kőalapra, fából készült jellegzetes tetőszerkezetű, ősi pavilonok, mesterséges kőképződmények, kis tavak és évszázados fák.  Nem tudom, az a sok ember és a város óriás zaja a falakon túl hova tűnik el, de a kertben kiegyensúlyozottság, béke és nyugalom van.

Tavasz a Yuyuan kertben

A “sörnyitó” és a „Nǐ hǎo”

A Yuyuan negyedtől nem messze, séta távolságra ott a híres Bund, ez Shanghai névjegye. A Huangpu folyó nyugati partján fekvő 4 kilométer hosszú sétány, ahonnan az a bizonyos modern Shanghai panoráma látható az Oriental Pearl Tower-rel (468 m) és a Shanghai World Financial Center-rel – vagy, ahogy én hívom, a „sörnyitóval” és ahol mi hosszú percekig próbáltuk videóra felvenni, ahogy a helyieknek helyesen „Nǐ hǎo”-zok (helyi nyelven köszönök). 😀

helloVilag_Shanghai_620x620_365letszikra

Szerinted is? 🙂

Jártál már ilyen érdekes kilátókban?

A 468 méteres Oriental Pearl Tower torony (ami látogatható) a legmagasabb TV torony Ázsiában és a harmadik legmagasabb az egész világon, a shangai-i panorámát pedig 2 kilátójáról is élvezheted. A 15 különböző szinten lévő és különböző méretű gömb egy művészi koncepciója annak, ahogy a kisebb és nagyobb gyöngyök egy jáde lemezre esnek. A jáde Kína legértékesebb, az iparművészetben gyakran használt féldrágakője egyébként.

Ha valami különleges élményre vágynál, 267 méter magasságban van egy körbe forgó!!! étterem – ami persze szintén kategóriájában a legmagasabb.

A Shanghai World Financial Center épületében 3 kilátó van. Egy a 94. emeleten, egy a 97. emeleten, és egy – azt hiszem a legérdekesebb – pedig a 100. emeleten. Én szeretem mindig a legérdekesebbnek mondott dolgokat megnézni, szóval mi is a 100. emeleten, 474 méter magason egy 55 méter hosszú üveg folyosóról csodáltuk a kínai metropoliszt.

helloVilag_Shanghai-kilatas_620x620_365letszikra

Shanghai fényei

Így vásárolj Shanghaiban!

Bizonyos helyeken nekem a vásárlás/ nézelődés is az adott kultúra felfedezésének része. A divat terén Shanghai kihagyhatatlan. Most irány a „Shanghai Science & Technology Museum” metró megálló. Igen… Az aluljáróban ott az a bizonyos piac, az „Underground Market”. Világmárkák, designer cuccok Kánaánja.

Az Underground Market a világmárkák, designer cuccok Kánaánja, ahol olcsón vásárolhatsz és mindenképpen alkudni kell!

Ha “lekínaizod” a terméküket, megsértődnek…

Ha vásárolni akarsz, muszáj alkudnod! Szinte semmi sem ér 100-150 yuan-nál (5.000-7.000 forintnál) többet. Az árusok persze szeretnek nevetségesen nagy összegekkel dobálózni, majd amikor „lekínaizod” a terméküket, látványosan megsértődni.

A Gucci, Prada, LV és a menő Michael Kors táskákon, pénztárcákon, órákon kívül persze minden mást is lehet kapni. Én egy kedves kis teaedény szettel leptem meg magam, hogy itthon is a kínai rituálénak megfelelően tudjam elkészíteni kedvelt teáimat. És mivel nagy gyűjtögető vagyok, természetesen képeslap és hűtő mágnes nélkül sem jöhettem haza.

Ha Shanghait egyetlen fotóval kellene kifejeznem…

helloVilag_Shanghai-kep_620x620_365letszikra

többet ér minden szónál…

A Hello Világ! c. sorozatban Noémi minden hónapban bemutat egy helyszínt, amelyik éppen a kedvenc desztinációja volt. Munkájának köszönhetően egész évben járja a világot és itt a szikrákon Téged is elrepít több érdekes országba, városba. 🙂 Ha kíváncsi vagy a vele készült interjúra, íme a cikk: Sikeres menedzserből lett stewardess és ilyen az élete Dubaiban.

*Forrás: http://www.shanghai.gov.cn/


TETSZETT A CIKK? OSZD MEG MÁSOKKAL IS ÉS HA TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!

Ezeket olvastad már?